Skocz do zawartości

Wędkarstwo na Wyspach Kanaryjskich, czy ktoś próbował,widział słyszał?

Traq

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko to urząd miejski w Puerto del Rosario, na Teneryfie trzeba pewnie znaleźć odpowiednik. 16 euro z tego co pamiętam koszt.

Ogólnie licencję załatwiałem na miejscu, wszystko powinno zająć około pół godziny, przy czym dopiero po staniu w kolejce w pierwszym banku dowiedziałem się, że przelewy jeżeli nie ma się konta przyjmują do 10:30... Drugi bank już od ręki praktycznie bez kolejek.

Co do urzędu to angielski w wersji "kali jeść kali pić" ale dałem paszport i Pani sama za mnie pouzupełniała rubryczki, na licencji jest tylko imię i nazwisko oraz numer paszportu, więc problemu większego nie ma. Wskazana jest też data ważności - 3 lata.

Edytowane przez bartolomeo
  • Like 1

• 5 tygodni później...

2020 przygasil watek. To moze mala reaktywacja w oczekiwaniu na lepsze czasy. Ostatnia mahi przed lockdownem i pewnie tez ostatnia w sezonie. Zaden okaz, ale tez nie z tych malych. Szkoda, ze bateria w kamerze siadla na dwa rzuty przed braniem, bo akcja byla spektakularna: pogon na powierzchni przez dobre 40 metrow, atak pod nogami i walka na krotkim dyszlu w towarzystwie drugiej mahi. 

Co ciekawe, na nowy patent: duza (>10 cm) muche imitujaca belone, wyrzucana na bombie. Zdecydowanie odkrycie sezonu w kategorii "przyneta". 

post-52257-0-28240700-1605699755_thumb.jpg

• Like 9

Dobry czars na mahi, zarówno na Kanarach jak i na Zielonym Przylądku łowi się ich najwiecej w okresie listopad-styczeń. Fajna ryba :). Widziałem na targu rybnym w Santa Maria na wyspie Sal mahi większą niż wędkarski rekord świata, z tego co pamietam to 143cm aczkolwiek mogę się mylić, na pewno 31,200kg lub 32,100 kg po wypatroszeniu, niestety złowiona przez miejscowych rybaków ale na wędkę, robi wrażenie.

Edytowane przez Ziom

• 5 miesięcy temu...

Witam serdecznie.

Na przełomie stycznia i lutego wybieram się na Fuerte, czy ktoś próbował surfcastingu np. na Cofete? Jakieś doświadczenia ? Dobre rady mile widziane :)

Nie wiem czy Cofete nie jest jakimś parkiem/rezerwatem - wątpię aby można było tam legalni łowić...

• 1 miesiąc temu...

Dołączam się do pytania, mamy tam mieszkanko i latamy wakacyjnie. Chętnie dowiem się czegoś na temat Spina/Casta i co tam można wydłubać.

Hej,

nie chce się czepiać, ale masz mieszkanie na Teneryfie i jeszcze nie wiesz co tam można łowić? :)

Dostrzegam niewyobrażalne zaniechanie. Już po pierwszej wizycie wszystko bym wiedział ;p

Na pewno najwięcej dowiesz się od miejscowych, wpadnij do portu na przykład na Costa Adeje.

Hej,

nie chce się czepiać, ale masz mieszkanie na Teneryfie i jeszcze nie wiesz co tam można łowić? :)

Dostrzegam niewyobrażalne zaniechanie. Już po pierwszej wizycie wszystko bym wiedział ;p

Na pewno najwięcej dowiesz się od miejscowych, wpadnij do portu na przykład na Costa Adeje.

Zaczelem łowić w pandemi, od tamtego czasu nie byłem na Tene ;) widziałem w Puerto Colon w Adeje wędkarzy, niestety nie operuje hiszpańskim a oni Angielskim ani niemieckim ;)

• Like 1

Hej,

Nie jest tam tak łatwo z brzegu tym bardziej jeśli ktoś lata z podręcznym i musi ograniczyć do minimum sprzęt.Byłem 3 razy na różnych wyspach i tylko raz zauważyłem żeby ktoś połowił z brzegu godne ryby i to w dodatku nie na spining.Oczywiście sporo osób łowi ale najczęściej  małe kolorowe rybki.U mnie na spina niestety tylko lazardfische.Na spławik trafiały się przyzwoite sargusy no i spora ilość kolorowych małych rybek niestety nic większego nie trafiłem :(

• 1 rok później...

Dzieki Korol, juz zapisuje i bede ich szukał. Co prawda nie Corralejo, a w Costa Calmie bede, ale to nie zmienia faktu, ze na północ tez sie wybierzemy

Przejedź się do Morro Jable, powinieneś kogoś znaleźć w porcie, może Ci podpasuje i będzie znacznie bliżej z hotelu.

Po drodze na północ będzie jeszcze Puerto del Rosario prawdopodobnie z największym potencjałem ilościowym.

• Like 1

Te miejscowosci z pewnoscia zobaczymy, ale wolalbym juz jechac na gotowca jak juz sie umowie niz szukac w porcie. A znalazlem juz z tej firmy co poleciłeś 5h łowienia, wiec na jeden dzien mi wystarczy ;)

https://fishingcorralejo.com/index.php/tours/bottom-fishing-5h-shared/

Choc znalazlem tez cos takiego.

https://en.yumping.com/deals/fishing/fuerteventura/fishing-and-food-charter-to-isla-de-lobos-adults--o70932

Te lowienie na morzu to odbywa sie pewnie na zasadzie trolingu i na zmiane ludzie holują jak to wygladalo u Ciebie?

• Like 1

Ja pływałem sam, metoda jaka zechcesz.

Na łączonym bylem kiedyś w Tajlandii i uznałem wtedy, ze za duży tłok, to nie dla mnie.
Chociaż śmiesznie, bo pływałem wtedy z rosyjskimi i ukraińskimi Żydami, pokłócili się o Putina.

"-Twój Prezydent..

- to nie mój, nie głosowałem na niego.."

Mniej więcej coś takiego.

Edytowane przez korol
  • Like 2

Powiem Wam, że po kilku wyjazdach na Wyspy Kanaryjskie ze spinningiem i spędzeniu kilku godzin na łowieniu, dochodzę do wniosku, że więcej już nie pojadę. To znaczy pojadę, ale nie będę zabierał wędki. To nie ma sensu, a szczególnie w styczniu-lutym.

Nie wiem, czy to tylko moje zdanie, czy ktoś ma podobne wnioski?

• Like 1

Ja byłem trochę wcześniej, na przełomie listopada i grudnia i świetnie połowiłem. Ale pływałem z miejscowymi, nie spinningowałem z brzegu.
Po ostatnich wakacjach mam postanowienie odwrotne - w walizce musi być travel, najwyżej nie będę używać :)

• Like 2