AdamP Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 Witam, przede wszytskim nowe shimano jest suche tzn. pratycznie nie ma smaru. Ostatnio rozbieralem stradica fh i twin powera i bylo to samo. Proponuje przed lowieniem oddać go do smarowania lub pobawić się samemu. Poza tym mam jedno ale, warto by bylo dolożyć jedno lozysko na osi korbki (fabrycznie jedno kulkowe drugie ślizgowe na tulejce), napewno wydłuży mu to żywotność. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=68930& amp;#msg_68930 jesli chodzi o rolke to tu jest trochę,sprawdzone przezemnie, co do dodawania łozysk to zgadzam się poprawia to sporo pracę kręcków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 wczasie zwijania wywołuje ten nieprzyjemny odgłos.Trzeba poprostu usztywnić luz między łozyskiem a tą łądniutka złociutką rolką prowadzaca.By owa rolka slizgała sie za pomoca własnie łożyska a nie jak jej sie podoba,to niweluje odgłosy wydawane z rolki ,które słyszałeś tylko nad wodą kiedy linka naciskała podczas zwijania na rolkę.Ten nieprzyjemny odgłos jest na sucho.Jeszcze nie miałem okazji nim połowić.Choć założyłem kopyto 17g i zacząłem zwijać i młynek głośno charczał.Wydaję mi się, że mój kołowrotek nie ma dużego szumu(jedynie jak bardzo szybko nim zakręcę).Sam nie wiem czy charczenie można określić szumem. Jeśli chodzi o naprawę rolki czy całego kołowrotka to niestety się na tym w ogóle nie znam. Jeszcze raz powiem, że słychać przy kręceniu hrhrhrrhrhrhr. Wydaję mi się, że charczenie nie ma nic wspólnego z rolką.Choć słychać wszystkie trybiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Maniak: Moim zdaniem masz dwa wyjścia1) wadliwie działający kołowrotek wymienić na nowy.2) Oddać swój egzemplarz do normarku.Nie liczyłbym, że kołowrotek się rozchodzi i po jakimś czasie będzie ok. Samodzielne naprawy też bym sobie odpuścił. Hałasujące łożysko przy rolce kabłąka, to częsta przypadłość i najczęściej wymiana łożyska załatwia sprawę-koszt ok 50 zł.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 im więcej tej oliwki lane jest do kołowrotka tym szybciej smar jest wypłukiwany z trybów wiec tryby pracują na sucho i zaczynają szumieć mogę wam podać numer do mojego znajomego który smaruje mi moje kołowrotki shimano zero zarzutów i same pochwały może coś poradzi @szpiegu dobrze prawi...ogólnie shimaniaki nie lubią być przeoliwiane ...zaczyna się wtedy ząbkowanie przekładni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 @ maniak: U mnie byl szum i nawet troche ciezko chodzil...teraz jest super Problem w tym ze zgubilem oliwke, a chcialbym go w tym roku jeszcze chociaz raz nasmarowac. Musze podksoczyc do kumpla, on ma oliwke Shimano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 skocz do sklepu z gospodarstwem domowym i kup sobie oliwke do maszyn do szycia, nie koniecznie shimano, moze byc singer ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 O dzieki Pitt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 na zdrowie, chcialem tylko uchronic twoj budzet przed kupowaniem oliwki do shimnao, do daiwy, do SPRO, do ryobi ... zeszytow w przecinki, atramentu do 6 klasy i globusa europy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 I ta oliwke moge wlac bez ubaw do tej specialnej dziureczki w Shimano? Ile? 1-2 kropelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 a co mowi instrukcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 a co mowi instrukcja? łyzka na wiadro wody <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Raz dzwoniłem do Normarku w sprawie mojego Techniuma 2500 FA i trochę się zdziwiłem.A to dlatego, że serwisant powiedział, że lepiej nie wlewać oliwki od Shimano tylko dawać stały smar Więc o co tu chodzi, po co to w ogóle dają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 a co mowi instrukcja? łyzka na wiadro wody <_< no wlasnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Instrukcja mowi 日本語 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 o dzisas http://fish.shimano.com/publish/content/fish/sac/us/en/custo mer_service/reel_maintenance_instractions.-MainContent-0007- DownloadFile.tmp/Maintenance%20Tips-%20Spinning%20Reels%20(1 %20page).pdf.pdf ps. pod adresem shimi jest tego wiecej, pewnie niedlugo zostanie odkryte na nowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 O profesjonalizm ! Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Raz dzwoniłem do Normarku w sprawie mojego Techniuma 2500 FA i trochę się zdziwiłem.A to dlatego, że serwisant powiedział, że lepiej nie wlewać oliwki od Shimano tylko dawać stały smar Więc o co tu chodzi, po co to w ogóle dają? nikt tego nie wie w sumie kiedyś tego nie było a kołowrotki shimano sie kręciły i kręciły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Wiem wiem, 2 czarne japońce z podwójną korbką mam w szafce Ile mają lat? No z 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Hej.A może z innej beczki, jak dostajemy kołowrotek z oliwką, topewnie jest też jakiś schemacik, czy rysunek gdzie ową oliwkęnależy wlewać. Pewien jestem, że nie jest ona przeznaczona dosmarowania bebechów, przekładni i takich tam. Ja do smarowaniawcześniej wymienionych stosuję stały smar dobrej jakości, nasyntetycznej bazie z dużym udziałem siliconu. Takie są np. nowo-czesne smary do łożysk tocznych, jak kręcioł ma być używany przyniskich temperaturach, czyli teoretycznie w zimie to czasamidodaję do smaru trochę oliwki, ale proporcje i możliwość połą-cznia obu wymienionych trzeba sprawdzić przed zastosowaniem.Pozdro Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Jachu masz rację.Tylko łatwiej jest wlać oliwę do portu niż rozkręcić aby go nasmarować(nie daj boże jak on jest jeszcze na gwarancji).Czyli z tego co zauważyłem serwisant Shimano miał w dużym stopniu rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 o dzisas http://fish.shimano.com/publish/content/fish/sac/us/en/custo mer_service/reel_maintenance_instractions.-MainContent-0007- DownloadFile.tmp/Maintenance%20Tips-%20Spinning%20Reels%20(1 %20page).pdf.pdf No i juz maja sumienia czyste pokazali jak należy serwisować krećki <_< ,INO ten serwis to dla sklepów jest do kołowrotków co się na pułce zakurzyły a nie do takich po Wiślanej orce <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 maniak zawsze jest pierwszy raz nawet z kołowrotkiem przed konkretnym serwisem trzeba najpierw rozebrać nie peniaj praktycznie każdy kręciek ma takąsama budowę,nic tam nie popsujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 maniak zawsze jest pierwszy raz nawet z kołowrotkiem przed konkretnym serwisem trzeba najpierw rozebrać nie peniaj praktycznie każdy kręciek ma takąsama budowę,nic tam nie popsujesz.To na co w serwisie zwracają uwagę?Na śrubki czy na to co jest w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 o dzisas http://fish.shimano.com/publish/content/fish/sac/us/en/custo mer_service/reel_maintenance_instractions.-MainContent-0007- DownloadFile.tmp/Maintenance%20Tips-%20Spinning%20Reels%20(1 %20page).pdf.pdf No i juz maja sumienia czyste pokazali jak należy serwisować krećki <_< ,INO ten serwis to dla sklepów jest do kołowrotków co się na pułce zakurzyły a nie do takich po Wiślanej orce <_< Hasior a Odrzańska orka to nie łaska ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi