Rheinangler Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 (edytowane) Dzięki Bruno widzę z tego, że niesłusznie pominąłem w rozważaniach model HG Ryby które pokazujesz, swoją siłą i wagą daleko przekraczają to do czego zamierzam zaprzęgnąć "moją" potencjalną stellę, więc sprawa wytrzymałości, zużycia jak i potencjalnie stosowanych przynęt (które nijak się mają do tych morskich o których piszesz) schodzi na bardzo daleki plan Edytowane 14 Czerwca 2016 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Moj kolega Bryan za zdjęcie przy holu 150 lb tuna na 150 gram black hole trafil do sportfishing 2015 book mój rekord na 6000 z 7K maxel szpola to 98 lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Moja opinia 2014 Stella słodko wodna w porównaniu do poprzednich modeli jest do du....y uzywalismy starszych modeli do inshore nigdy nie bylo problemow nowa 14 siada po paru miesiącach 13 swb 5-6 k jest świetna konstrukcja hg 6 k powinien służyć na cale zycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 No i od teraz, wszystkie "czternastki" na giełdę trafiają 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Wcale nie musza ja patrze i wyrażam swoja opinie przez pryzmat moich doświadczeń poprostu nie wytrzymuja slonej wody stare wersje nie mialy tego problemu wiec jeżeli komus nie robi roznicy waga pomiedzy 14-4000 a 13-5000 ja bym wybral swb moja 2014 freshwater zajechalem w zeby nie sklamac to z nawiazka w 6 mies na rybach max 15 kilo teraz chodzi jak tractor odlazi farba 13 Swb mam odkad sie pokazały tak samo dbam i pomimo czestzego używania i okazyjnie duzo wiekszych ryb jest jak nowa wiec jezeli komuś tak jak mi nie robi 120 grams wagi to wybral bym swb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Bruno. Fajnie piszesz o dużych rybach, łowionych dobrym sprzętem ale lepiej by się to czytało gdybyś czasem jednak używał kropek i przecinków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Postaram sie zawsze mialem z tym problem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Niniejszym chciałbym sie pochwalić, ze kilka minut temu stałem sie posiadaczem nowej wersji Stelli 13 SW - 4000PG. Było wiele watpliwości, czy wnętrzności z rozmiaru 5000 (body wspólne z 6000) będą pasowały do rozmiaru 4000. Zaryzykowałem. Może nie na 100%, bo zakupilem 5000 SW XG w razie gdyby przekładka do 4000 nie wypaliła Wytypowane przez pana Józefa Leśniaka części zamówiłem na plat.jp i liczyłem, że się uda. Ze schematow nie wynikała wprost wymienność podzespołów. Na szczęście udało sie Juz wiem jedno - wersja 4000, 5000 i 6000 mają te same podzespoły. Szpule z wersji z 08 i 13 też są wzajemnie pasujące. Pan Józef podejrzewa, ze i rotory 08 i 13 mogą być identyczne. Zmiana pokoleniowa bylaby zatem raczej face liftingiem. Polegała na dodaniu do 08 wolnej oscylacji i umocarnieniu przekładni. Przez to wyraźnie wzrosła waga. Było 350 jest 390g. Ale zawsze to mniej niż 440g jakie waży rozmiar 5000PG Teraz czas na testy i mam nadzieje zanegowanie poglądu, że każda kolejna generacja Stelli jest gorsza od poprzedniej. Może przynajmniej SW nie podlega tym złym trendom... Przy okazji dziękuję Panu Józefowi za nieocenioną pomoc w doborze części i przekładce 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Niniejszym chciałbym sie pochwalić, ze kilka minut temu stałem sie posiadaczem nowej wersji Stelli 13 SW - 4000PG. Było wiele watpliwości, czy wnętrzności z rozmiaru 5000 (body wspólne z 6000) będą pasowały do rozmiaru 4000. Zaryzykowałem. Może nie na 100%, bo zakupilem 5000 SW XG w razie gdyby przekładka do 4000 nie wypaliła Wytypowane przez pana Józefa Leśniaka części zamówiłem na plat.jp i liczyłem, że się uda. Ze schematow nie wynikała wprost wymienność podzespołów. Na szczęście udało sie Juz wiem jedno - wersja 4000, 5000 i 6000 mają te same podzespoły. Szpule z wersji z 08 i 13 też są wzajemnie pasujące. Pan Józef podejrzewa, ze i rotory 08 i 13 mogą być identyczne. Zmiana pokoleniowa bylaby zatem raczej face liftingiem. Polegała na dodaniu do 08 wolnej oscylacji i umocarnieniu przekładni. Przez to wyraźnie wzrosła waga. Było 350 jest 390g. Ale zawsze to mniej niż 440g jakie waży rozmiar 5000PG Teraz czas na testy i mam nadzieje zanegowanie poglądu, że każda kolejna generacja Stelli jest gorsza od poprzedniej. Może przynajmniej SW nie podlega tym złym trendom... Przy okazji dziękuję Panu Józefowi za nieocenioną pomoc w doborze części i przekładce Fajnie ze Ci się chcialo.Niech sluzy i służy Dzięki za informacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Która waży 350 gramów? Bo chyba się napaliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Która waży 350 gramów? Bo chyba się napaliłem.08 SW tyle waży na T-knobie o ile mnie pamięć nie myli. 13 SW 390g wg zapewnień na pudełku Ale zważę jak moje PG wróci do