Skocz do zawartości

Raczki-przynety miekkie

Gumofilc

Rekomendowane odpowiedzi

Na wiosne odwiedze jezioro, gdzie wiem na pewno, ze wystepuja duze okonie, zerujace rowniez na rakach.

Zdalem sobie sprawe, ze przynet tego rodzaju uzywa raczej niewielki procent wedkarzy, a w tym jeziorku to moze byc przyneta zupelnie nieznana.

Mam kilka sztuk ze starych zapasow ale nie pamietam, ktore warto kupowac...np. niektore rozlaza sie(koniec korpusu) przy nabiciu na glowke.

Ktos ma temat raczkow na biezaco?

Nie pytam o woblery bo tutaj wiadomo: Rebel, Manns....

Gumo

Witaj Gumo,

Łowiłem a jakże. Jeszcze kilka lat temu niedaleko Poznania miałem swoją ulubioną gliniankę. Tam na wiosnę okonie robiły polowanie na miękkie raki. Kiedy do tego doszedłem i założyłem na wędkę gumę będącą imitacją raka uznałem to za moje odkrycie :mellow: Co się działo? Łatwo się domyślić :lol: brań kilka razy więcej i również zmienił się nieco rozmiar ryb.

Pozdrawiam

Remek

@Gumo,

te raczki, o których piszesz, że się niszczą to na 100% są Mannsy. Uszkadzają się przy wciskaniu ich na główkę jigową ale są bardzo skuteczne.

Znalazłem fajne raczki, które nie niszczą się tak szybko i też są łowne. Jednak nie potrafię powiedzieć jakiej są firmy. Kupiłem je w Bassie i na pewno tam są. Były w różnych rozmiarach.

Z raczkami jeżdziłem kiedyś na okonie i miałem na nie dobre wyniki, jednak wielkościowo łowiłem skuteczniej na małe kopytka Relaxa (bez bocznego troku).

Teraz zabieram raczki na pstrągi ale na razie bez rewelacji.