Skocz do zawartości

Wędkarstwo na Wyspach Kanaryjskich, czy ktoś próbował,widział słyszał?

Traq

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie..

Jadę za 3 tygodnie na grand Canarię i mam pytanie związane z tym.

Był tam ktoś |Na rybkach ?

Co można tam złowić?

Może jakieś wyprawy na łodzi ktoś robił?

Chętnie bym sie wybrał na jakię pływanie.

Może trzeba jakiś sprzęt zabrać?  Ale jaki?

Każda informacja  mile widziana.

Dzięki

Spytaj @Muskie, Jarek chyba wszędzie próbował.

A z brzegu to prawie to samo:

http://jerkbait.pl/topic/29656-spinning-z-pla%C5%BCy-na-wyspach-kanaryjskich-czy-kto%C5%9B-pr%C3%B3bowa%C5%82widzia%C5%82-s%C5%82ysza%C5%82/

Edytowane przez slawek_2348

Grudzien na Kanarach to zajebisty czas na tunczyka (bonito) i barakude :)

O tej porze sa tez seriole, plaszczki, skrzydlice no i duzo ryb calorocznych.

Fotka ze skrzydlica trzymana golymi rekoma - bezcenna ;) Pamietaj zeby zabrac antybiotyk do smarowania ran!!! Jej jad strasznie piecze.

Edytowane przez ictus

• 2 tygodnie później...

Klimaty bardzo mi bliskie, choć na Grand Canarii jeszcze mnie nie było. Zaliczyłem sąsiednie wyspy: Teneryfa, Gomera, Fuertaventura.

Możesz zabrać jakiegoś mocnego travela i pospinningować ze skałek (sa śliskie, trzeba uważać !), ale ja proponuję udać się do najbliższego portu, zasięgnąć języka i wynająć jakąś profesjonalną łódź z przewodnikiem i kompletnym sprzętem wędkarskim.

Jeśli będziesz miał 2-3 łodzie do wyboru, to raczej nie bierz tej najtańszej. Czasami 10-20 Euro/os. różnicy stanowi kolosalną różnicę w podejściu i umiejętnościach przewodnika. Przekonałem się o tym osobiście na Teneryfie.

Jeśli masz do wyboru rejsy całodzienne (8/9 godz.) i półdzienne (4/5 godzin), to polecam te dłuższe. Zanim przewodnik wypłynie z portu, rozłoży wędki itp., mija sporo czasu i krótki rejs mija jak z bicza strzelił.

W grudniu (poza wszędobylskimi bonito) masz szansę na duże wahoo. Moi koledzy w listopadzie złowili 2 sztuki o wadze 15 i 28 kg.

Masz szansę na barakudę, powoli zaczynają sie pojawiać tuńczyki zółtopłetwe (sezon na nie to luty/marzec). Przy łowieniu dennym możesz zaliczyć sporą płaszczkę. W każdym razie 3 tygodnie to kupa czasu i sokojnie możesz coś fajnego zorganizować.Marliny łowi się od maja do września, choć pojedyncze sztuki trafiają się jesienią.

Podziel się swoimi wrażeniami po powrocie.

• 1 rok później...

Odświeżam temat...

Od ostatniego postu minął ponad rok. Może ktoś coś dodać? 

Za niespełna 2 tygodnie wybieram się na Wyspy Kanaryjskie (Lanzarote lub Fuerteventura). Chcę połowić na lekki spinning z brzegu. Jakieś nowe doświadczenia, opinie, rady, wskazówki? Może jakieś sugestie odnośnie przynęt?

Dziękuję.

• 2 tygodnie później...

Miałem lecieć 4 stycznia ale większość turnusów na Kanary została odwołana. Następne turnusy są 10 i 11 stycznia. Czekam na ostatnią chwilę aż cena spadnie do 1000zł i wtedy kupuję: http://www.travelplanet.pl/wczasy/oferty/?kierunek=15_93,15_50&wylot=01.01.2015&przylot=31.01.2015&osoby=2&czas=0:100&dojazd=F&sortowanie=1&kolejnosc=up&limit=30

Tak więc na razie nic wiążącego nie napiszę. Ale gdyby była okazja to bardzo chętnie :)

• Like 1

Bylem 2 lata temu, niestety bez wedki na Gran Canaria. Głównie okolice Puerto Rico i Pleya de la Ingles (jakoś tak hehe) W tej drugiej miejscowości jest Najladniejsza plaża na tej wyspie czyli żółta plaża bez kamieni. Nudysci też mają swój odcinek plaży podobno najdłuższy w Europie choć to już prawie Afryka. Co do ryb byłem na 5 godzinnej wyprawie Big Game na merlinach  na 8 łodzi na jednej się zameldował, niestety nie na naszej ;)Cena za wyprawę jakoś 45euro z odebraniem z hotelu, 20 kilometrów jazdy do Puerto Rico jakieś śniadanie, piwo z lodówki do oporu,odwiezienie do hotelu -więc cena ok:).W Puerto Rico pływałem też turystyczną łodzią podwodną. Podczas zanurzenia obserwowałem ładne ryby po kilka kilo, głównie przy betonowych brzegach. Duże ilości ryb też widziałem w miejscach gdzie są restauracje i statki turystyczne a to dlatego że  tych miejscowkach wyrzucane były resztki jedzenia.

Witam. Pierwszy dzień łowienia zaliczony. Sytuacja taka: od wschodu wyspy bardzo silny wiatr w twarz i krotka ale wysoką fala. Od zachodu wiatr w plecy i fali "wiatrowej" brak, ale są wielkie fale kołyszące się aż z oceanu. Taka fala podnosi się i opada dłużej niż minutę. Ale jest wielka na 2 metry i mocno wali w skały. Lowilem Z zachodu. Efekt: w 10 minut złowiłem coś, srebrne i zębate. Około 1 kg. Bardzo smaczne. Następnie widziałem w polarach trzy wyjścia do mojej przynęty i cisza. 3 godziny na zero:). Lowilem na woblery i różne trociowe wynalazki. Łowienie niewygodne bo trzeba stać 4 metry nad woda, zeby fala nie porwała. Trudno operować woblerem czy wachadlem. Wynosi na powierzchnie... No to tylle. Jutro próbujemy dalej po stronie zachodniej. Po jutrze ma wiać z NE wiec przenoszę się na wschodni brzeg.

• Like 1

Marku, jiggingu próbowałem ale nudny. Zresztą mam tylko pilkery, gum nie brałem. Może jakby dłużej pomęczyć temat to by coś na pilkerka zagryzlo.

Dzis powtórka z rozrywki, dobralem się do skóry trzem srebrnym rybkom. Wszystkie żerowały w największej kipieli pod skałami. Miałem branie i odjazd na hamulcu czegoś grubszego. Niestety spinka. Przynęta to jaxon tabias ciągany w expresowym tępie.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Witam i pozdrawiam z Fuerty!

Wczoraj dotarłem na wyspę i od razu wybrałem się na zachodni brzeg powędkować. Wybrzeże dzikie, bezludne, wprost dziewicze! Niestety wiatr dochodził do 100km/h! W takich warunkach łowienie było niemożliwe, bo fale były tak duże, że złatwością potrafiły zrzucić człowieka ze skał! Istny żywioł! Jutro spróbuję gdzie indziej.

• Like 2