mnie. Dodatkowo "bułę" zmienie na T-knob. Zobaczymy ile zrzucę z wagi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 08 SW tyle waży na T-knobie o ile mnie pamięć nie myli. 13 SW 390g wg zapewnień na pudełku Ale zważę jak moje PG wróci do mnie. Dodatkowo "bułę" zmienie na T-knob. Zobaczymy ile zrzucę z wagi Posuw jest ten wolny ? Z 13sw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Posuw jest ten wolny ? Z 13sw?W 13SW jest system wolnej oscylacji. Tego rozwiązania nie było w wersji SW z 2008 roku. Takie info otrzymałem dziś od p. Józefa. Sam nie zaglądam do kołowrotków, więc nie jestem dobrym źrodłem informacji. Co najwyżej papugą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 W 13SW jest system wolnej oscylacji. Tego rozwiązania nie było w wersji SW z 2008 roku. Takie info otrzymałem dziś od p. Józefa. Sam nie zaglądam do kołowrotków, więc nie jestem dobrym źrodłem informacji. Co najwyżej papugą Fajna sztuka wyszła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 (edytowane) Fajna sztuka wyszła To się jeszcze okaże W praniu wszystko wyjdzie. Szczególnie interesuje mnie jak będzie z trwałością. Do 08 nie ma sie generalnie o co czepić. Wg czarnowidztwa wszechobecnego na forum SW 13 winna być do d... jeszcze bardziej niż jej poprzedniczki. Sprawdzę Lubię iść pod prąd, zwłaszcza, że nie lubię kręcić w fotelu, a nad wodą. Jakoś mi tam lepiej Edytowane 27 Czerwca 2016 przez Krab 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) O Ile sie nie mylę Sen 2013 wychodzi jako XG 6.2:1 (extra gear - super szybka szybsza od hg )czyli jest duzo szybsza od hg i niebo szybsza jak pg 4.6:1 Edytowane 28 Czerwca 2016 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) SW wychodzi jako PG, HG, XG ale w rozmiarze 5000. W rozmiarze 4000 jest tylko XG. Nie ma znaczenia, na którym rynku szukamy. I czy kupujemy w jp czy w PL to jeden i ten sam kołowrotek. Zatem nie bedzie dopisków JDM Edytowane 28 Czerwca 2016 przez Krab 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 To właśnie miałem na myśli 4000 zawsze była lokalna japońska edycją miałem poprzednią przychodziły z carbon knob ale jak na moj gust to xg jest troche za szybka jak na tak mały kołowrotek chyba ze ktos używa do slow jigging Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Mam takie pytanie po co kupować 4000 kołowrotek żeby dokupić 5000 szpule ? Nie łatwiej nabyć 5000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) Nie w tym rzecz. Kupujesz 4000 XG i przerabiasz na PG lub HG. Tworzysz wersje, których nie ma w katalogu. Masz wówczas mały jak na kategorie SW kołowrotek z potężna mocą. A przy wszechobecnych plecionkach nie potrzeba wielkich szpul. Stad moja przeróbka. Szpula z 5000 pasuje jedynie do 6000. I odwrotnie. Żadna z nich nie wchodzi na 4000. Chyba ze po wymianie rotora Edytowane 28 Czerwca 2016 przez Krab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 To właśnie miałem na myśli 4000 zawsze była lokalna japońska edycją miałem poprzednią przychodziły z carbon knob ale jak na moj gust to xg jest troche za szybka jak na tak mały kołowrotek chyba ze ktos używa do slow jiggingCarbon knoba w modelu 08 SW miały jedynie PG. W XG nie było, albo mi nie przysłali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Carbon knoba w modelu 08 SW miały jedynie PG. W XG nie było, albo mi nie przysłali Był płaski, nie ta wielka "gula". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Był płaski, nie ta wielka "gula".Dokładnie Tknob był w XG a Tknob plus Carbon knob w PG. Przynajmniej tak miałem przy swoich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 To się jeszcze okaże W praniu wszystko wyjdzie. Szczególnie interesuje mnie jak będzie z trwałością. Do 08 nie ma sie generalnie o co czepić. Wg czarnowidztwa wszechobecnego na forum SW 13 winna być do d... jeszcze bardziej niż jej poprzedniczki. Sprawdzę Lubię iść pod prąd, zwłaszcza, że nie lubię kręcić w fotelu, a nad wodą. Jakoś mi tam lepiej Cały zbieg przekładki wyszedł perfekcyjnie. Z trwałością raczej problemu nie będzie podobnie jak w przypadku Stelli '08.Swego czasu pan Alan Hawk kpił z '13 i raczej było to przesadne. Jedynie moje zastrzeżenie budzi system uszczelnień,a szczególnie osi koła zębatego gdzie zastosowano uszczelniacze wykonane z grubej i twardej gumy co przyczynia się do zwiększenia oporów pracy. W kołowrotku Pana Krzysztofa zostało to zniwelowane i teraz praca jest porównywalna ze Stellą '08.Ps.W Stelli '13 jest system spowolnionej oscylacji w '08 nie było.A zastosowano dwa małe kółka zębate tzw."mikromoduły". Dla chcących wiedzieć - średnica głównego koła zębatego wynosi 35,10 mm. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 To prawie jak koło od Tira :-) . Ciekaw jestem opinii Krzyśka jak ją troche pomolestuje :-)) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi