Skocz do zawartości

Restaffine Monster Boron 70M

5384

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie zamiast "prezerwatyw" zacznijcie używać szlachetne metale: miedź, mosiądz na dodatek galwanizowane srebrem. Odpowiednio prowadzone czynią cuda o estetyce nie wspomnę. Wielki plus od Żon dostaniecie, guma jak by nie było zawsze kojarzy się z szybkim numerkiem...  :P  :D

• Like 2

Panowie zamiast "prezerwatyw" zacznijcie używać szlachetne metale: miedź, mosiądz na dodatek galwanizowane srebrem. Odpowiednio prowadzone czynią cuda o estetyce nie wspomnę. Wielki plus od Żon dostaniecie, guma jak by nie było zawsze kojarzy się z szybkim numerkiem...  :P  :D

Czy na priv rozszerzyłbyś mi swoją wypowiedź :lol:

A może nawet udzielił kilka poglądowych lekcji w naturze :D

Andrzej w dzisiejszych czasach i dobie pogoni za wszystkim - byle szybko . byle już Twoje słowa brzmią jak herezja :P 

A na dodatek tego troling na wiosełkach i żelastwem to już kosmos :lol:  :lol:  :lol:

Ale jednak można i to czasami skutecznie :)

Karol jaka herezja, to samo życie...  :)

Ja się złapałem na to właśnie w tym roku że jednak można.

Igor uszykował mi kilka cięższych blaszek i troche próbowałem ale w rzece cięzki temat do ugryzienia (trol z wachaczem)

Jednak nie poddaje się i w przyszłym roku mam zamiar poświęcić sporo czasu na eksperymentowanie z wachadłowkami.

W miejscu publicznym, na Dziećkowicach bardzo proszę. Nigdy nie wiadomo na jakiego "dewianta" się trafi...  ;)   :D

No, dewiant ze mnie niezły :D

Coś czuję rewolucję w "wędkarskim życiu" :lol:

Jeżeli pozwolisz to na priv podam Ci swój numer telefonu

Większość tych co na fotkach http://www.andrzejstanek.pl/post/38 o słusznej wadze idzie w trolingu, raczej smukłe, Gnom góruje. Mniejsze i lżejsze z ręki. Piąta blaszka Gnom - rekordzista. Sandacze mamuśki przed pójściem spać straszą nim swoje dzieci. Jako ciekawostka, największy Gnom (kawał blachy) 15 cm 62 gramy zaliczył 2-3 sandacze wielkości 54-60 cm. W moim odczuciu nie ma ograniczeń wielkości przynęty dla tej ryby. Koledzy łowiący na grunt szukający dużych ryb tego gatunku, zakładają płotki w granicach 15-20 cm i są brania...

Ciekawe jest to, że próbowałem łowić innymi wahadłami (autor) w trolu i nie miałem takich efektów. Wybitnie Gnom Nadrowskiego 52 gramy króluje, potem Alga Nadrowskiego, dobre efekty miałem na Morsy Marka Szczęsnego galwanizowane srebrem. Warunek +30 gram minimum. Pozostałe z kolekcji jadę z ręki lub lżejsze w trolu na płytszej wodzie 2,5-4 metry. Tam gdzie pływam wahadło musi mieć od 35 gram, łowisko średnia 7-8 metra. Blaszki Igora Olejnika używam na postojach z ręki, kilka sztuk w trolu. Z firmowych podobają mi się Rublex Orkla do łowienia z ręki. Jednak jak za sztancę to sporo przesadzili z ceną. Innymi słowy zachęcam do rękodzieła szczególnie Igora z forum. Dobre wahadła w rozsądnych pieniądzach dostępne także w sklepach FM.

Do nauki łowienia przy opadzie, jigowaniu zdejmij kotwice a na ich miejsce skręć kawałek drutu tak by nie łapał zaczepów, z balansuj wahadło. Zaoszczędzisz na cennych przynętach - lepiej poznasz pracę wahadła, sygnały - wibracje które emituje, potencjalne branie mocno Cię zelektryzuje. :D  Dobrze w ten sposób obłowić znane sobie miejscówki, poznasz wodę, przeszkody, dno. Dopiero po takim patrolu można próbować szczęścia cennym rękodziełem. Idąc z brzegu rzucam w te miejsca które wcześniej poznałem pływając z echem bądź, obstukałem poprzednio bez strat. Są miejscówki w których usypałem górki. Jeśli woda opadnie by dojść do tych miejsc będę jako pierwszy. W tym wieku raczej niewykonalne... ;)

• 1 rok później...

Odświeżę temat. Mam w budowie kij na blanku Monster Boron  70ML - 2,13 m, 5-18 g. Kij robiony konkretnie pod multik CC 51S. Podpowie ktoś jak z ciężarem wyrzutu w realu, czułość, możliwości rzutowe, hol ryb - tzw. spady... Pozdrawiam / Andrzej.

Już odpowiadam. Swego czasu kupiłem na giełdzie CC 51S z myślą o lekkim łowieniu. Rybki które mam pod nosem na chatce: okoń, szczupaczek ponad miarę, sandaczyk z łódki, raczej delikatnie. Zlecając nową muchówkę w Krakowie dostałem intratną propozycję na blank jak wyżej, szybka decyzja i kij w budowie. Machałem golasem z dowiązanym multikiem, fajnie leży w dłoni, dobrze przygina, powinien być przyjazny w łowieniu. Olek pstrągi u mnie to mucha... ;) Naczytałem się o boronach to i jest, teraz tylko cierpliwie czekać. Liczę, że ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami z kijem... :)

Potencjalne łowisko - zaparkowane łajby, pomosty, zatoki, trampkowe wędkowanie... :D

0021_zpsac8c459a.jpg

0022_zps3ce14a19.jpg

Odświeżę temat. Mam w budowie kij na blanku Monster Boron 70ML - 2,13 m, 5-18 g. Kij robiony konkretnie pod multik CC 51S. Podpowie ktoś jak z ciężarem wyrzutu w realu, czułość, możliwości rzutowe, hol ryb - tzw. spady... Pozdrawiam / Andrzej.

Cześć

Ostatecznie to i Ja sobie ukręciłem wędę na tym blanku z tym, że mój opisany jest 214cm i cw 5 - 20 gram ;) No i jest spinnem :D

Ubrany w tytany jest dzięki temu bardzo szybki. Do tych banków to chyba innych przelotek bym nie zakładał ;)

Cw w realu waha się w granicach 4 - 23 gram.

Czucie fenomenalne ;)

Używany jedynie do połowów z pływadła na wodach stojących. Głównie łowię wtedy wahadłami i woblerami ;) sporadycznie gumka w opadzie.

Kijek naprawdę daje radę i jestem zadowolony.