Skocz do zawartości

Wędkarstwo na Wyspach Kanaryjskich, czy ktoś próbował,widział słyszał?

Traq

Rekomendowane odpowiedzi

W ramach testów węzełkowych spróbowałem łączenia 2 plecionek tej samej grubości.

Łączyłem 2 odcinki 30lb YGK Veragass

Blood knot strzelił przy 4lb

Uni to uni przy 10lb

W obydwu przypadkach robiłem po 10 oplotów na stronę.

A potem stwierdziłem że zrobię coś Ala FG i zaplotłem warkoczyk i wykonczę tak jak FG. Warkoczyk miał ok 1,5cm i wytrzymał ponad 15lb ;)

Morał z tego taki, że węzeł jest tym lepszy im dłuższy jest odcinek linki na którym rozkładają się naprężenia. Jeśli węzeł mocno się zaciska na bardzo małym odcinku, to trzyma poszczególne włókna nierównomiernie i osłabia linkę kilkukrotnie.

• Like 1

5-12 stycznia będę na Lanzarote. Lecę czarterem z żoną. Po wyspie będziemy poruszać się wynajętym samochodem, a spać będziemy w namiocie. Typowa traperka - mycie wodą z kanistra, gotowanie na kuchence i łowienie - od rana do wieczora :)

Gdyby ktoś w tym samym czasie przebywał na Lanzie to zapraszam na wspólne wędkowanie i dobrą kawę z kawiarki :)

• Like 5

Dorzucę kilka swoich.

Slim beauty jeśli strzela to znaczy jedynie ze został źle wykonany. Stosuję min 20 nawoi w jedną stronę i nie ma z tym najmniejszego problemu, naprawdę duża wytrzymałosć. Jeśli jest nawinięć 10 to strzela bardzo szybko.

Co do FC - do 70lb wiążę agrafki normalnie, od 100lb w górę omijam ten element i wiążę bezpośrednio używając non slip loop. Nie miałem do tej pory przygód z pękającymi przyponami z powodu węzła. 

Agrafki kupuję w Polsce, rękodzieło jakieś z zachodniej PL, Dorado chyba się nazywają? Nie było do tej pory jakiś niespodzianek z nimi.

• Like 1

No widzisz, a ja wysłałem skan paszportu. W wiadomości pisali, że chcą paszport, więc wysłałem paszport. Teraz pewnie będę musiał go wozić ze sobą, żeby potwierdzić tożsamość. Ewentualnie zrobię skan i zapiszę w telefonie.

Wysłałem im tez potwierdzenie wpłaty z PayPal i ten podpisany formularz, który przysłali w pierwszym mailu. Zatem teraz czekam na licencję :) Teraz przez 3 lata będę regularnie latał na Kanary, żeby z niej w pełni skorzystać :) Żona już się cieszy :)

Ja lecę z Katowic.

• 2 tygodnie później...

Dziś zaliczyłem pierwsze "łowienie" przy okazji spaceru z żoną i dzieckiem. Może z 50 rzutów i na razie nic, nawet lizardfish się nie uczepił. Łowiłem w okolicach wulkanu Güimar. Sporym wyzwaniem jest sięgnięcie głębszej wody, bo fale wchodzą daleko na schodzące łagodnie do wody skały. Jutro spróbuję o wschodzie słońca z plaży przy wyższych skałach po drugiej stronie miasta.

• Like 5

Dziś zaliczyłem pierwsze "łowienie" przy okazji spaceru z żoną i dzieckiem. Może z 50 rzutów i na razie nic, nawet lizardfish się nie uczepił. Łowiłem w okolicach wulkanu Güimar. Sporym wyzwaniem jest sięgnięcie głębszej wody, bo fale wchodzą daleko na schodzące łagodnie do wody skały. Jutro spróbuję o wschodzie słońca z plaży przy wyższych skałach po drugiej stronie miasta.

Z mojego ograniczonego doswiadczenia na Srodziemnym wynika, ze 80% bran jest pol godziny przed i po wschodzie slonca. Miejscowi nazywaja to "zlota godzina". O tej porze roku ranne wstawanie nie jest wyzwaniem, gorzej latem ;). Na plaze i plytka wode masz woblery?

