Skocz do zawartości

Restaffine Monster Boron 70M

5384

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chcesz ukręcić wędkę na blanku Vegter boron z FA to finalnie wyjdzie trochę inny kijek niż na Rastku :)

Możliwe, ale do wczoraj nie wiedzałem, że istnieje jakiś Boron, a do dzisiaj, że jakiś Rastek, zatem ja różnicy nie zobaczę, Decyzja podjęta, będzie ten Boron, tylko muszę poczytać, pomyśleć, poradzić się, który z dwóch. Wolałbym 15lb, ale potrzebny mi jest kij o realnym cw 30g, więc potrzebuję jeszcze kilku rad. Mam czas do pierwszego maja - kij zrobią mi w parę dni, muszę też zastanowić się nad pracownią, przelotkami itp.

Nie nastawiaj sie :) na blank w FA czasami te 3 tygodnie musisz poczekac

Edit:

widze za na gieldzie jest wlasnie do wziecia 20lb 8'6", mozesz sie podpytac wlasciciela

I tak będę zamawiał gdzieś koło marca/kwietnia, a tym na razie nie jestem zainteresowany z paru powodów. Ale dzięki! :)

To masz czas zeby sobie na spokojnie pomyslec co dokladnie chcesz :)

Przede wszystkim potrzebne jest mi info o realnym cw tych dwóch, do 25 i 33g. Jeśli jak w St.Croix ta wartość oznacza nie górną granicę a optymalny ciężar wabika, to wezmę ten lżejszy. Jeśli to jest absolutna góra, to muszę wziąć ten cięższy. Napisałem do Fishing Artu i czekam na odpowiedź, ale wszelkie sugestie tych, którzy łowią na któryś z tych kijów (albo oba) bardzo mile widziane. Przelotki już wiem, że nie powinny być alconite, bo są za ciężkie.

Przede wszystkim potrzebne jest mi info o realnym cw tych dwóch, do 25 i 33g. Jeśli jak w St.Croix ta wartość oznacza nie górną granicę a optymalny ciężar wabika, to wezmę ten lżejszy. Jeśli to jest absolutna góra, to muszę wziąć ten cięższy. Napisałem do Fishing Artu i czekam na odpowiedź, ale wszelkie sugestie tych, którzy łowią na któryś z tych kijów (albo oba) bardzo mile widziane. Przelotki już wiem, że nie powinny być alconite, bo są za ciężkie.

Ja łowie od ponad roku na vegtera 8'6"-20lb.,ale robiłem i zabierałem na ryby też 15lb. w tej dł.Różnica miedzy nimi jest taka ze 15lb, ma troszkę subtelniejszy szczyt i jest też bardziej zbieżna.Ugięcie przeniesione bardziej w stronę szczytu.CW. realne dla 20lb. to od np. wirowki nr.4-ok.8g, lub gumy 3" na główce 7g. tak minimalnie,do gumy 3' na 30g. tak na spokojnie.ja swoim rzucam nawet gumami na 40-50g,ale spokojnie i delikatnie...Czucie rewelka,reakcja piekielnie szybka z progresywnym,pięknym ugięciem.ja swój traktuje jako uniwersał który zastępuje mi 2 kije 15 i 20lb.Lowię na niego głównie szczupaki i sandacze+bolki na ciężko (RH12),a w Holandii (gdzie aktualnie przebywam) również duże 35-45cm okonie i o dziwo jest bardzo mało spadów

• Like 3

@Wobi, łowimy podobnymi przynętami jeśli chodzi o dół, ale górą łowię lżej. Czasem na kopyto 4 Relaxa założę 20g ale to od wielkiego dzwonu, za to wtedy łowię agresywnie i chciałbym, by szczyt nie siadał. Zakładam też Lunatiki 5 i na główce 10g to jest około 30g razem. Zatem ten 15 lb może być za delikatny, nie? Podkreślam, że to ma być "uniwersał". Jakbym miał do tych cięższych brać inny kij, to cała koncepcja wydania takiej fury szmalu staje się bez sensu.
I tak pod wpływem jednej opinii decyzji od razu nie podejmę, ale doradź proszę.

15lb to jest badyl i pała.. to specyficzy kij który nie każdemu podejdzie. Przed zakupem trzeba "obejrzeć"- koniecznie!  Moim zdaniem to kij pod blachy, i wiry. Gumy, to na głowach od 20 g, do agresywnego podbijania może to i dobre.. a zacznijmy od tego że to ciężkie i nieporęczne.. Wędka powyżej 2,75 to Panie.. trzeba dobrego młyna do niej..

@Wobi, zatem ten 15lb ma u mnie pierwszeństwo, tak na 60% jego właśnie sobie sprawię. Chociaż @Jozi ma mocniejszego i też go chwali jako uniwersał, więc decyzja na razie jest podjęta, że Boron i że 8'6 długości. Dzięki!! :)

Kup sobie nano wesje, sa lzejsze.

• Like 1

Kup sobie nano wesje, sa lzejsze.

Któryś z nich?

SS8615-2N 8'6” 5-15lb 5-25g 1,6 11,8 1120,00

SS8620-2N 8'6” 7-20lb 7-33g 1,8 12,5 1155,00

Raczej tak zrobię. A ta grubość szczytówki i dolnika przekłada się w sposób pozytywny albo negatywny na coś prócz samej wagi? Zmienia coś w akcji itp?

Przepraszam że się wtrącę, zrób sobie na zamówienie borona 17lb :)  i będziesz miał złoty środek

No.... ale nie widzę takiego na liście. A jeśli mogą specjalnie dla mnie takiego wyprodukować to i tak na to nie pójdę. Jeszcze nigdy nie miałem wędki z wysokiej półki, a już mam cudaczyć? :) Kupię coś typowego, czym wiele osób już łowi ło.

Przepraszam że się wtrącę, zrób sobie na zamówienie borona 17lb :)  i będziesz miał złoty środek

Ryzykowny zakup, było już o tych specjalnych zamówieniach. Niestety blanki nie zawsze wychodzą po dowinięciu dodatkowej maty jak by człowiek chciał. Lepiej coś standardowego.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Zobaczysz jak już odbierzesz swoją nową wędę, że będzie bardzo niepozorna :D ale przy rzucaniu / braniu / holu ryby dopiero pokarze co potrafi :D

Pozdrawiam

Kij dotarł z Krakowa. Razem z CC 51S leży w łapie jak muchówka. Solidne wykonanie, design skromny jednak bardzo elegancki. Zasługa K. Zielińskiego, do końca miał wolną rękę, nie zawiódł. Na multik nawinięty nylon VARIVAS SUPER SOFT 8lb. Jak tylko dojdę do siebie (grypa od 4 tyg.) testy nad wodą, może nawet ryby...

Kij dotarł z Krakowa. Razem z CC 51S leży w łapie jak muchówka. Solidne wykonanie, design skromny jednak bardzo elegancki. Zasługa K. Zielińskiego, do końca miał wolną rękę, nie zawiódł. Na multik nawinięty nylon VARIVAS SUPER SOFT 8lb. Jak tylko dojdę do siebie (grypa od 4 tyg.) testy nad wodą, może nawet ryby...

Andrzej dawaj fotki nowego patyka :) Chętnie zobaczymy ;) A wrażenie po testach opiszesz jak wyzdrowiejesz ;)

• 4 tygodnie później...