Skocz do zawartości

Spinning na suma

Bullet

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam kija na suma z brzegu na następny rok dł.2.75-3.00 m.Łowie na Warcie od Międzychód do Gorzowa Wlkp.Budżet do 1400 zł.z uzbrojeniem-może być mniej :) .Wolałbym jednak wędzisko dłuższe.Przynęty w większości woblery 20-35 gram,guma+główka od 30-50.gram,wędzisko lekkie na długie połowy ale pozwalające troche przystopować jegomościa po odjeździe z nurtem(Beastmaster CX Spinning 270 XH nie dał rady ostatnio,złamał się po gwałtownym szarpnięciu,a chce mieć większa kontrolę.Pozostało przytrzymanie szpuli napięcie plecionki i poszedł tylko z kotwicą puściło kółko łacznikowe),rolka salina 55 lub coś z większym przełożeniem,linka 35-50 lbs.Proszę o pomoc w doborze sprzętu i opinie doświadczonych użytkowników,którzy mieli podobny problem.

W tej cenie powinieneś dostać Xzoge Taka G 90 długość 2,75 tylko niestety sam blank trochę waży bo 275gramów

tu link do blanku http://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Blanki-XZOGA-TAKA-G-90-275cm-/247

Ewentualnie kij na blanku Talon VI+ 90/FC002

Edytowane przez klonek02

post-47757-0-42132300-1380485232_thumb.jpg

post-47757-0-57324000-1380485248_thumb.jpg

post-47757-0-58399200-1380485265_thumb.jpg

To fajny kijek i za połowę budżetu , na pewno da rade zatrzymać sumka.

SHIMANO SPEED MASTER GAME TYPE 25-125gr  300/270cm regulacja przesuwna uchwytu kołowrotka. Można dobrać długość i wyważyć kijek według potrzeby.

Edytowane przez miramar69

Mam talony i jestem zadowolony pierwszy to 100MXF2 3,05 7-28,drugi to 100MHXF 3,05 10-60,intryguje mnie ta Xzoga ale właśnie waga...Do Shimano się zraziłem choć wiem,że może to być moja wina mikropeknięc itd.być może jakaś wada modelu który miałem,mają dobre opinie i sam złego słowa powiedzieć nie mogłem aż do 2 sierpnia :).Wędka złamała się 27 cm od foregripu więc stawiam na blank.Ale to tylko moje domniemanie.

Nie nie miałem tego Talona, nigdzie nie mogę znaleźć wagi kijka. Pozostaje jedynie napisać e-mail do jakiejś pracowni może oni będą wiedzieli. Dostępna jest teraz na alledrogo XZoga taka g-75aoraz Shimano Nexave DX 270XH PowerGame 60-120g kij waży jedynie 275gramow więc może warto wywalić te 175zł

Pogadaj z kolegą  @Maciek_7 ma bardzo dobre kije Black Cat Bot Spin 270cm 70-150gram.

Bardzo dobre kije i dobrze uzbrojone.

Nie są ciężkie i bardzo dobrze wyważone.

Takie same jak w podanym linku.

http://www.sklepsumowy.pl/boat-spin-df-270cm-70150g-black-cat-p-10.html

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 1

Black Caty fajne,max empire 450 g troche dużo,shimano na razie się boje brać.Teraz mam dopiero dylemat :) wypatrzyłem model XZOGA GENBU Shitenno GB-S 110h2 waży 330gram, do 230gram wyrzutu tylko nie kosztuje w złotówkach tyle co waży ;)no i na opinie trzeba będzie poczekać.

No i właśnie w tych gotowych xzogach kiepskie jest to,że długość blanku idzie do góry wraz ze średnicą linki,która możesz użyć do połowu oraz z ciężarem wyrzutowym.Gdzie średnicy linki mi odpowiada,ciężar wyrzutowy także ale jedenaście stóp to już jest trochę

Niekoniecznie pozostaje Xzoga black cat lub ten Shimano!

Przejrzyj mój wątek a natkniesz się na tani blank japoński na suma właśnie.Robiłem na nim spinna dla kolegi i wyszła bardzo fajna wędeczka sumowa.Poszperaj na eBayu a znajdziesz taki blank. Nazywa się Blank" AVATAR Full Contact" Spin 9 '  2,75 m WG 10-180 g.

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 2

No czytalem czytalem :) zawsze czytam zanim cos napisze i ty pisales o cx a ja o bx, z tego co we wsi mowia to cx jest delikatniutki i do tego foregripp czy jak to sie tam zwie zakonczony jest taka tulejka, na ktora blank przy wiekszym obciazeniu naciska co moze spowodowac uszkodzenie kija.Czy kijek wlasnie w tym miejscu ci strzelil ?Wracajac do kija i budzetu, nie znam sie na sumowych kijkach ale jesli mowa o sumie zawsze mam na mysli xzoga, jesli mowa o kosztach beastmaster bx

Edytowane przez grunwald1980

Króciutko szukając natknąłem się na fajny japoński blank w www.tackle24.de ,blank nazywa się TAC Spin NITRO-NX - 9‘ (270cm) / 60-180g i kosztuje 118 Euro http://www.rodbuilding.de//Onlineshop/tackle24/Datenblaetter/TAC_NITRO_NX.htm

Edytowane przez mrWhite7

Pogadaj z kolegą  @Maciek_7 ma bardzo dobre kije Black Cat Bot Spin 270cm 70-150gram.

Bardzo dobre kije i dobrze uzbrojone.

Nie są ciężkie i bardzo dobrze wyważone.

Takie same jak w podanym linku.

http://www.sklepsumowy.pl/boat-spin-df-270cm-70150g-black-cat-p-10.html

To prawda Karol, czasem w pogoni za super sprzętem zapominamy o dobrym sprzęcie ,z tworzonym do naszych łowów .Pozdrawiam

post-48616-0-42109100-1380574252_thumb.jpg

• Like 1

Króciutko szukając natknąłem się na fajny japoński blank w www.tackle24.de ,blank nazywa się TAC Spin NITRO-NX - 9‘ (270cm) / 60-180g i kosztuje 118 Euro http://www.rodbuilding.de//Onlineshop/tackle24/Datenblaetter/TAC_NITRO_NX.htm

Fakt cena fajna ale akcje wolałbym fast

Powinieneś przeczytać pierwszy post @Grunwald1980 . Ciekawe czy była by możliwość przycięcia takiej XZogi GENBU Shitenno GB-S 110h2 tak o 30cm na dolniku. Mógłby powstać ciekawy kijek pracujący po rękojeść

. Pewnie tak ale zmienisz parametry kija,który jak widać akcje ma wzorową a przy odpowiedniej rybie i tak zapracuje po rękojeść

Edytowane przez Woytec