Skocz do zawartości

Wędkarstwo na Wyspach Kanaryjskich, czy ktoś próbował,widział słyszał?

Traq

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co widziałem to dość popularne jest łowienie "na bułę" :) zarzucają dość obfity kawał chleba nadziany kotwicami i czekają... Wyglądało na skuteczne ;) widziałem też muszkarzy nad brzegiem oceanu, nie wiem jak wyniki ale podejrzewam że nie mieli łatwo z uwagi na ciągły silny wiatr. Niektóre panie które łowiły również przykuwały uwagę szczególnie swoim ubiorem a właściwie jego brakiem :D

• 2 miesiące temu...

Odgrzeję lekko wątek. Przeczytałem już wszystko co tu napisaliście i coś już wiem.

Ciekaw jestem czy któraś z wysp jest lepsza od innych pod kątem wędkowania z brzegu? Ewentualnie z której strony poszczególnych wysp najlepiej szukać.

Będę na Kanarach styczeń-luty, będę miał sporo czasu na wędkowanie, tylko nie chciałbym się władować w miejsce które ryby z reguły omijają.

Na którymś forum zagranicznym o 'saltwater' przeczytałem niedawno, że wędkarze z Gran Canari'i jak mają urlop i chcą połowić to lecą na Lanzarote :lol:. Jeśli chodzi o Lanzę to omijaj północne wybrzeże- tam wieje prawie zawsze, tak mocno, że spinningowanie z brzegu jest praktycznie niewykonalne. Dwumetrowe fale itd. 

• Like 2

Jeśli chodzi o mnie to wszystkie ryby, które dorwałem z wyższych skał, mogłem bez problemu wziąć "na klatę" :P . Wiem, że często pomocna jest fala- jak woda się podnosi to możesz podciągnąć rybę, często pod same nogi. Większość wędkarzy- tych bez osęki- używa gripper'ów.

• 2 tygodnie później...

No to plany sprecyzowane, po 2 tygodnie na Teneryfie, El hierro i Gran Canarii. Myślę że niemal codziennie będę mógł się na chwilkę wyrwać na ryby. 
Teraz czeka mnie kompletowanie sprzętu. Kij Tyran 270cm 20-60g, jeśli ktoś ma namiar gdzie mogę tego travelka dorwać w PL, będę wdzięczny za namiar. Kołowrotek, chyba będzie Okuma Azores 55. Pozostają przynęty, ale widzę że u nas bardzo ciężko będzie dorwać woblery w stylu Daiwy Salt Pro Minnow. Macie jakieś typy gdzie w Polsce jest jako taki wybór wabików tego typu? Ewentualnie przystępne cenowo sklepy na Teneryfie?

Nie chce zakładać nowego wątku bo raczej temat nie będzie ciągniety więc podłącze się tu. Był ktoś kiedyś na Wyspach Zielonego Przylądka? Jadę w grudniu rodzinnie i chce przemycic średniego travelka. Widziałem na zdjęciach satelitarnych że jest trochę skalek tylko pytanie czy jest szansa coś złowić z brzegu. Łódź odpada bo musiałbym zniknąć na cały dzień. Biorę kilka popków i sticków do ok 70g i mam zamiar porzucac z rana. Ciekawe czy kręcą się tam jakieś GT?

Edytowane przez wujek
  • Like 1

Dzięki Kuba, w takim razie przyloze się do tego plazowego łowienia. Jak coś pykne dam znać.

Z przynęt chcę zabrać te makrele 13stki, chyba wystarczą i poppery, też coś ok 13cm. Nie nastawiam się na jakieś wielkie ryby bo z brzegu nie spodziewam się okazów. Na duże przyjdzie czas za rok, ale wtedy już na grubo i łódź.Sprzęt to travel do 90g 2.70, penn slammer 460 i plecionka PP 0.30. Mam Stelle 14000 ale chyba będzie zagrubo pod ten kij a na razie chcę wrzucić travela w bagaż i przy okazji coś złowić. Generalnie mało informacji w sieci jeśli chodzi o łowienie w tym rejonie, jakieś tuńczyki, koryfeny, ale głównie łódż.

https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/savage-gear-3d-mack-stick/s/23120

https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/savage-gear-panic-popper/s/23079

https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/savage-gear-panic-prey-v2/s/23080

Edytowane przez wujek
  • Like 3

Z przynęt chcę zabrać te makrele 13stki, chyba wystarczą i poppery, też coś ok 13cm. 

Jak w SG gustujesz to weź ten ten model, ale 18 cm (21 cm jest też dobry ale widzę, ze w FM brak)  ;) .

To tania i w sumie niezła imitacja małych belonowatych, za którymi przepadają drapieżniki w tych łowiskach.

https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/savage-gear-the-sandeel-surf-walker/s/18196

Nie jest kwestia gustu tylko dostępności tego typu przynęt u nas w kraju. O 18-stkach myślałem tylko nie wiem czy kij do 80g pociągnie przynętę 88g, ale one nie powinny dawać dużego oporu. Za rok na pewno lepiej się wyposażę w przynęty, ale czasu będzie dużo i tu już trzeba będzie się przyłożyć. Teraz to takie łowienie przy okazji, dla tego coś tam wezmę, troche porzucam, może coś złowię, a pewnie nic lub nic specjalnego dla tego nie będę się jakoś specjalnie szykował sprzętowo. Może też tak być że jak wyjmę kij z bagażu to zostanie od razu złamany na głowie przez moją małżonkę bo pod koniec sezonu to już najcierpliwsza, nawet wędkująca może mieć dosyć tego naszego hobby :). Na łowienie planuję z 2h o świcie i tyle, może w ciągu dnia jak syn będzie chciał.

Edytowane przez wujek

Nie chce zakładać nowego wątku bo raczej temat nie będzie ciągniety więc podłącze się tu. Był ktoś kiedyś na Wyspach Zielonego Przylądka? Jadę w grudniu rodzinnie i chce przemycic średniego travelka. Widziałem na zdjęciach satelitarnych że jest trochę skalek tylko pytanie czy jest szansa coś złowić z brzegu. Łódź odpada bo musiałbym zniknąć na cały dzień. Biorę kilka popków i sticków do ok 70g i mam zamiar porzucac z rana. Ciekawe czy kręcą się tam jakieś GT?

Wygląda obiecująco  ;)

[media]

[/media]
  • Like 2