Skocz do zawartości
  • 0

Jak złowić szczupaka w zupie białorybu.

mafer

Pytanie

Byłem w tym roku kilka razy na niedużym 2ha stawku znajomego w poszukiwaniu esoxów. Wiem od niego, że jest tam trochę ładnych kaczorków. Niestety jest tam też masa różnej maści białej ryby, której nie udaje mi się przebić moimi przynętami. Jak dotąd złowiłem tam kilka 50taczkow czyli bida z nędzą. Znajomy w ciągu roku łowi tam na żywca 2-3 tłuste 80taki ale widział nawet metrówkę. Zbiornik ten to były staw hodowlany o powierzchni jak wspomniałem 2ha, głębokości ok 2m. Poza nielicznymi skupiskami grążeli nie stwierdziłem tam innej roślinności. Macie może jakieś pomysły jak w takiej zupie kusić te większe szczupaki ? Do tej pory łowiłem tam głównie na 4 i 5" kopyta oraz podobnej wielkości woblery.

Edytowane przez mafer

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Moja najlepsza przynęta na szczupaka w tym roku to guma Savagear z serii Soft 4Play, uzbrojona w główkę woblerową, w rozmiarze ok. 9 cm. Najskuteczniejsze są te imitujące płotkę i okonia. Praca rewelacyjna, znakomicie zachowują się także w opadzie. Mój syn, wcześniej wielbiciel obrotówek, używa tylko tego z bardzo dobrymi wynikami, także na stawie obfitującym w białoryb. W tym roku złapałem kilkanaście szczupaków (ostatnio fascynacje muszkaraskie oddaliły mnie od spinningu), a tylko 2 na inną przynętę niż ta woblero - guma.

Pozdrawiam. Robert.

Edytowane przez robert.bednarczyk

• 0

....... na "mojej" glniance, gdy zawiodły wszystkie wyrafinowane przynęty (woblery, różnej maści gumy) w desperacji sięgnąłem po jaskrawą obrotówkę "4" ...... i zaczęły się brania :) żeby  było śmieszniej na "zwyczajne" kolory nie miałem ani jednego brania.

• 0

żeby się przebić przez masę białorybu musisz zastosować przynętę która będzie całkiem inna widoczna i wzbudzająca agresję.nie masz co liczyć na to że szczupaki będą głodne lecz na ich instynkt polowania.sprubuj na gumę w kolorze żółtym lub seledyn lub slidera GT.tempo prowadzenia musisz sam wypracować-powinno zadziałać.

• 0

Moja najlepsza przynęta na szczupaka w tym roku to guma Savagear z serii Soft 4Play, uzbrojona w główkę woblerową, w rozmiarze ok. 9 cm. Najskuteczniejsze są te imitujące płotkę i okonia. Praca rewelacyjna, znakomicie zachowują się także w opadzie. Mój syn, wcześniej wielbiciel obrotówek, używa tylko tego z bardzo dobrymi wynikami, także na stawie obfitującym w białoryb. W tym roku złapałem kilkanaście szczupaków (ostatnio fascynacje muszkaraskie oddaliły mnie od spinningu), a tylko 2 na inną przynętę niż ta woblero - guma.

Pozdrawiam. Robert.

piszesz o 8cm czy tej większej chyba 10cm ?

• 0

Ostatnio tak właśnie kminiłem, że trzeba zastosować coś co narobi w wodzie jeszcze więcej szumu niż gumy i woblery. Nie dodałem, że woda jest tam dość mętna o zabarwieniu gliniastym. Prawdopodobnie to właśnie białoryb żerując tak ją mąci. Jak myślicie w jakim kolorze przynęty mogą tam być skuteczniejsze. Gumy i woblery w naturalnych, pomarańczowych i seledynowych barwach zlewają się z otoczeniem. Może czarna obrotówka nr 4 albo 5?

• 0

To ja bym pojechał zupełnie po bandzie i spróbowałbym dużą gumę 18 - 20cm na drop shot'cie w kolorze firetiger albo chartreuse.

Ideałem byłaby taka z powłoką UV.

Dodatkowo , wcześniej pomoczyłbym ją w czosnku przez kilka dni (nie za długo bo farbuje).

W gumę jeszcze grzechotkę i jakieś "stroiki" na drop shot'cie.

