Skocz do zawartości

Wędkarstwo na Wyspach Kanaryjskich, czy ktoś próbował,widział słyszał?

Traq

Rekomendowane odpowiedzi

@Maraky, ten 3,15m wpadl w oko :) ... ale nie, nie dam tysiaka za kija ktory bedzie stal w kacie po powrocie, moze nawet kilka lat czekal na nastepne "wlasciwe" zastosowanie.

@Ziom, pomylilem effzeta z TRVem ;) a tak na serio z Quarda Safar 2,7/30-80. Rano odpisujac bylem zajety i z doskoku zagladalem do tematu. Tylko ten najmocniejszy Safar w PL juz niedostepny.

Nauczka dla dlubaczy, zeby zrobic wobki ~50g i wtedy opisywany przez Kube tyran dal by rade ;)

... ale nie, nie dam tysiaka za kija ktory bedzie stal w kacie po powrocie, moze nawet kilka lat czekal na nastepne "wlasciwe" zastosowanie.

Zerknij jeszcze na Penn Squadron SW Travel, kij mało subtelny ale bez problemu poradzi sobie z twoimi przynętami i dużo zniesie w podróży czy na skałach.

• Like 1

Witam , odnośnie dobrego kija polecam : 

RoadRunner XLNT2 Trigger

W związku z tym że dużo jeżdżę i latam w delegację po europie moja żonka zrobiła mi prezent parę lat temu :)

Jest też wersji bez pazura .Mój kołowrotek to DAM quick Brani BC.

Kijek sprawuje się rewelacyjnie w zestawie sztywny pokrowiec mieszczący się do większości standardowych walizek ;)

Jutro lecimy na fuerte do Costa Calma , będę testował moje jerki od35g do 70g   ( gumy i blachy też zabieram :)) może coś połowię :)

Cieszę się że wspomnieli koledzy niebezpieczeństwach czyhających na wędkarzy, czasem w ferworze łowienia zapomina się o całym świecie ;)

post-48367-0-62554800-1515314666_thumb.jpg

• Like 2

Moglbys podac dolny i gorny CW tego kija? Jak bys jeszcze zmierzyl odleglosc do stopki multika to bylbym super wdzieczny  :good:

W moim modelu dolnego zakresu nie podają  a odległość o którą pytasz to 32cm . 

http://savage-gear.com/pl/product/roadrunner-xlnt2/

Edytowane przez maćko

Miło widzieć Kuba, że już "skaczesz" po skałach wybrzeża... Szacun!!!  :)

Ja tak już skaczę od... lipca jakoś +- :D

Z doświadczenia - casting tak sobie się sprawdza. Jednak łowi się w warunkach wiatru sięgającego 80km/h, na zwykle droższe przynęty... Bonusowo - większość multików ma zdecydowanie za słabe hamulce. 

Edytowane przez Kuba Standera
  • Like 2

@Stivi - przyponowo najlepszy moim zdaniem jest shock leader 50 ew 70lb. Na większość ryb styknie, duża barracuda moze wymagać więcej. Rzucasz bardzo czesto w warunkach ostrego wiatru, ze skałami za plecami, dlatego ja nie przekraczam 60cm przyponu. To jest dla mnie naprawde max. 40cm jest wystarczajace. Slim beauty jest pewny i sprawdzony, prostszy niż FG, o większej wytrzymałosci niż albright. Szczerze polecam

@Tpe - może Tobie wave się sprawdzi, ja się jakoś odbiłem zupełnie. Plus jak łowisz ze skał, zmasakrujesz go z cyklu 3...2...1...

@All, z travelami róznie bywa, ja jednak zostaję z tyranem. Kilka innych opcji widzieliśmy padających nad wodą.

