Skocz do zawartości

Shimano Stella SW 2013

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

A co chcieli uzyskać konstruktorzy poprzez zniwelowanie kąta między mocowaniem -stopka a szpulą.

w 2008 na filmiku wyraźnie widać że kąt jest większy,niejako szpulka kieruje się w stronę blanku.w 13 chyba jest równoległa.

Tak by wynikało z filmu francuzkiego wędkarza,wyraźnie widać też że gdy jest podkładka w uchwycie i wędki i kąt jest inny problem nie występuje.

A co chcieli uzyskać konstruktorzy poprzez zniwelowanie kąta między mocowaniem -stopka a szpulą.

w 2008 na filmiku wyraźnie widać że kąt jest większy,niejako szpulka kieruje się w stronę blanku.w 13 chyba jest równoległa.

Tak by wynikało z filmu francuzkiego wędkarza,wyraźnie widać też że gdy jest podkładka w uchwycie i wędki i kąt jest inny problem nie występuje.

To taki bajer marketingowy .

0 grade reel.

Najpierw zaznaczali jako specjalna ceche kolowrotkach  w modelach Surf (ISO).

To ma chyba poprawiac wywazenie zestawu przy duzych (szerokich) rotorach i sporej inercji.

Ale to tylko moje spekulacje.

Nie lowie takich ryb i nie uzywam takich sprzetow. Rozmowa dla mnie czysto akademicka :)

Wydaje mi się, że hasior ma trochę racji z tym kątem nachylenia osi szpulki. Łowiłem kiedyś Saltigą Game, w której została naprawiona pęknięta stopka. Tak ją naprawili, że szpulka zamiast kierować się pod lekkim kątem w stronę blanku, oś biegła równolegle do kija. Efekt linki na rolce był podobny. :wacko:

Nie nagrałem filmiku ale to sam przed chwilą robiłem ze stellą 4000F włożyłem pod przednią część stopki kawał,listewki,okręciłem taśmą poziomnica,równoległość.efekt ten sam co na nowej 13 tej z filmu,linka chce wyskoczyć poza rolkę.. Jednym słowem ktoś z kontroli jakości albo na etapie produkcji zaspał i zje,,,ł to w tej wielkości,bo jeżeli w innych wielkościach jest ok,to znaczy że to niedopatrzenie.

Jak na razie to negatywne opinie zbiera tylko rozmiar 20000. 

Nie tylko ten model bo uszczelki są we wszystkich za duże , łożyska Tajlandia , oraz sporo innych niedoróbek .2013 ma też bardzo dobre nowe rozwiązania jak poprawiona sprężyna płynniej regulująca działanie hamulca a także nowa zapora przeciw słonej wodzie ale nowy model pozostawia dużo do życzenia a już kuriozalne są luzy na koszu 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WVqDH5y9mWI 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Egh4L7LMRjY

Nie tylko ten model bo uszczelki są we wszystkich za duże , łożyska Tajlandia , oraz sporo innych niedoróbek .2013 ma też bardzo dobre nowe rozwiązania jak poprawiona sprężyna płynniej regulująca działanie hamulca a także nowa zapora przeciw słonej wodzie ale nowy model pozostawia dużo do życzenia a już kuriozalne są luzy na koszu 

Nie wiem jak inne wielkości ale 5000 tego luzu nie ma.

Jezu,to mój 20-letni Stradic Aero 2000 ma podobne luzy,a raczej nie był oszczędzany  :o .

Edytowane przez CM Punk

Macałem dzis moja 10 000 pod kontem tych luzów jak z filmików i na koszu jest ale minimalny a na osce szpulki prawie zerowy. Myśle że ten pan Alan chce troche pojechac po opini stellki żeby ugrać coś na tym.

• 2 tygodnie później...

Wracając do Stelli... Skoro ta "nowa" budzi "mieszane" uczucia...to co sądzicie o Stelli 2008 SW? Ma ktoś? Czy też zna kogoś kto ma i mógłby podzielić się swoją opinią?

Pozdrawiam

Sławek

Cytowany na początku Allan Hawk właśnie jako punkt odniesienia do SW 13 wskazywał model SW 08 i względem tego modelu wypunktowywał co się pogorszyło. Jak prześledzić testy różne pana Hawka, to SW 08 wychodzi na sprzęt referencyjny, że użyję pojęcia ze świata audio :-)

Swego czasu miałem 4000 SFE i bardzo chciałem mieć Millenium 4000 SS, ale cena pudełkowej sztuki byłaby ... baaardzo kolekcjonerska :-), a ponieważ Mr Hawk był przekonujący, odpuściłem sobie "zwierciadełko" i zanabyłem w Austrii 08 SW 4000. Wg mnie pracuje lepiej (płynniej) od 4000 SFE, a przy jej obecnej cenie jest tym bardziej godna polecenia. Oczywiście, jeśli komuś nie przeszkadza 350 gr i fakt, że jest to chyba najbrzydsza Stella w historii :-)

Dla mnie model 08 SW miał jeszcze jedną bezkonkurencyjną zaletę. Fakt, że w odróżnieniu od 13 SW, produkowano również wersję PG w rozmiarze 4000. Niestety była tylko JDM, więc cena zabójcza.

Zanabyłem więc jeszcze siostrzyczkę bliźniaczkę znowu w Austrii, a u Mefiego zaś przekładnię od PG (4,6:1) i przeprowadziłem operację "slow motion" na wersji europejskiej. Efekt? Poza ubocznym (została mi niepotrzebna przekładnia 6,2:1) - porażający!

DT 16 spokojnie można ściągać w nurcie jak ktoś lubi :-). Takiej mocy na korbie jeszcze nigdy nie doświadczyłem. Co do trwałości, to trudno mi się wypowiedzieć po roku, ale przy smarowaniu tej nie spowalnianej maszyny, po sezonie, smar w zasadzie nie zmienił koloru na szary, więc jeśli chodzi o objawy zużycia zapowiada się nienajgorzej ostrożnie rzecz ujmując :-)

Przyjdzie zima wrzucę parę fot z operacji "spowolnienia" Stellki 08 SW 4000 :-)

Edytowane przez witoldn
  • Like 1

Najlepiej w imadelko ;) Tylko uwazaj zeby jej nie obtarlo dupki...

Punkt dla p. Hawk'a

Migotka czekamy na kolejny filmik. Wez sobie do serca konstruktywne uwagi kolegow z forum.

Filmu kolejnego nie będzie bo nie bawi mnie takie :  kto ma "większego". Od razu mówię że ja mam :mniejszego" :D :D :D

Miałem okazje porównać nową 08' , trzylatkę 08' i nową 13' . Wszystkie 4000 . W tej najnowszej luzów jakichkolwiek brak , nie ma , nie stwierdzono ( może to i dziwne ale fakt ) Kręci zdecydowanie płynniej i ciszej od poprzedniczki . Stellka nowa 08' i trzylatka 08' identyczne . Tzn minimalne luzy na przekładni , koszu , korbce , jakieś szuszu mini puku  :rolleyes:

Swoją drogą czy można w tej 08' wymienić ramię korbki na krótsze , czy jest jakis "zamiennik" ( nie podwójna ) ? 

• Like 1