Skocz do zawartości

Opony do fury. 175/70R14 lub 185/65R14 kupie :) (LETNIE)

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepsze ze wszystkiego to wydech- koszt nowego 250 tys zl. Caly z tytanu :) Tak bezkompromisowego auta nie bylo wczesniej i pozniej juz nie bedzie. Mialem okazje wielokrotnie ogladac to auto gdy lata temu na Park Lane w Londynie mieli salon ze srebrna torpeda. Kazdy ogladal, kazdy, kto przechodzil :) 

I komorę silnika wyłożoną prawdziwym złotem. I możliwość serwisowania za pośrednictwem internetu (w 1994 r.!!!). I ten unikalny silnik BMW. I wspomniany przez Ciebie centralnie umieszczony fotel kierowcy. Eh, brak superlatyw. Tak, "to se ne wrati".

Co do opon to radzę Ci jedź do wulkanizatora, który handluje też używkami i coś wybierzesz, a jak coś będzie nie tak to wymieni na inne. Kupno przez kogoś lub na giełdzie czy aledrogo jest trochę ryzykowne chociażby ze względu na hałas jaki czasem "używkom" się zdarza, a nie ma nic gorszego niż "dudniąca" opona. No i polecam pierwszy rozmiar, który podałeś i celować w te lepsze marki.

Całe życie jeżdżę na używkach i nigdy się nie "przejechałem" i mam nadzieję, że się nie "przejadę". Mam zaprzyjaźnionego oponiarza i zawsze jakieś ładne gumki mi odkłada. Faktem jest, że ten rozmiar nie będzie drogi (nowy) ale jak chce się kupić na prawdę dobrą oponę (marka) to tania nie jest, a jest duża różnica w jakości opon jeśli chodzi o markę. Dużo debatuje się na J.pl na temat sprzętu, że jakość mocno spadła itp. i to samo tyczy się opon. Moja kobitka kupiła do swojej starej meganki 185/60/15 nowe fuldy i.... rozpieprzyła dwie nowe opony w przeciągu tygodnia, nie ściemniam, jak to baba :ph34r: , wpadła w duże głębokie dziury i opony po prostu pękły, przecięły się, może przypadek i trafiła na kiepski sort jakiś czy cóś. Opony teraz zużywają się dużo szybciej niż kiedyś, to nie tylko moja opinia, wulkanizatorzy też tak twierdzą, dlatego wolę kupić za 300 igła komplecik i za pozostałe 500 nowe fanty na ryby B) .

• Like 1

Tylko nówki B) Na zdrowiu moim i pasażerów nie będę oszczędzał. I szlag mnie trafia, jak pomyślę, że jakiś cham (nie piję tu do nikogo konkretnie) lata na łysym kapciu, bo szkoda dziadowi było na porządne opony. Zwłaszcza jak jedzie za mną. I moją krótką drogą hamowania :lol: :rolleyes:

No, sezon zimowy się zaczyna. Okoliczne rowy i przydrożne słupy zweryfikują jakość ogumienia. I nie tylko, zapewne. Dość powiedzieć, że jeśli opony po 1.8K zł za sztukę nie dawały mi pamiętnego 31 marca 2013 r., na trasie Olsztyn - Warszawa, pożądanej trakcji, to strach się bać, co mieli ludzie na budżetówkach  :ph34r: 

Nie, to było dobre 10 lat temu. No i Pirelki nie są zbyt dobre ;)

Ledwie 17 cali, zimowe Continentale. Symbolu nie pomnę dokładnie. Nie warte tych pieniędzy, to pewne. Zresztą takie dostałem z autem. Jak zobaczyłem 2 lata temu ich cenę na oponeo, myślałem, że padnę ;)

Masz rację. Dopuściłem się tam pewnego uproszczenia i pogalopowałem z opon używanych na zużyte. Dlatego też zaznaczyłem, że nie piję do nikogo, w tym, do Ciebie ;) Co do używanych, sam przekonałem się ostatnio, jak można się oszukać. Mam zimowe Pirellki. Nie jakiś tam szmelc (ok 800 zł za gumę). Pod koniec sezonu, mimo iż ogólny stan tych opon jest więcej niż zadowalający (bieżnik niemal jak w nowych), na bocznej ścianie wywaliło pęcherz. Wiadomo, opona do wyrzucenia. Gdy kilka dni temu chciałem odszukać ten defekt (znajomy nie mógł zrozumieć, dlaczego chcę wywalić tak świetne opony - parę), nie mogłem go namierzyć. Stąd oczywisty wniosek na przyszłość, że dopiero opona założona na felgę i dopompowana, pozwoli ocenić jej kondycję.

Masz rację. Dopuściłem się tam pewnego uproszczenia i pogalopowałem z opon używanych na zużyte. Dlatego też zaznaczyłem, że nie piję do nikogo, w tym, do Ciebie ;) Co do używanych, sam przekonałem się ostatnio, jak można się oszukać. Mam zimowe Pirellki. Nie jakiś tam szmelc (ok 800 zł za gumę). Pod koniec sezonu, mimo iż ogólny stan tych opon jest więcej niż zadowalający (bieżnik niemal jak w nowych), na bocznej ścianie wywaliło pęcherz. Wiadomo, opona do wyrzucenia. Gdy kilka dni temu chciałem odszukać ten defekt (znajomy nie mógł zrozumieć, dlaczego chcę wywalić tak świetne opony - parę), nie mogłem go namierzyć. Stąd oczywisty wniosek na przyszłość, że dopiero opona założona na felgę i dopompowana, pozwoli ocenić jej kondycję.

Już nie wspomne że dopiero widać co jest warta używka na wyważarce  ;)

Edytowane przez Karol Krause

Faktem jest, że ludzie często budzą się z ręką w nocniku i jadą po opony jak są tłumy u oponiarzy, wtedy ciężko wybrać coś dobrego i bierze się z reguły to co jest czyli jakieś kiepskie gumy. Ja kupuje opony na zimę we wrześniu, wtedy jest w czym wybierać

Komplet najtańszych ( nie chińskich ) opon do mojego auta kosztuje ok. 2, 5 tysiąca. Więc ja to pierniczę i jeżdżę na używkach, oczywiście przyzwoitych. Do garażu mam dosyć długi zjazd w dół, a że w zimie, z powodu wrodzonego ciężkiego i nieuleczalnego lenistwa, staram się jak najmniej odśnieżać, więc potrzebuję dobre opony. Jak nasypie śniegu a mnie się śpieszy, biorę krótki rozpęd w garażu ( jakieś 1,5 m :) ) i heja przez śnieg do bramy. Kiedyś przeryłem się na raz przez taki prawie do kolan. 

Więc nie gadać mi tu że wszystkie używki są do bani.

Ja bym nie ryzykował używek, to nie 18calowa sznytka..to standardowy rozmiar, na oponeo.pl można je wyrwać naprawdę tanio z darmową przesyłką

nawet nie wiedziałem, że taka strona istnieje - dzieki patryk