Skocz do zawartości

Shimano Stella SW 2013

mrWhite7

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Bruno :) widzę z tego, że niesłusznie pominąłem w rozważaniach model HG :rolleyes:

Ryby które pokazujesz, swoją siłą i wagą daleko przekraczają to do czego zamierzam zaprzęgnąć "moją" potencjalną stellę, więc sprawa wytrzymałości, zużycia  jak i potencjalnie stosowanych przynęt (które nijak się mają do tych morskich o których piszesz) schodzi na bardzo daleki plan  :)

Edytowane przez Rheinangler

Moja opinia 2014 Stella słodko wodna w porównaniu do poprzednich modeli jest do du....y uzywalismy starszych modeli do inshore nigdy nie bylo problemow nowa 14 siada po paru miesiącach 13 swb 5-6 k jest świetna konstrukcja hg 6 k powinien służyć na cale zycie

Wcale nie musza ja patrze i wyrażam swoja opinie przez pryzmat moich doświadczeń poprostu nie wytrzymuja slonej wody stare wersje nie mialy tego problemu wiec jeżeli komus nie robi roznicy waga pomiedzy 14-4000 a 13-5000 ja bym wybral swb moja 2014 freshwater zajechalem w zeby nie sklamac to z nawiazka w 6 mies na rybach max 15 kilo teraz chodzi jak tractor odlazi farba 13 Swb mam odkad sie pokazały tak samo dbam i pomimo czestzego używania i okazyjnie duzo wiekszych ryb jest jak nowa wiec jezeli komuś tak jak mi nie robi 120 grams wagi to wybral bym swb

• 2 tygodnie później...

Niniejszym chciałbym sie pochwalić, ze kilka minut temu stałem sie posiadaczem nowej wersji Stelli 13 SW - 4000PG. Było wiele watpliwości, czy wnętrzności z rozmiaru 5000 (body wspólne z 6000) będą pasowały do rozmiaru 4000. Zaryzykowałem. Może nie na 100%, bo zakupilem 5000 SW XG w razie gdyby przekładka do 4000 nie wypaliła ;) Wytypowane przez pana Józefa Leśniaka części zamówiłem na plat.jp i liczyłem, że się uda. Ze schematow nie wynikała wprost wymienność podzespołów. Na szczęście udało sie ;)

Juz wiem jedno - wersja 4000, 5000 i 6000 mają te same podzespoły. Szpule z wersji z 08 i 13 też są wzajemnie pasujące. Pan Józef podejrzewa, ze i rotory 08 i 13 mogą być identyczne. Zmiana pokoleniowa bylaby zatem raczej face liftingiem. Polegała na dodaniu do 08 wolnej oscylacji i umocarnieniu przekładni. Przez to wyraźnie wzrosła waga. Było 350 jest 390g. Ale zawsze to mniej niż 440g jakie waży rozmiar 5000PG ;) Teraz czas na testy i mam nadzieje zanegowanie poglądu, że każda kolejna generacja Stelli jest gorsza od poprzedniej. Może przynajmniej SW nie podlega tym złym trendom... ;)

Przy okazji dziękuję Panu Józefowi za nieocenioną pomoc w doborze części i przekładce :)

• Like 2

Niniejszym chciałbym sie pochwalić, ze kilka minut temu stałem sie posiadaczem nowej wersji Stelli 13 SW - 4000PG. Było wiele watpliwości, czy wnętrzności z rozmiaru 5000 (body wspólne z 6000) będą pasowały do rozmiaru 4000. Zaryzykowałem. Może nie na 100%, bo zakupilem 5000 SW XG w razie gdyby przekładka do 4000 nie wypaliła ;) Wytypowane przez pana Józefa Leśniaka części zamówiłem na plat.jp i liczyłem, że się uda. Ze schematow nie wynikała wprost wymienność podzespołów. Na szczęście udało sie ;)

Juz wiem jedno - wersja 4000, 5000 i 6000 mają te same podzespoły. Szpule z wersji z 08 i 13 też są wzajemnie pasujące. Pan Józef podejrzewa, ze i rotory 08 i 13 mogą być identyczne. Zmiana pokoleniowa bylaby zatem raczej face liftingiem. Polegała na dodaniu do 08 wolnej oscylacji i umocarnieniu przekładni. Przez to wyraźnie wzrosła waga. Było 350 jest 390g. Ale zawsze to mniej niż 440g jakie waży rozmiar 5000PG ;) Teraz czas na testy i mam nadzieje zanegowanie poglądu, że każda kolejna generacja Stelli jest gorsza od poprzedniej. Może przynajmniej SW nie podlega tym złym trendom... ;)

Przy okazji dziękuję Panu Józefowi za nieocenioną pomoc w doborze części i przekładce :)

Fajnie ze Ci się chcialo.

Niech sluzy i służy :)

Dzięki za informacje

• Like 1

Która waży 350 gramów? Bo chyba się napaliłem.

08 SW tyle waży na T-knobie o ile mnie pamięć nie myli. 13 SW 390g wg zapewnień na pudełku ;) Ale zważę jak moje PG wróci do mnie. Dodatkowo "bułę" zmienie na T-knob. Zobaczymy ile zrzucę z wagi ;)

• Like 1

Posuw jest ten wolny ? Z 13sw?

W 13SW jest system wolnej oscylacji. Tego rozwiązania nie było w wersji SW z 2008 roku. Takie info otrzymałem dziś od p. Józefa. Sam nie zaglądam do kołowrotków, więc nie jestem dobrym źrodłem informacji. Co najwyżej papugą ;)

• Like 1

Fajna sztuka wyszła :)

To się jeszcze okaże ;) W praniu wszystko wyjdzie. Szczególnie interesuje mnie jak będzie z trwałością. Do 08 nie ma sie generalnie o co czepić. Wg czarnowidztwa wszechobecnego na forum SW 13 winna być do d... jeszcze bardziej niż jej poprzedniczki. Sprawdzę :) Lubię iść pod prąd, zwłaszcza, że nie lubię kręcić w fotelu, a nad wodą. Jakoś mi tam lepiej ;)

Edytowane przez Krab
  • Like 5

SW wychodzi jako PG, HG, XG ale w rozmiarze 5000. W rozmiarze 4000 jest tylko XG. Nie ma znaczenia, na którym rynku szukamy. I czy kupujemy w jp czy w PL to jeden i ten sam kołowrotek. Zatem nie bedzie dopisków JDM ;)

Edytowane przez Krab
  • Like 1

To właśnie miałem na myśli 4000 zawsze była lokalna japońska edycją miałem poprzednią przychodziły z carbon knob ale jak na moj gust to xg jest troche za szybka jak na tak mały kołowrotek chyba ze ktos używa do slow jigging

Nie w tym rzecz. Kupujesz 4000 XG i przerabiasz na PG lub HG. Tworzysz wersje, których nie ma w katalogu. Masz wówczas mały jak na kategorie SW kołowrotek z potężna mocą. A przy wszechobecnych plecionkach nie potrzeba wielkich szpul. Stad moja przeróbka.

Szpula z 5000 pasuje jedynie do 6000. I odwrotnie. Żadna z nich nie wchodzi na 4000. Chyba ze po wymianie rotora ;)

Edytowane przez Krab

To właśnie miałem na myśli 4000 zawsze była lokalna japońska edycją miałem poprzednią przychodziły z carbon knob ale jak na moj gust to xg jest troche za szybka jak na tak mały kołowrotek chyba ze ktos używa do slow jigging

Carbon knoba w modelu 08 SW miały jedynie PG. W XG nie było, albo mi nie przysłali :(

To się jeszcze okaże ;) W praniu wszystko wyjdzie. Szczególnie interesuje mnie jak będzie z trwałością. Do 08 nie ma sie generalnie o co czepić. Wg czarnowidztwa wszechobecnego na forum SW 13 winna być do d... jeszcze bardziej niż jej poprzedniczki. Sprawdzę :) Lubię iść pod prąd, zwłaszcza, że nie lubię kręcić w fotelu, a nad wodą. Jakoś mi tam lepiej ;)

Cały zbieg przekładki wyszedł perfekcyjnie. Z trwałością raczej problemu nie będzie podobnie jak w przypadku Stelli '08.

Swego czasu pan Alan Hawk kpił z '13 i raczej było to przesadne. Jedynie moje zastrzeżenie budzi system uszczelnień,a szczególnie osi koła zębatego gdzie zastosowano uszczelniacze wykonane z grubej i twardej gumy co przyczynia się do zwiększenia oporów pracy. W kołowrotku Pana Krzysztofa zostało to zniwelowane i teraz praca jest porównywalna ze Stellą '08.

Ps.

W Stelli '13 jest system spowolnionej oscylacji w '08 nie było.A zastosowano dwa małe kółka zębate tzw."mikromoduły".  

Dla chcących wiedzieć - średnica głównego koła zębatego wynosi 35,10 mm.

• Like 3