diopsyd Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 (edytowane) Znowu sie podepne, bo chociaz woda inna, to metoda i ryby podobne. Gdy nic sie dzieje, warto dac szanse inchiku, czyli tandemowi pilker + dosc spora osmiorniczka. Sciagamy to dosc spokojne aby osmorniczka sie plynnie majtala. Ichtiofauna czasem jest zbyt zrelaksowana i nie chce sie uganiac za szalenczo sciaganym pilkerem a osmorniczke zakasi. Przy okazji lowimy rowniez w opadzie, tak jak ponizej. Tunek mikroskopijny, ale i taki cieszy. . Edytowane 1 Lutego 2019 przez LukaBrazi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Od tygodnia z haczykuem jesteśmy na Gran Canarii, wędki jeszcze nie rozłożyłem ale chyba w końcu będę musiał Dziś trochę popływałem z maską i zdaje mi sie że to na pierwszym zdjęciu to labrax.Trochę malych belonek, wiec mam nadzieję że większe też podchodzą.No i oczywiście sporo kolorowych pływa. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzislavo1 Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Jak chcesz to odezwij się do mnie to dam ci namiar na port gdzie miałem wyjścia do przynęty fajnych ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Ja już zupełnie nie mam ciśnienia, wyjde sobie na najblizsze skały i pomacham dziś wieczorem i w czwartek rano bo tak akurat będzie sie zgrywal przypływ z zachodem i potem ze wschodem słońca.Jak się coś trafi to dobrze, a jak nie to też tragedii nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinjac Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 (edytowane) Kolorowe rybki ze zdjęć Włóczykija mogą być fajnymi wakacyjnymi trofeami. Da się je łowić w środku dnia i (jak się dobrze wybierze hotel) niedaleko reszty rodziny. Na te czarno-błękitne "karasie" kanaryjskie poświęciłem godzinę czasu ale w końcu udało się złapać. Zielone są mniej wymagające. Oba gatunki skusiły się na gulę bułki (ale pieczywo trzeba pozyskać z minimum czterogwiazdkowego hotelu ).Tą denną rybkę z głową podobną do żmii łatwo dostać na kawałek fileta podany z gruntu.Przy skałach, na chlebek, można złowić takie "leszcze" kanaryjskie:Niektóre gatunki, zwłaszcza większe sztuki, zaskakują uzębieniem:Fajnie też łowi się takie rybki (widziałem na ladzie w markecie ale moje wróciły do wody więc nie wiem czy smaczne):Jak ktoś ma szczęście (ja nie miałem ale kolega dorwał 1 sztukę) to można trafić "papugę" kanaryjską: Edytowane 13 Lutego 2019 przez spinjac 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 (edytowane) Smaczne, jadłem takie w Libii, kupowane na targu rybnym. Pospolity gatunek. Były jednak smaczniejsze gatunki, lucjany, graniki, tuńczyki, mieczniki. Przerobiłem chyba wszystkie gatunki z Morza Śródziemnego ryb i owoców morza. Co ciekawe dorady i labraksy były w czołówce jeśli chodzi o smak. Dla ciekawych rekin taki sobie, taki na jedno spróbowanie. Edytowane 13 Lutego 2019 przez wujek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 (edytowane) Od góryBluefin DamselfishTalasoma PawiaLizardfishSargusSalemaOstatniego nie znam. Edytowane 13 Lutego 2019 przez Włóczykij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Ja jadłem tu jak na razie Vieje, sargusy i czerne, wszystkie bardzo smaczne, podobne do okonia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gpopiel Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Hej, chciałbym odświeżyć temat, bo 20 maja wybieram się na dwa tygodnie na fuerteventurę, hotel przy Costa Calma. Przeczytałem już ten wątek chyba 3-krotnie i zebrałem masę fajnych informacji, za które Wam serdecznie dziękuję. Czy ktoś z Was był ostatnio na kanarach lub się wybiera? Jak wyniki? Macie jakieś fajne rejony / miejscowi na Fuercie, gdzie warto byłoby zacząć? Ja jestem na etapie kompletowania sprzętu - muszę zaczynać praktycznie od zera, bo nie mam nic, co mogłoby się nadawać na te wody. Szczególnie kiepsko jest z kupieniem wędki typu Travel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Ja jestem na etapie kompletowania sprzętu - muszę zaczynać praktycznie od zera, bo nie mam nic, co mogłoby się nadawać na te wody. Szczególnie kiepsko jest z kupieniem wędki typu Travel.Powinno pomoc: http://jerkbait.pl/topic/26815-baza-w%C4%99dektravel/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Ja po 6 tygodniach na początku roku, przy kolejnej wizycie postawię na zdecydowanie lżejsze łowienie. Albo wizytę w miejscowym wędkarskim i zakup kilku bardzo drogich woblerów woblerów na które łowią miejscowi. Z Polski brałbym tylko pilkery ok 40g.Ale bez wiedzy lokalnych wędkarzy, zabrałbym kijek do 15-20g trochę małych cykadek, twisterków, obrotówek itp. i nastawiałbym się na rybki do kilograma.Grubszy sprzęt brałbym tylko jeśli będziesz mógł poświęcić wędkowaniu przynajmniej kilka godzin każdego dnia.Ja na jakieś 20 dwugodzinnych wyjść w ciągu 6 tygodni miałem łącznie ok 5 brań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AAS Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 (edytowane) Edytowane 23 Kwietnia 2019 przez AAS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AAS Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Jeśli chodzi o travela to ja ostatnio zakupiłem Berkeley ripple evx od 19 do 49 gr i to jest u mnie na lekko bo mam jeszcze 3m+ st croix do 90 uważam ze nie ma co łowić krótszymi i lżejszymi kijami bo tam trzeba rzucić ok 100m żeby połowic ale to moja subiektywna opinia. Co do ryb to ani razu nie udało mi się zejść o kiju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Ja nie łowilem ale na Fuercie gdzie lecisz miejscowi łowili że skałek na długie spiningi na końcu mieli duże blachy albo woblery. W innych miejscach niż skałki nie spotkałem wędkarzy poza angolem rzucającym na grunt z plaży. Ja byłem w caleta de fuste. Jest tam też sklep wędkarski niestety czynny od 13 do nie wiadomo której bo raz zamykał o 19 a następnego dnia już po 18 było zamknięte. Jedziesz w ciekawe okolice, masz tam piękne plaże więc może lepiej skup się na urokach plażowania???