Do tego dozbrojka.

Takim zestawem obleciałbym dookoła grążeli i nad.

post-50881-0-03841200-1380389622_thumb.jpg

• 0

To ja bym pojechał zupełnie po bandzie i spróbowałbym dużą gumę 18 - 20cm na drop shot'cie w kolorze firetiger albo chartreuse.

Ideałem byłaby taka z powłoką UV.

Dodatkowo , wcześniej pomoczyłbym ją w czosnku przez kilka dni (nie za długo bo farbuje).

W gumę jeszcze grzechotkę i jakieś "stroiki" na drop shot'cie.

Do tego dozbrojka.

Takim zestawem obleciałbym dookoła grążeli i nad.

attachicon.gifP1060582.JPG

AMEN .

• 0

Kilka lat temu ojciec namówił mnie żebym z nim pojechał na szczupaka, znalazł leśne bajoro, co chwilę było widać ataki szczupłych przy powierzchni, łowiliśmy na żywca podrzucaliśmy rybą pod pysk i ani brania, chodząc po brzegu zauważyłem zwisającą z gałęzi dębu żyłkę i kawałek grubej stalki, wdrapałem się na dęba i zdjąłem starą obrotówkę na 4 w kolorze zasniedziałego mosiądzu. przemyłem ją w wodzie, wziąłem w dłoń trochę piasku i lekko wypolerowałem skrzydełko, z zestawu żywcowego zdjąłem kotwiczkę i za pomocą kółeczka założyłem do blaszki ( stara była zjedzona przez rdzę) uwiązałem na końcu żyłki 0,30 na karpiówce i zacząłem rzucać. W 40 minut wyjąłem 7 szt  62- 77 cm a stary dalej bez brania na żywca :D najbardziej gul mu chodził jak wypuszczałem ryby :D więcej wspólnych wyjazdów na szczupaki nie proponował .

• Like 1

• 0

Koledzy żadnych wątpliwości nie mają co do połowu na żywca??? Pieprzą farmazony o wypuszczaniu szczupaków, ale małą rybkę nawlec na hak żeby skonała w męczarniach to chętnie nawleką. Jej się c&r nie należy bo za mała?

Sam bym takich pacanów za rzyć na hak i sru do wody. Słowo daję.

Edytowane przez skippi66

• 0

makamba z tym czosnkiem to poważnie ? :blink: Drop shotowej gumy z grzechotką spróbuje na pewno.

Jak najbardziej - poważnie.

Bartoszu ta fotka przedstawia Twoje dzieło? Jestem pełen podziwu dla inwencji twórczej :). Serio.

Koleś mi robi na zamówienie.

Za leniwy jestem. B)

• 0

piszesz o 8cm czy tej większej chyba 10cm ?

Mam na myśli gumy 9 cm (przed chwilą mierzyłem), które z główką, licząc ster, mają dokładnie 10 cm. Te większe -13 cm też są ok. (z główką ok.14,5 cm)jednak najwięcej szczupakowych brań mieliśmy z synem na te mniejsze.

Pozdrawiam. Robert.

• 0

Koledzy żadnych wątpliwości nie mają co do połowu na żywca??? Pieprzą farmazony o wypuszczaniu szczupaków, ale małą rybkę nawlec na hak żeby skonała w męczarniach to chętnie nawleką. Jej się c&r nie należy bo za mała?

Sam bym takich pacanów za rzyć na hak i sru do wody. Słowo daję.

Hej. Już w którymś wątku o tym było. Nie da się ukryć, że masz 100 % racji. Osobiście na żywca w ogóle nie łowię, podobnie żadnych żab i innych tzw. przynęt naturalnych. Jednak chyba zbyt ortodoksyjni nie możemy być bo nas Koledzy spławikowcy zlinczują. Tradycyjnego robaczka nie będzie łatwo zastąpić sztuczną przynętą. Bez wątpienia C&R przy łowieniu na żywca to jakiś kompletny paradoks i hipokryzja.

Robert.

• 0

Jak chce się łowić szczupaki w zupie z drobnicy to warto poszaleć po powierzchni.Np. poperek lub swimbait pływający lub żaba, coś żeby robiło większe zamieszanie.Szczupaki jesienią lubią atakować powierzchniowe przynęty i do tego brania są super widowiskowe :wub: