Skocz do zawartości

Shimano Stradic 4000 FH - wasze opinie

maniak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przede wszytskim nowe shimano jest suche tzn. pratycznie nie ma smaru. Ostatnio rozbieralem stradica fh i twin powera i bylo to samo. Proponuje przed lowieniem oddać go do smarowania lub pobawić się samemu. Poza tym mam jedno ale, warto by bylo dolożyć jedno lozysko na osi korbki (fabrycznie jedno kulkowe drugie ślizgowe na tulejce), napewno wydłuży mu to żywotność.

pozdr.

wczasie zwijania wywołuje ten nieprzyjemny odgłos.

Trzeba poprostu usztywnić luz między łozyskiem a tą łądniutka złociutką rolką prowadzaca.

By owa rolka slizgała sie za pomoca własnie łożyska a nie jak jej sie podoba,to niweluje odgłosy wydawane z rolki ,które słyszałeś tylko nad wodą kiedy linka naciskała podczas zwijania na rolkę.

Ten nieprzyjemny odgłos jest na sucho.

Jeszcze nie miałem okazji nim połowić.

Choć założyłem kopyto 17g i zacząłem zwijać i młynek głośno charczał.

Wydaję mi się, że mój kołowrotek nie ma dużego szumu(jedynie jak bardzo szybko nim zakręcę).

Sam nie wiem czy charczenie można określić szumem.

Jeśli chodzi o naprawę rolki czy całego kołowrotka to niestety się na tym w ogóle nie znam.

Jeszcze raz powiem, że słychać przy kręceniu hrhrhrrhrhrhr.

Wydaję mi się, że charczenie nie ma nic wspólnego z rolką.

Choć słychać wszystkie trybiki.

Maniak: Moim zdaniem masz dwa wyjścia

1) wadliwie działający kołowrotek wymienić na nowy.

2) Oddać swój egzemplarz do normarku.

Nie liczyłbym, że kołowrotek się rozchodzi i po jakimś czasie będzie ok. Samodzielne naprawy też bym sobie odpuścił. Hałasujące łożysko przy rolce kabłąka, to częsta przypadłość i najczęściej wymiana łożyska załatwia sprawę-koszt ok 50 zł.

Pzdr

im więcej tej oliwki lane jest do kołowrotka tym szybciej smar jest wypłukiwany z trybów wiec tryby pracują na sucho i zaczynają szumieć mogę wam podać numer do mojego znajomego który smaruje mi moje kołowrotki shimano zero zarzutów i same pochwały może coś poradzi

@szpiegu dobrze prawi...ogólnie shimaniaki nie lubią być przeoliwiane :lol:...zaczyna się wtedy ząbkowanie przekładni.

Raz dzwoniłem do Normarku w sprawie mojego Techniuma 2500 FA i trochę się zdziwiłem.

A to dlatego, że serwisant powiedział, że lepiej nie wlewać oliwki od Shimano tylko dawać stały smar :unsure:

Więc o co tu chodzi, po co to w ogóle dają?

nikt tego nie wie w sumie kiedyś tego nie było a kołowrotki shimano sie kręciły i kręciły :D

Hej.

A może z innej beczki, jak dostajemy kołowrotek z oliwką, to

pewnie jest też jakiś schemacik, czy rysunek gdzie ową oliwkę

należy wlewać. Pewien jestem, że nie jest ona przeznaczona do

smarowania bebechów, przekładni i takich tam. Ja do smarowania

wcześniej wymienionych stosuję stały smar dobrej jakości, na

syntetycznej bazie z dużym udziałem siliconu. Takie są np. nowo-

czesne smary do łożysk tocznych, jak kręcioł ma być używany przy

niskich temperaturach, czyli teoretycznie w zimie to czasami

dodaję do smaru trochę oliwki, ale proporcje i możliwość połą-

cznia obu wymienionych trzeba sprawdzić przed zastosowaniem.

Pozdro Jachu

:lol: :lol: :lol: No i juz maja sumienia czyste pokazali jak należy serwisować krećki :lol: <_< ,INO ten serwis to dla sklepów jest do kołowrotków co się na pułce zakurzyły a nie do takich po Wiślanej orce :lol: <_<

maniak zawsze jest pierwszy raz :lol: nawet z kołowrotkiem przed konkretnym serwisem trzeba najpierw rozebrać :mellow: nie peniaj praktycznie każdy kręciek ma takąsama budowę,nic tam nie popsujesz.

To na co w serwisie zwracają uwagę?Na śrubki czy na to co jest w środku?

:lol: :lol: :lol: No i juz maja sumienia czyste pokazali jak należy serwisować krećki :lol: <_< ,INO ten serwis to dla sklepów jest do kołowrotków co się na pułce zakurzyły a nie do takich po Wiślanej orce :lol: <_<

Hasior a Odrzańska orka to nie łaska :mellow: ?