I na pocieszenie zmarzniętych stycznoiwych oczek:

Kuba Ja szybko opanowałem FG, po jednym urwanym i zakolczykowanym Queenfishu :D dziwne jest to ze stosunkowo małe ryby maja siłę lokomotywy.  Teraz łowiłem na rapale x rap sw 12 a kija musialem uzywać jak do swimbajtów szczupakowych (w moim przypadku to był shimano biomaster select shad do 130g) i z nim mialem jako taką kontrole nad rybami 8-12kg, tak jak mówisz hamulec to podstawa tzn silny, samo zacięcie musi być  strasznie mocne. Miałem naprawdę duże problemy by wyjąć grot kotwicy wbity w pysk.

Wieczorem pozaginałem zadziory i zacięcia i odhaczania zrobily sie ciut łatwiejsze :D

ps: jak by ktoś szukał mam travelka do 70g fajny do tego typu łowienia, z GÓRY przepraszam za bazar :)

Edytowane przez Tu nie ma ryb.

• 1 miesiąc temu...

Witam , odnośnie dobrego kija polecam : 

RoadRunner XLNT2 Trigger

W związku z tym że dużo jeżdżę i latam w delegację po europie moja żonka zrobiła mi prezent parę lat temu :)

Jest też wersji bez pazura .Mój kołowrotek to DAM quick Brani BC.

Kijek sprawuje się rewelacyjnie w zestawie sztywny pokrowiec mieszczący się do większości standardowych walizek ;)

Jutro lecimy na fuerte do Costa Calma , będę testował moje jerki od35g do 70g   ( gumy i blachy też zabieram :)) może coś połowię :)

Cieszę się że wspomnieli koledzy niebezpieczeństwach czyhających na wędkarzy, czasem w ferworze łowienia zapomina się o całym świecie ;)

Witam,posiadam wersje spiningowa 8'' do 80gr straszny kruciak,ciezko o dystans generalnie nie polecam,Lokalni na Lanzarocie uzywaja powaznych dlugosci 3.20-3.60 dystans to podstawa ale dla mnie to mordega czyms takim machac,

• 1 miesiąc temu...

We wtorek lecę na Lanzarote, na 11 dni. Drugie podejście, po dwóch latach. Mój cel: wyciągnąć na spinning przynajmniej jedną z tych trzech: bonito, bluefish, barracuda. Może nie brzmi bardzo ambitnie ale jeśli ktoś myśli, że na Kanarach jest wędkarski raj, to warto poczytać tematy (np. ten o Lanzarote) na worldseafishing. Szybko sprowadzają na ziemię- lokalni spece "zerują" czasami przez kika tygodni z rzędu :o Mozolne rzeźbienie ale każde branie to wyrzut adrenaliny. Myslę, że warto próbować, dla mnie już samo polowanie w  obcych warunkach jest emocjonujące.

Będę łowił travelem penn squadron 2,7m 20-80g ze slammerem 360 i PP 30lb. Z przynęt biorę gumy- większość 4-5 cali, głównie w jasnych kolorach. Ciężkie główki 25-50g, na hakach heavy duty. Parę smukłych woblerów, bardzo płytko schodzących, smukłych typu minnow. Po kilka: ciężkich wahadłówek, pilkerów i ze dwa ciężkie jerki. Zrobię co w mojej mocy :) Jedyne czego się obawiam to wiatr, który może uniemożliwić wędkowanie ze skałek ale prognozy na razie są optymistyczne.

Weź sobie dodatkowo jakiś lekki spining albo coś pod spławik bo to może sprawić więcej frajdy niż katowanie wody na ciężko cały dzień.Tez nastawialem się na Lanzarote na grubego zwierza a przyszło mi łowić małe kolorowe rybki, plus taki że sa dużo silniejsze od swoich słodkowodnych odpowiedników.Mimo to trzymam kciuki i daj znać jak złowisz coś ciekawego

Osłabiasz mojego ducha walki :P  Trzy tygodnie- to już musiało być frustrujące. Też mam plan awaryjny żeby- jeśli będzie bardzo słabo- któregoś dnia wybrać się na kanaryjski big game z łodzi. Marliny mi się nie marzą ale może jakieś kolorowe dorado... :)

Edit: to było odnośnie wpisu Kuby.

Lekkiego spina nie biorę ale spakowałem drugiego travela- pod ewentualne łowienie z gruntu na kalmary itp, w taki sposób ostatnim razem odbiłem sobie brak wyników na spinning. Jak coś się uda połowić to złożę raport. Dzięki!

Edytowane przez kubazmech
  • Like 1

Lekkiego spina nie biorę ale spakowałem drugiego travela- pod ewentualne łowienie z gruntu na kalmary itp, w taki sposób ostatnim razem odbiłem sobie brak wyników na spinning. Jak coś się uda połowić to złożę raport. Dzięki!

Mysle, ze plan awaryjny to dobry pomysl. Ja tego roku pojechalem do Gambii liczac na barakudy i zupelny klpos. Trolling czy rzucanie z brzegu nie przyniosly zadnych efektow ale za to z gruntowki jak jeb... :)

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Osłabiasz mojego ducha walki :P  Trzy tygodnie- to już musiało być frustrujące. Też mam plan awaryjny żeby- jeśli będzie bardzo słabo- któregoś dnia wybrać się na kanaryjski big game z łodzi. Marliny mi się nie marzą ale może jakieś kolorowe dorado... :)

Edit: to było odnośnie wpisu Kuby.

Połowy udane? Zdaj relację jak możesz 

Połowy udane? Zdaj relację jak możesz 

Cześć. Wróciłem w niedzielę. Niestety z rybami wypadło bardzo słabo. Głównym problemem był wiatr i fala o wysokości dochodzącej do 2,2m. Jedynie na południowym (osłoniętym wulkanami) wybrzeżu można było bezpiecznie wchodzić na skałki a tam z kolei jest wyjątkowo mało ciekawych miejscówek. Na dobre 35-40godzin machania ciężkim spinem złowiłem jedną "lizard fish" :-) Mimo wszystko wędkowanie bardzo przyjemne. Jeśli chodzi o faunę lądową to natknąłem się chyba na wszystko co na Kanarach można spotkać. Ostatniego dnia zabrałem się, razem z żoną, na wyprawę łodzią wędkarską z lokalną firmą. Ciekawe przeżycie- wędkowanie zaledwie 200-300m od brzegu, na 25m głębokości, połowione rekiny- tope sharks (żarłacze szare), płaszczki (występuje tam chyba 8 gatunków) i bonito. Ciekawostka: na pokładzie łodzi wywieszone zdęcie w formacie A4, zalaminowane, na nim niewielka rybka w powiększeniu. I stały punkt instruktażu dla wędkarzy: jesli ktokolwiek dotknie takiej rybki- wyprawa natychmiast się kończy i płyniemy prosto do szpitala :-) Ekstremalnie jadowita podobno.

Rada: chcesz powędkować z brzegu, skałek na Lanzarote- nie wybieraj noclegów na północy wyspy. Tam wieje prawie zawsze i najmocniej więc stracisz czas na dojazdy na inne wybrzeża. Za to paliwo jest tanie, 1€ za litr benzyny.

post-60627-0-77968100-1524602717_thumb.jpg

post-60627-0-10967200-1524602736_thumb.jpg

post-60627-0-03748600-1524602753_thumb.jpg

post-60627-0-58401500-1524602762_thumb.jpg

post-60627-0-35924000-1524602773_thumb.jpg

Edytowane przez kubazmech
  • Like 9

• 1 miesiąc temu...

Panowie wybieram się na Gran Canarię pod koniec sierpnia.Podzieli się ktoś jakimiś ciekawymi miejscówkami, co do sprzętu na spinning to już wiem mniej więcej co i jak bo to będzie moja 3 wyprawa na wyspy kanaryjskie.Zastanawia mnie jedynie czy ktoś łowił metodą gruntową i jakie miał wyniki i czy jesli chodzi o grunt to tylko surfcasting (czy jakoś tak od święta łowię na grunt) cięzkie kije dalekie wyrzuty czy da radę coś połapać bliżej brzegu z obciąrzeniem w granicach 50g.Mam ograniczony bagaż na miejscu też nie chcę zostawiać majątku bo nie zabiorę poźniej sprzętu do Polski.

• 1 miesiąc temu...