Skocz do zawartości

okonie Szwecja

lucekfish

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki maly problem mieszkam w szweci i mam tu pod domem taka mala rzeczke i jest tu duzo okonia i szczupaka ale nie moge zlapac nic wiekszego niz 20centymetrow i moje pytanie takie czy na takiej rzece moga byc wieksze sztuki i jak sie do nich zabrac ja lowie na gumki naj czesciej z opadu gumki takie do 5centow

:

Szukaj w głębszych miejscach, w dołach za kamieniami, powalonymi drzewami, na zakrętach itp. Skoro wody mało to pewnie będziesz łapał zaczepy  - próbuj gumki dołączać do spinnerbaita  z agrafką.

http://futbol.marfish.pl/index.php/poradniki/spinningowe/256-zapomniane-spinnerbaity

Przy okazji jak przyłowem bezie szczupak to jeśli nie weźmie zbyt głęboko to zębami będzie jeździł po drucie i nie przetnie Ci linki jeśli będziesz łowił bez przyponu.

Woblery są ok ale kolega napisał że tam jest bardzo płytko - 50 cm .

Może jakiś popper czy inny powierzchniowiec? Slider 5 w wersji pływającej?

:) A czy ja pisałem o deep runnerach :blink:  Rapalka oryginal i tym podobne, różne łamańce (lovec rapy) schodzą 30-40 cm.. Pod prąd lekka mała obrotówka...można ją poprowadzić i 5cm pod lustrem wody.

:) A czy ja pisałem o deep runnerach :blink:  Rapalka oryginal i tym podobne, różne łamańce (lovec rapy) schodzą 30-40 cm.. Pod prąd lekka mała obrotówka...można ją poprowadzić i 5cm pod lustrem wody.

Nie pisałeś o deep runnerach tylko ogólnie o woblerach - większość wobków w takiej rzeczce złapie dno lub roślinność. Może i Rpalka da się prowadzić tak płytko ale z podniesioną szczytówką do góry i przy słabym nurcie. Nie wiemy jak zarośnięta jest ta rzeczka (roślinność zanurzona) i czy i tak nie zaryje w zielsko. Nie wiemy jak z drzewami nad nią (czy da się tak manewrować wędziskiem) - szkoda że kolega nie wstawił jakiejś fotki. Ale z takiej dyskusji lucekfish na pewno coś skorzysta, coś dla siebie wybierze i pewnie dobierze się do większych ryb, czego mu życzę. :)

Obrotówkę pewnie poprowadzi w każdym miejscu tej rzeki...

Obrotowka to podstawa, zrobi tyle zamieszania ze wszytsko co sie w trawie chowa wystartuje do niej, do tego wobki o wyraznej pracy, jesli sa tam duze szczupaki to inne ryby raczej w trawie siedza lacznie ze szczupakami, jesli rzeczka polaczna z jeziorem to drapiezniki mogly juz wyemigrowac do jeziora.Gumki raczej bym odpuscil, za bardzo bedziesz zielsko lapal i tylko ploszyl ryby.Ja stawialbym na obrotowki, wobki 7+cm oraz waskie wachadla.Pzdr