Skocz do zawartości

Shimano Stradic 4000 FH - wasze opinie

maniak

Rekomendowane odpowiedzi

Czy może ktoś z kolegów się orientuje, czy szpulka od Stradic 4000FH będzie pasowała do Stradic 4000FI :unsure:

Szpulki niestety nie pasują (miałem oba kołowrotki jakiś czas temu) szpule są różnej wysokości.

Model FI ma szpulkę dużo niższą, natomiast szpulki od mofelu FH i FA są identyczne.

Podobnie w Twin Powerze Szpule od FA nie pasują do FB.

Swoją drogą dziwię się że Shimano porzuciło pomysł z długimi szpulami Long Cast.

Czy może ktoś z kolegów się orientuje, czy szpulka od Stradic 4000FH będzie pasowała do Stradic 4000FI :unsure:

Szpulki niestety nie pasują (miałem oba kołowrotki jakiś czas temu) szpule są różnej wysokości.

Model FI ma szpulkę dużo niższą, natomiast szpulki od mofelu FH i FA są identyczne.

Podobnie w Twin Powerze Szpule od FA nie pasują do FB.

Swoją drogą dziwię się że Shimano porzuciło pomysł z długimi szpulami Long Cast.

@Voldemort, dzięki za szybka odpowiedz.

• 2 miesiące temu...

Witam

Szukam młynka do łowienia w rzece, głównie boleni i zainteresował mnie ten Stradic. Jak uważacie szukać i kupić takiego Shimano czy może lepszy będzie Penn Battle??

Stradic ma wszystko co jest potrzebne do łowienia Boleni.

Solidność konstrukcji i wysokie przełożenie.

Do łowienia boleni polecam jednak model 4000, to czasami ciężka i szybka orka :D

Jak uważacie szukać i kupić takiego Shimano czy może lepszy będzie Penn Battle??

Jak już kupisz Stradic 4000FH, to warto wymienić tulejkę osadzona po prawej stronie osi korbki na łożysko, przy okazji przesmarować przekładnie i hajda nad wodę. W modelu 2500FH łożyska są po obu stronach.

Ten Stradic(żeby nie było-mam) nie nadaje się do ciężkich przynęt. Boleniówka 7cm, guma do 20gr czy w miarę lekki wobler ok. RH12 np nie da się łowić. Z minuty na minutę czujesz jak się rozlatuje(kołowrotek). I to co mają chyba wszystkie one:przycina się w deszczu.

• 1 rok później...
  • 1 rok później...

Odgrzeję kotleta i może głupie pytanie zadam. 

Stradic FH to to samo co FA ? 

Kupiłem właśnie, całkiem promocyjnie, model 4000 FA. Pięknie się komponuje z kijem, też Stradic'iem.

Nad wodą jeszcze ze mną nie był, ale na chwilę obecną jestem bardzo zadowolony. 

Na sucho nic nie stuka, nic nie puka, szumi delikatnie ( o ile można to szumem nazwać).

Jeszcze jedno pytanie do Was, w czym mógłbym młynkowi pomóc tak na dzień dobry? 

Te łożysko przy korbce np ? 

FH i FA różnią się jedynie korbką.

Jedyne co warto zrobić, to zmienić teflonik na łożysko i łowić, łowić, łowić.

Kołowrotek na długie lata.

Dzięki za info. 

Troche boję sie go rozkręcić, nie mam do tego talentu. Najwyżej komuś kumatemu podrzucę to i by przesmarował od razu 

• 2 miesiące temu...

strasznie ciężki. i dodatkowo duże przełożenie sprawia że chodzi także nielekko. ale robi wrażenie stabilnego i solidnego. Świetnie nawija i żyłkę i plecionkę - super wolna oscylacja. Używałem chyba 3 sezony do rzecznego łowienia. Jedyna wada to nie najlepsza wersja obudowy rolki, a chyba nawet najgorsza. Jednoczęściowy kabłąk to był duży postęp jednak.

Ciężki nie bez powodu. Wczoraj dotarł do mnie młynek i trafił na stół operacyjny. Moim oczom ukazało się potężne koło zębate o średnicy 34cm i masywny pinion na dwóch łożyskach. Bebechy budzą zaufanie. Wymieniłem tuleje na łożysko, dałem dobrego smarku i teraz praca masło przynajmniej na sucho.

post-48905-0-35295100-1421515591_thumb.jpg

post-48905-0-41921400-1421515608_thumb.jpg

Ciężki nie bez powodu. Wczoraj dotarł do mnie młynek i trafił na stół operacyjny. Moim oczom ukazało się potężne koło zębate o średnicy 34cm i masywny pinion na dwóch łożyskach. Bebechy budzą zaufanie. Wymieniłem tuleje na łożysko, dałem dobrego smarku i teraz praca masło przynajmniej na sucho.

34mm :) Odpowiedni smar i polata jeszcze hohoh ;)

Newralgiczne punkty to zjazd z kablaka na rolke, Koledze z forum jednego sprzedalem i niestety miał ten problem :( knobik mógłby być rozbieralny, ale zawsze można korbencje zamienić, ogólnie fajne młynki, napewno ciężko im kuku zrobić , ja stradivariusa fh stawiam ponad twinka fa którego tak wszyscy kochają a jest takim dnem, stradic napewno nie ma problemów z przekładnią ;)

• Like 1