Skocz do zawartości

gdzie dac podkladke

Kadet

Rekomendowane odpowiedzi

Jak nie ma jak ma.Chyba każdy młynek ma łożysko na rotorze. :) Znalazłem na innym schemacie że ma być jednak za łożyskiem od strony kosza.

Raczej za łożyskiem od strony kosza, ale w czarnuchach shimano jest podkładka zaraz na pinionie(przed łożyskiem również).

Witam.

Rozebralem Rareniuma 4000 i wypadla mi podkladka redukujaca luz na koszu i teraz nie wiem gdzie dokladnie byla. Na schemacie z zalaczonym kreciolkiem nie ma jej wogole. Mam ja dac zaraz za lozyskiem czy dopiero za tuleja po ktorej pracuja waleczki od oporowki. Prosze pomozcie.

Witam.

Nie jest to podkładka redukująca luz na rotorze.Jej zadaniem jest ustabilizowanie pierścienia łożyska oporowego.

Powinna być zamontowana na łożysku głównym,a więc taka jest kolejnośc; - wałek zębaty ( pinion ),łożysko główne podkładka,pierścień łożyska oporowego i łożysko oporowe.

I to wszystko.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

• 2 tygodnie później...

Skoro to temat o Rarenium niejako to:

1. Mam 4000FA i po 3sezonie męczenia jakby coś luzy już przeszkadzają;

2. Mam 2500FA i nie chodzi tak jak kręciołek 3000SFA niedawno zakupiony po serwisie u Kolegi @Jozi o ile dobrze pamiętam.

I pytanie gdzie dać podkładki, aby standardowe luzy wyeliminować - niestandardowych raczej nie zauważyłem. Tzn porównuję tu do pracy 3000, która miała profesjonalny serwis i chodzi jak masło, a moje 2 starsze kręciołki z lekka od tej maślanej pracy odstają. Raczej wykluczam zużycie się, gdyż objawy nie wskazują, choć pewnie bo rozkręceniu się okaże napewno.