lorbas Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Chodzi mi po głowie wyjazd do Szwecji w terminie 26.06 do 05.07.08.Myślę o pstrągach i lipieniach (głównie)Chętnie w tym terminie dołączę do jakieś sympatycznej grupy doświadczonych wędkarzy.Korzystanie z pośredników mi nie odpowiada(tzn z biur organizujących wyprawy wędkarskie.)Jeżeli nie będzie propozycji,to może sam zorganizuje jakąś grupę ?Zainteresowanych proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Pstrąg, lipień w czerwcu. Na podstawie moich doświadczeń, to należy wybrać się do bardzo północnej Szwecji/Finlandii. Sukces nie jest gwarantowany, i tak, jak w Polsce, zależy od poziomu wody. Jest b. dużo ograniczeń dla spinningistów. W net'cie dowiesz się dużo o tamtych łowiskach. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorbas Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 @kryst.Dzięki za radę.Czy masz jakieś własne doświadczenia z salmonidami w Szwecji?Na dalekiej płn byłem ale w Norwegii -Lofoty.Ale to morskie -czarniaki.Złowiłem dwa potoki w torfowym bajorku koło kwatery po 30cm.To całe moje doświadczenie z pstrągami w Skandynawii.W net'cie przejrzałem wszystko co mogłem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 Najdalej na północ w Szwecji dotarłem do Alvkarleby, łowisko łososiowe, płatne - niestety, nic nie złowiłem. Dopuszczalne metody połowu to spinning i muchówka (ciężka skandynawska) Wiekszość moich wypraw to rzeka Dalalven i miejsce zwane Tyttbo. Trzy potężne (zależne od poziomu wody w rzece) progi, gdzie można uganiać się za pstrągiem - dzikim i hodowlanym (intesywnie zarybiają ze względu nas dużą presję wędkarską), i za lipieniem. To właśnie tam złapałem swoje pierwsze lipionki na spinning, na obrotówki - rozmiar 00, 0 i 1. Moje wzięły za trzecim progiem, na (czy w? ) szypocie, przy niskim stanie wody, kiedy woda obmywała kamienie. Kolega łapał tam kapitalne pstrągi.Zaletą tego miejsca jest to, że jest tam też bardzo dużo szczupaka, sandacza, okonia, a niektórzy twierdzą że jest tam też trotka, ale ja w to wątpnie, ze względu na bardzo dużą odległość od morza i wiele elektrowni wodnych po drodze.Jest jeszcze jezioro FarnebofjardenA oto link: http://www.nedredalalven.pl/nedredalalven/. Ja osobiście bardzo polecam ten region. W okolicy jest mnóstwo fantastycznych łowiski i jednym z nich jest zamknięte jezioro z tęczakami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorbas Opublikowano 1 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2008 @kryst dziękuje ,b.fajna strona.Myślę,że właśnie do Tyttbo się wybiorę jeśli wyprawa dojdzie do skutku.Nie mogę się ze strony zorientować jakie są ceny a także czy jest tam camping.Ale z tym sobie już poradzę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 @lorbas, W Tyttbo są domki - zwykły domek przewoźny (przewożą je na lorach, tak jak w Stanach) 4 pokoje 2 osobowe, duuuża łazienka, mała kuchnia, zamrażarka; oraz drugi tzw. klubowy, w którym ostatnio mogło spać 10 osób. Jest też kemping z łazienkami, toaletami, kuchnią, gniazdami elektrycznymi dla każdego samochodu lub przyczepy. Tylko musisz kupić żetony do licznika. Postaram się w tym tygodniu przesłać Ci na priv'a adres do korespondencji. Był aktualny w zeszłym roku. Tam też podadzą Ci ceny wędkowania na odcinku tzw. górskim i w jeziorze. Są też zakazy, nie wolno pływać ani wędkować, chyba do połowy czerwca, w pewnych rejonach na jeziorze - siedliska lęgowe ptaków. Zwracam też uwagę na jedną rzecz - kamienie: wielkości przyczepy kempingowej. Łowisko ze względu na kamienie jest trudne ale bardzo satysfakcjonujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorbas Opublikowano 3 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2008 @krystWiadomości które przekazujesz są dla mnie nieocenione !.Jednak co osobiste doświadczenia -to osobiste.Raz jeszcze-dzięki.Ewentualna wiadomość o cenach ułatwi planowanie wyprawy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Odświeżam temat na moje potrzeby Na początku października spędzam tydzień nad jeziorem Ravarpen w rejonie Dalsland. Jeśli ktoś z forumowiczów był w tychże stronach proszę o rady/sugestie/podpowiedzi odnośnie wędkowania. Będę zobowiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi