Skocz do zawartości

Wędkarstwo na Wyspach Kanaryjskich, czy ktoś próbował,widział słyszał?

Traq

Rekomendowane odpowiedzi

Zamieszczam zdjęcie rybki, o której wcześniej już była mowa. Ryb tych jest tutaj sporo i są bardzo żarłoczne. Mimo niewielkich rozmiarów (ok. 30cm) biorą bardzo ostro i są waleczne, lecz szybko opadają z sił. Jak wrócę do kraju napiszę coś więcej, bo codziennie jestem z wędką nad morzem i już trochę się dowiedziałem o realiach jakie tu panują.

Pozdrawiam z Fuert.

post-56081-0-94032400-1422219008_thumb.jpg

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

W październiku również wędkowałem na Fuercie. Tak jak moi poprzednicy najwięcej ryb to te Lizarfishe. Największa sztuka miała nieco ponad 45 cm. Ryby agresywnie atakowały na woblerki, u mnie były to dorado niebiesko- białe i czarno białe 9 cm. Miło niespodzianką były 2 sztuki  z 1 rzutu :) Łowiłem głównie przy skałach, próbowałem też z plaży, ale podszedł ratownik i coś tłumaczył że nie wolno ( oczywiście po angielsku nic nie rozumiał, więc pomimo tego że miałem pozwolenie, odpuściłem).

• 2 miesiące temu...

Ja bym popłynął z przewodnikiem, 2-3 rejsy min. 6-7 godzin. Odradzam krótsze, 4-godzinne. Nawet nie zdążysz się rozgrzać, a już trzeba wracać.

Na początku czerwca masz szansę na marlina, a także tuńczyka żółtopłetwego. O innych drapieżnikach nie wspomnę. Wybierz dni z największą temperaturą.

Drapieżniki lubią ciepłe prądy morskie i przemieszczającą się z nimi drobnicę :D  Z brzegu też się możesz pobawić, ale tu najwyżej drobnica.

Witam kolegów,

Poproszę o pomoc w doborze wielkości kołowrotka do wędki. Wędka Penn Squadron Spin SW travel, 2.7 m 20-80g. Czy do tego kija lepszy będzie Waszym zdaniem Okuma Raw ii 40 czy 55? Spining z brzegu na Teneryfie. Wybieram się jesienią, ale powoli trzeba kompletować sprzęt. Z góry dziękuję za pomoc.

Mam innego travela o podobnych parametrach i najpierw ķupiłem do niego Raw II w rozmiarze 40, ale ostatnio wymieniłem na 55. Ten drugi pasuje lepiej, a w porównaniu z tym czym ludzie ciepłych morzach spiningują to i tak mały młynek.

Edytowane przez Traq

• 4 tygodnie później...

Ja bookowałem tutaj : http://www.dpesca.com/en/fishing-in-fuerteventura.html ale spokojnie w porcie można to załatwić. Odebrali mnie z hotelu, zorganizowali jedzenie i piwko. 55-65 Euro. A w jaką lokalizację jedziesz? Ryby zlowine na kutrze zabierają i sprzedają do restauracji.

• 9 miesięcy temu...

W związku z planowanym wyjazdem odświeżam temat. Nie planowałem łowienia, ale po lekturze tego wątku chyba zmienię zdanie  ;) Muszę tylko szybko upolować jakiegoś travela. Z przynęt wybiorę chyba dalekosiężne, smukłe woblery typu Salmo Thrill, poppery i jakieś wahadłówki. 

Jaką linkę wybrać, tzn. plecionka czy żyłka i o jakiej grubości ? Przynęty do 30 g. 

Jak ze skał to

Kij 2.70, realnie rzucający pewnie z 40-60g z pełnym przytupem. Warto mieć też coś cięższego/większego niz te 30g. Wahadełka są ok :)

Kołowrotek 4000 to minimum, dobry hamulec, dobre układanie linki. 5000 / 55 okumy będzie odpowiedni

Plecionka - zacząłbym od 20lb, ale 30lb to moim zdaniem optymalny wybór.

30 i 50lb FC na przypon, przydadzą się też stalowe. Węzeł do FC - Slim Beauty.

Warto przyjrzeć się agrafkom, kotwicom, kółkom i węzłom

• Like 2

@Kuba Standera, @Maraky, dziękuję za szybką odpowiedź  :) 

Raz jeszcze zweryfikuję listę przynęt i skupię się na szukaniu kija, tak na szybko znalazłem travela Team Dragon Voyager Salmon 2,9m cw < 60g. Może ktoś zna wędkę i mógłby się podzielić opinią ? Kręcił będę Fin Nor Lethal 40 + Power Pro 30lb.