Skocz do zawartości

Wędkarstwo na Wyspach Kanaryjskich, czy ktoś próbował,widział słyszał?

Traq

Rekomendowane odpowiedzi

Znowu sie podepne, bo chociaz woda inna, to metoda i ryby podobne. Gdy nic sie dzieje, warto dac szanse inchiku, czyli tandemowi pilker + dosc spora osmiorniczka. Sciagamy to dosc spokojne aby osmorniczka sie plynnie majtala. Ichtiofauna czasem jest zbyt zrelaksowana i nie chce sie uganiac za szalenczo sciaganym pilkerem a osmorniczke zakasi. Przy okazji lowimy rowniez w opadzie, tak jak ponizej. Tunek mikroskopijny, ale i taki cieszy.

. Edytowane przez LukaBrazi
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Od tygodnia z haczykuem jesteśmy na Gran Canarii, wędki jeszcze nie rozłożyłem ale chyba w końcu będę musiał ;)

Dziś trochę popływałem z maską i zdaje mi sie że to na pierwszym zdjęciu to labrax.

Trochę malych belonek, wiec mam nadzieję że większe też podchodzą.

No i oczywiście sporo kolorowych pływa.

post-46304-0-30657600-1549920297_thumb.jpeg

post-46304-0-95266100-1549920317_thumb.jpeg

post-46304-0-33386100-1549920343_thumb.jpeg

post-46304-0-39404800-1549920360_thumb.jpeg

• Like 3

Ja już zupełnie nie mam ciśnienia, wyjde sobie na najblizsze skały i pomacham dziś wieczorem i w czwartek rano bo tak akurat będzie sie zgrywal przypływ z zachodem i potem ze wschodem słońca.

Jak się coś trafi to dobrze, a jak nie to też tragedii nie będzie.

Kolorowe rybki ze zdjęć Włóczykija mogą być fajnymi wakacyjnymi trofeami. Da się je łowić w środku dnia i (jak się dobrze wybierze hotel) niedaleko reszty rodziny.

Na te czarno-błękitne "karasie" kanaryjskie poświęciłem godzinę czasu ale w końcu udało się złapać. Zielone są mniej wymagające. Oba gatunki skusiły się na gulę bułki (ale pieczywo trzeba pozyskać z minimum czterogwiazdkowego hotelu ;) ).

post-57268-0-92704500-1550046093_thumb.jpg

post-57268-0-64661200-1550046208_thumb.jpg

Tą denną rybkę z głową podobną do żmii łatwo dostać na  kawałek fileta podany z gruntu.

post-57268-0-55198800-1550046293_thumb.jpg

Przy skałach, na chlebek, można złowić takie "leszcze" kanaryjskie:

post-57268-0-26992300-1550046921_thumb.jpg

Niektóre gatunki, zwłaszcza większe sztuki, zaskakują uzębieniem:

post-57268-0-50830000-1550047098_thumb.jpg

Fajnie też łowi się takie rybki (widziałem na ladzie w markecie ale moje wróciły do wody więc nie wiem czy smaczne):

post-57268-0-97951600-1550047278_thumb.jpg

Jak ktoś ma szczęście (ja nie miałem ale kolega dorwał 1 sztukę) to można trafić "papugę" kanaryjską:

post-57268-0-44561400-1550047410_thumb.jpg

Edytowane przez spinjac
  • Like 4

Smaczne, jadłem takie w Libii, kupowane na targu rybnym. Pospolity gatunek. Były jednak smaczniejsze gatunki, lucjany, graniki, tuńczyki, mieczniki. Przerobiłem chyba wszystkie gatunki z Morza Śródziemnego ryb i owoców morza. Co ciekawe dorady i labraksy były w czołówce jeśli chodzi o smak. Dla ciekawych rekin taki sobie, taki na jedno spróbowanie.

Edytowane przez wujek
  • Like 1

• 2 miesiące temu...

Hej, chciałbym odświeżyć temat, bo 20 maja wybieram się na dwa tygodnie na fuerteventurę, hotel przy Costa Calma. 

Przeczytałem już ten wątek chyba 3-krotnie i zebrałem masę fajnych informacji, za które Wam serdecznie dziękuję. :)

Czy ktoś z Was był ostatnio na kanarach lub się wybiera? Jak wyniki? Macie jakieś fajne rejony / miejscowi na Fuercie, gdzie warto byłoby zacząć?

Ja jestem na etapie kompletowania sprzętu - muszę zaczynać praktycznie od zera, bo nie mam nic, co mogłoby się nadawać na te wody. Szczególnie kiepsko jest z kupieniem wędki typu Travel.

Ja jestem na etapie kompletowania sprzętu - muszę zaczynać praktycznie od zera, bo nie mam nic, co mogłoby się nadawać na te wody. Szczególnie kiepsko jest z kupieniem wędki typu Travel.

Powinno pomoc: http://jerkbait.pl/topic/26815-baza-w%C4%99dektravel/

Ja po 6 tygodniach na początku roku, przy kolejnej wizycie postawię na zdecydowanie lżejsze łowienie. Albo wizytę w miejscowym wędkarskim i zakup kilku bardzo drogich woblerów woblerów na które łowią miejscowi. Z Polski brałbym tylko pilkery ok 40g.

