Skocz do zawartości

Wędkarstwo na Wyspach Kanaryjskich, czy ktoś próbował,widział słyszał?

Traq

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie ostatni kwartał roku to czas intensywnej pracy, więc nie mam czasu na wyjazdy. Być może faktycznie w listopadzie jest lepiej. Inna sprawa, że łowiłeś z łodzi, tym bardziej z miejscowymi, a to daje przewagę. Ja zawsze łowiłem z brzegu. A jak wiadomo, najwięcej ryb jest na zachodnim wybrzeżu, a tam są też największe fale, co też sprawy nie ułatwia.

Natomiast dla odmiany Oman w styczniu to najlepszy kierunek, a wybrzeże koło Hasik to gwarancja udanych połowów.

• Like 2

Z brzegu na kanarach nie znając wody to szansa na coś większego nie jest zbyt duża, można się ratować spławikiem i mniejszymi rybami które trzeba przyznać są bardzo silne.Ja byłem 5 razy z wędką i nigdy nie wpadło nic większego na spinning ale zawsze z brzegu i często w przypadkowych porach łowiłem a podobno tam z brzegu to głownie świt.

Zdaje sobie sprawę, że to nie do końca odpowiedni wątek, ale w wątku umawiania się na wyprawy ta informacja zginie. Jeśli ktoś miałby ochotę na wspólne wynajęcie łodzi na Teneryfie na 1 dzień najlepiej w którymś z dni między 30 lipca a 4 sierpnia 2023 (będę wtedy w południowej części wyspy), lub ostatecznie między 6 a 11 sierpnia (wtedy będę w północnej części) to proszę o kontakt. Gdyby już tak w parę osób się zrzucić koszt byłby chyba zupełnie znośny.

Edytowane przez radeqs
  • Like 1

Rok temu w lutym będąc na Teneryfie, wybrałem się na 4-godzinny trolling z motorówki.

Zapłaciłem 65 euro, agencje wybrałem w ciemno, sugerując się opiniami z google. Celem miały być tuńczyki.

Trochę obawiałem się, że to będzie atrakcją dla podstarzałych niemieckich turystów, ze znikomą szansa na złowienie czegokolwiek. Okazało się jednak być inaczej.

Rejs sam w sobie to była bardzo fajna sprawa, wokół łódki skakało sporo delfinów, był bardzo ładny widok na wyspę.

W ciągu 3 godzin łowienia na 8 łowiących były 3 brania, dwie ryby udało się wyholowac. Były to dwa tuńczyki około 4 kilowe. Jeden trafił się mnie. Co mnie pozytywnie zaskoczyło mogłem zabrać ze sobą rybę, lepszej nigdy nie jadłem ;). Na sam koniec przy porcie każdy dostał mniejsze wędki i na kawałki ośmiornicy mógł nałowić się do woli malutkich dennych ryb. Rejs przed "moim" rejsem padły dwa około 20kilowe tuńczyki, nie wiem czy jakies mniejsze. Generalnie bardzo polecam takie spędzenie popołudnia, postaram się wrzucić zdjęcie ryb i jak znajdę podać nazwę agencji.

Edytowane przez Siłaczka
  • Like 4

• 1 rok później...

Gdyby ktoś próbował sukcesów w połowie marlina w trollingu, to z tego co dowiedziałem się od załogi łodzi z No Limits korzystne są następujące warunki. Gorąco jak diabli (marliny podpływają pod teneryfę jak woda jest naprawdę ciepła) i morze jest spokojne. Na Kanarach zasadniczo to się chyba zdarza tylko jak wiatr zmienia kierunek (brak falowania). Woda musi być spokojna, aby wibracje/dźwięk wytwarzany przez przynęty niosły się na odpowiednią odległość w wodzie.

Wypływałem dwa razy, ale nie dane mi było być choćby świadkiem holu marlina. Między moimi wypłynięciami jakaś ekipa na tej samej łodzi złowiła marlina około 180kg, tak, że cuda się zdarzają.

Odkopie temat. Ktoś poleci miejsca z brzegu na fuercie i ewentualnie sprawdzoną firmę na wypad łódką po coś większego?

https://maps.app.goo.gl/kmstKuBtFW166GZv9

Wprawdzie byłem na Fuercie dwa razy w grudniu kilka lat temu ale w tym miejscu kilkanaście ryb złowiłem takich między 1-4 kg (głównie takie wyrośnięte belony i barakudy)

np. post numer 220 w tym temacie jest z tego miejsca

Edytowane przez bartolomeo
  • Like 2