• Like 1

Spróbuj połowić w okolicach portów,wiem że to teoretycznie zakazane ale obserwój miejscowych i jeśli oni łowią to nie masz się czym zbytnio przejmować.Z tego co pisałeś to będziesz też na GC mam tam namierzony jeden port gdzie woblera odprowadzały mi fajne ryby ale niestety byłem tam ostatniego dnia wyjazdu i siędo niech nie dobrałem.Na Laznzarote też mam fajną miejscówkę ale to bardziej pod spławik

No właśnie dziś się wybrałem z rana i się rozczarowałem, nie dość że słońce wstało ok 8:30 jak już od godziny byłem nad wodą, to jeszcze plaża w przy wejściu do portu okazała się być zbudowana Z wielkich otoczaków co w połączeniu z odpływem stwarzało po ciemku teren nie nadający się do chodzenia. Potem spróbowałem na plaży osłoniętej Kamiennymi falochronami, teoretycznie piaszczystej, ale okazało się że tam też można woblera zostawić...

Koledzy to i ja się pochwalę. Lecimy na Sal 29/06 na 14 dni. Trevel do walizki Z perspektywy Waszych doświadczeń kupić coś jak Tyran czy może ron Thompson travel spin xp 360 do 60g? Po prostu czy warto kupować jakąś potężną pałę.

Z tego, co widze, wyspa to glownie lagodne brzegi, jedynie polnocne wybrzeze jest skaliste. Pytanie, gdzie chcesz lowic? Na plaze i pirsy 60g wystarczy, na glebsza wode moze byc krotko, zwlasza przy wietrze/plywach/pradach/falowaniu. Aha, jakis czas temu koledzy z tego forum spacyfikowali moje plany zakupu kija 3.60, za co im jestem wdzieczny. Ostatecznie kupilem 3.20, ale i ten po 3 h szarpania daje bol w barku. Nastepny bedzie ciut krotszy.

Też myślę o jakimś 3 metrowcu. Raczej będę szukał skał/głazów, już po wschodniej stronie też coś się znajdzie podobno. Nie nastawiam si na giganty ale machnąć trzeba ????.

Łowię w Pl z brzegu w morzu i o ile do surfa trzeba dobrać wędkę pod swoję gabaryty to do spina za trocią czy beloną kijek 3 metrowy ładnie miota przynęty. Wiem, że nie można tego porównać do ryb Atlantyku ale tam też chyba liczy się odległość. Kurczę słaby wybór w Pl z kijami typu travel. Może inaczej-ze sprawdzonymi.

Trzy metrowy RT tyran to już waga konkretniej dorszówki, próbował ktoś?

Edytowane przez Marcipas

Jak jedziesz na Sal to weź sobie kijek do 30g, jakieś małe blaszki i popperki. Ryb sporo ale kalmarozerne. Snurkujac nie widziałem nic ciekawego. No chyba że poszukasz skał z głęboka woda, mi się nie chciało.

Edytowane przez wujek

Codziennie biwakujemy nad morzem w innym miejscu, codziennie o wschodzie i zachodzie słońca łowię przez 1-2 godziny. I za każdym razem taki sam beret! Nie wiem z czego to wynika? Zmieniam miejscówki, zmieniam przynęty, zmieniam wędki (zabrałem 4), zmieniam techniki (spinning, spławik) i nic! Tylko jakieś rybki akwariowe! A miejscowi walą na dno połówki ryb i ciągną potwory jeden za drugim! Wygląda na to, że moja wiedza i doświadczenie zebrane na innych łowiskach, tutaj się nie sprawdzają. Potwierdzili to zresztą miejscowi podkreślając, że tu na spinning łowią tu tylko turyści. Miejscowi stosują tylko ciężką gruntówkę denną z filetem rybim na haku.

Gdybym był w Omanie czy Norwegii, w tym samym czasie  miałbym już setki ryb na koncie...

post-56081-0-72921000-1546976436_thumb.jpg

post-56081-0-04993500-1546976514_thumb.jpg

post-56081-0-58874400-1546976583_thumb.jpg

post-56081-0-53151200-1546976874_thumb.jpg

post-56081-0-71311800-1546976960_thumb.jpg

post-56081-0-03151400-1546977023_thumb.jpg

post-56081-0-53510600-1546977286_thumb.jpg

post-56081-0-19397000-1546977306_thumb.jpg

• Like 7

Mam sporo różnych przynet i często je zmieniam, podobnie jak wędki i kołowrotki. Madmana jednak nie mam. Jak do tej pory wszystkie ze złowionych ryb wzięły na 8- gramową cykadę Jaxona Switch Blade. Jutro poeksperymentuję trochę z dociążaniem woblerów.