Ale bez wiedzy lokalnych wędkarzy, zabrałbym kijek do 15-20g trochę małych cykadek, twisterków, obrotówek itp. i nastawiałbym się na rybki do kilograma.

Grubszy sprzęt brałbym tylko jeśli będziesz mógł poświęcić wędkowaniu przynajmniej kilka godzin każdego dnia.

Ja na jakieś 20 dwugodzinnych wyjść w ciągu 6 tygodni miałem łącznie ok 5 brań.

• Like 1

Jeśli chodzi o travela to ja ostatnio zakupiłem Berkeley ripple evx od 19 do 49 gr i to jest u mnie na lekko bo mam jeszcze 3m+ st croix do 90 uważam ze nie ma co łowić krótszymi i lżejszymi kijami bo tam trzeba rzucić ok 100m żeby połowic ale to moja subiektywna opinia. Co do ryb to ani razu nie udało mi się zejść o kiju :)

Ja nie łowilem ale na Fuercie gdzie lecisz miejscowi łowili że skałek na długie spiningi na końcu mieli duże blachy albo woblery. W innych miejscach niż skałki nie spotkałem wędkarzy poza angolem rzucającym na grunt z plaży. Ja byłem w caleta de fuste. Jest tam też sklep wędkarski niestety czynny od 13 do nie wiadomo której bo raz zamykał o 19 a następnego dnia już po 18 było zamknięte. Jedziesz w ciekawe okolice, masz tam piękne plaże więc może lepiej skup się na urokach plażowania????

Kanary są też ciekawe wędkarsko, chociaż na pewno nie są łatwe. Są okresy w roku, kiedy nawet miejscowi wyjadacze nic nie łowią tygodniami, w innych okresach jest realna szansa trafić coś fajnego. Ja bym nie wytrzymał dwóch tygodni z dostępem do Atlantyku, nie mogąc pomachać ze skałek. Próbuj jak najwięcej i nie słuchaj kolegów, którym żony nie pozwoliły wędkować na wakacjach :) Dla słodkowodnego wędkarza to ciekawe łowienie, nawet jeśli zakończone "wyzerowaniem".

Znaleziony filmik z Fuerty, gościu trafił ładnego bluefish'a:

Ja się generalnie nastawiam na mniejsze ryby i na zabawę. Wędkę chce mieć o większym cw aby móc w razie czego machnąć na dystans. Myślałem też o technice sbirulino, co prawda kijkiem 2,7 może nie być tak łatwo operować, ale może się uda.

Ja niestety też jak widzę wodę to już mnie korci, aby chociaż porzucać. :) Małżonka na szczęście przeciwna temu nie jest, tym bardziej, że na dwa tygodnie jedziemy, więc na pewno ładnych kilka godzin uda mi się porzucać rano/wieczorem. 

• 1 miesiąc temu...

Cześć, nie chcę zakładać oddzielnego tematu więc zapytam tutaj. W czerwcu wybieram się na Wyspy Zielonego Przylądka, konkretnie na Sal. Jest to wyspa o bardzo zbliżonej charakterystyce do wysp Kanaryjskich. Czy ktoś wędkował tam z brzegu? Czy łowienie bardzo różni się od tego na Kanarach? Jakich ryb można się spodziewać o tej porze roku? Czy travel 270cm 50g z kołowrotkiem 6000 i plecionką 0,22 wystarczy? Będę wdzięczny za wszystkie porady.

Ja byłem w grudniu, nic nie zlowilem ale gościu z lekkim sprzętem i pilkerokrewetka miał kilka rybek. Dwa razy mi wyszedł jakiś karanksik do poppera ale chyba go przerosł rozmiar bo odpuścił. Łowiłem raczej w płytkich miejscach gdzie nie było drapieżników. Popatrz na filmach w jakich miejscach łowia, musi być głębia przy brzegu. Mi się nie chciało szukać takich miejsc bo wyjazd nie był wędkarski.

Edytowane przez wujek
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Cześć, nie chcę zakładać oddzielnego tematu więc zapytam tutaj. W czerwcu wybieram się na Wyspy Zielonego Przylądka, konkretnie na Sal. Jest to wyspa o bardzo zbliżonej charakterystyce do wysp Kanaryjskich. Czy ktoś wędkował tam z brzegu? Czy łowienie bardzo różni się od tego na Kanarach? Jakich ryb można się spodziewać o tej porze roku? Czy travel 270cm 50g z kołowrotkiem 6000 i plecionką 0,22 wystarczy? Będę wdzięczny za wszystkie porady.

Kiedy będziesz? My lecimy 29/06 i oczywiście travel do walizki ????

1f65cac5b1b81e5f978ea8982a4d58e0.jpg

Przyleciałem na Sal w sobotę wieczorem, w najbliższą sobotę wracam do Polski. Dziś chwilę po ósmej pierwszy kontakt z rybą. Ktoś rozpoznaje gatunek? Jeden z miejscowych przewodników po zobaczeniu zdjęcia twierdzi że to bonito, dla mnie to któryś z karanksów tylko nie wiem który.

Edytowane przez Ziom
  • Like 4