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubazmech Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Kanary są też ciekawe wędkarsko, chociaż na pewno nie są łatwe. Są okresy w roku, kiedy nawet miejscowi wyjadacze nic nie łowią tygodniami, w innych okresach jest realna szansa trafić coś fajnego. Ja bym nie wytrzymał dwóch tygodni z dostępem do Atlantyku, nie mogąc pomachać ze skałek. Próbuj jak najwięcej i nie słuchaj kolegów, którym żony nie pozwoliły wędkować na wakacjach Dla słodkowodnego wędkarza to ciekawe łowienie, nawet jeśli zakończone "wyzerowaniem".Znaleziony filmik z Fuerty, gościu trafił ładnego bluefish'a: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gpopiel Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Ja się generalnie nastawiam na mniejsze ryby i na zabawę. Wędkę chce mieć o większym cw aby móc w razie czego machnąć na dystans. Myślałem też o technice sbirulino, co prawda kijkiem 2,7 może nie być tak łatwo operować, ale może się uda. Ja niestety też jak widzę wodę to już mnie korci, aby chociaż porzucać. Małżonka na szczęście przeciwna temu nie jest, tym bardziej, że na dwa tygodnie jedziemy, więc na pewno ładnych kilka godzin uda mi się porzucać rano/wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryjson Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 Cześć, nie chcę zakładać oddzielnego tematu więc zapytam tutaj. W czerwcu wybieram się na Wyspy Zielonego Przylądka, konkretnie na Sal. Jest to wyspa o bardzo zbliżonej charakterystyce do wysp Kanaryjskich. Czy ktoś wędkował tam z brzegu? Czy łowienie bardzo różni się od tego na Kanarach? Jakich ryb można się spodziewać o tej porze roku? Czy travel 270cm 50g z kołowrotkiem 6000 i plecionką 0,22 wystarczy? Będę wdzięczny za wszystkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 (edytowane) Ja byłem w grudniu, nic nie zlowilem ale gościu z lekkim sprzętem i pilkerokrewetka miał kilka rybek. Dwa razy mi wyszedł jakiś karanksik do poppera ale chyba go przerosł rozmiar bo odpuścił. Łowiłem raczej w płytkich miejscach gdzie nie było drapieżników. Popatrz na filmach w jakich miejscach łowia, musi być głębia przy brzegu. Mi się nie chciało szukać takich miejsc bo wyjazd nie był wędkarski. Edytowane 30 Maja 2019 przez wujek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcipas Opublikowano 13 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Cześć, nie chcę zakładać oddzielnego tematu więc zapytam tutaj. W czerwcu wybieram się na Wyspy Zielonego Przylądka, konkretnie na Sal. Jest to wyspa o bardzo zbliżonej charakterystyce do wysp Kanaryjskich. Czy ktoś wędkował tam z brzegu? Czy łowienie bardzo różni się od tego na Kanarach? Jakich ryb można się spodziewać o tej porze roku? Czy travel 270cm 50g z kołowrotkiem 6000 i plecionką 0,22 wystarczy? Będę wdzięczny za wszystkie porady.Kiedy będziesz? My lecimy 29/06 i oczywiście travel do walizki ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Jak się dobrze poszuka to są fajne mapki z głębokościami w internecie.Jak będziesz miał w zasięgu głęboką wodę, bierz ciężki sprzęt, jak będzie tylko woda max 10m, brałbym lżejsze wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryjson Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 (edytowane) Przyleciałem na Sal w sobotę wieczorem, w najbliższą sobotę wracam do Polski. Dziś chwilę po ósmej pierwszy kontakt z rybą. Ktoś rozpoznaje gatunek? Jeden z miejscowych przewodników po zobaczeniu zdjęcia twierdzi że to bonito, dla mnie to któryś z karanksów tylko nie wiem który. Edytowane 17 Czerwca 2019 przez Ziom 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 (edytowane) Brawo, to popper od SG? Ile ma centymetrów? Ja najmniejszego miałem 13 i wydawało mi się że jest za duży.Podobny wychodził mi do poppka ale nie wziął. Edytowane 17 Czerwca 2019 przez wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryjson Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 (edytowane) Tak, to SG Panic Popper 13,5cm 40g. Edytowane 17 Czerwca 2019 przez Ziom 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcipas Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Kolego bardzo proszę o kontakt jak wrócisz. My lecimy 29/06. Bardzo fajna ryba. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryjson Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Pisz śmiało teraz na priv [emoji6] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi