mifek Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 a skoro już tak łądnie zboczyliśmy z tematu to jakie - dla uzytkownika - sa roznice miedzy jednym i drugim wymiarem. czyli za i przeciw dla 175/70R14 oraz 185/65R14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Oponeo.pl - dobry sklep, tam kupuję i jestem kontent. Zimówki w tym roku też będę brał od nich. Jeśli będzie to ten sam model/ rocznik/ stan zużycia to: przy 185tkach, teoretycznie, będziesz miał lepszą trakcję (przyspieszanie, hamowanie, zakręty), ale i większe spalanie. Przy słabym silniku taka opona może nieznacznie zamulić auto (tak, że raczej tego bez racelogica nie wyłapiesz ). Do tego przy mokrej nawierzchni, znów teoretycznie, szersze opony będą sprawowały się gorzej od węższych. Z kolei węższe opony (nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego, jak 177) to mniejsze spalanie, nieco żwawsze auto, ale i gorsza trakcja (j.w.). Aha, na moje niewprawne oko 185 będą też ciut wygodniejsze, z uwagi na minimalnie wyższy profil (wbrew temu, co dyktuje niższa liczba ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 185/65R14, lepsza przyczepność, lepsza stabilność auta w zakrętach, skuteczniejsze hamowanie, lepsze przyspieszenie na mokrej nawierzchni, tak ogólnie. A jakie to auto? Proile 65, 70 ro raczej terenówki z tym, że szerokość jakaś dziwna, Co ty tam nakupowałeś Quada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 A wg mnie różnicy nie odczujesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 opony są do:OPEL ASTRA G 2000r, 1,7 DTI (niecale 80KM) DO tej pory jeździłem na 175/70R14 ale jakoś kusi mnie by przeskoczyc na 185/65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Przy takim silniku może szału nie będzie, ale brałbym 185tki. Osobiście, różnicę pom. 205 i 225 czuję znaczną. Tu rozrzut jest mniejszy, więc nawet jeśli miałoby to Tobie poprawić humor, wchodź w szersze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Na 185/65 Limuzyn lekko się usztywni, będziesz mógł popylać na zakrętach 15km/h więcej Trakcja będzie nieco lepsza ale może być gorzej w koleinach z racji wąskiego rozstawu osi. Miałem w Volvo s60 225/45/16 i nie dało się jeździć, na dziurach dojeżdżając do skrzyżowania musiałem mocno trzymać kierownicę, w koleinach to samo. Zmieniłem na 215/55/16 i sytuacja zupełnie inna, niby zmiana nieznaczna ale w jeździe ogromna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 moj ASTERix to auto mocno użytkowe. Żadnych rajdów, mega prędkości. Za to min raz w tygodniu wypad na ryby (akurat tym autem) gdzie i dziury i koleiny i inne ciekawostki to niemal norma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Zawsze kosztem komfortu i oszczędności zawieszenia na polskich piknych drogach wybieram opony o większym profilu. Nie wygląda to najlepiej ale "cóś za cóś". Nie to żebym się mądrował strasznie ale od dziecka razem z ojcem prowadzę warsztat samochodowy i zawsze się śmieje jak klient podjeżdża na profilu np 45 i pyta "gdzie tu panie dobrze felgi prostują" . Co do wyboru dla twojej asterki to różnicy nie odczujesz większej, jak jeździsz dużo po jakiś wertlach to lepsze będą wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 ale z tego co wiem to roznica miedzy jedna a druga to jakies... 2 mm 175 * 0,7 = 122,5185 * 0,65 = 120,25 czyli wyższa jednak jest 175??? chyba ze coś źle liczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Nie, to ja źle wklepałem w kalkulator Profil opony odpowiada procentowi jej szerokości. Wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 ..felgi jak felgi,w miarę dobre wytrzymują sporo...ja w swoim Paśniku na 235/55/17 raz do roku użeram się z wahaczem/ami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Patryk zejdz z felą na 16 i zapomnisz co to zawiecha Przerabiałem temat 17 w swoim aucie i na nasze dziurawe drogi nie ma sensu się szarpać.Obecnie śmigam na 225/55/16 i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Heh ja miałem u siebie 16' 240 /40 TOYO jechało się jak wozem drabiniastym ale nie było takiego zakrętu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 jak widac coś za coś. Moja ASTEROIDA ani demonem mocy ani predkości nie jest wiec jestem zwolennikiem wysokich gum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Czy niskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 im wiecej gumy tym lepiej ja zawsze bylem inny - wole wysoki profil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Pewnie, to dobry wybór na nasze dukty - ja w lecie śmigam na 225/45 R 17. Felgi całe, bo to Extra Load, ale komfortowo jest tylko na nawierzchni pozbawionej dziur, czy bardzo rzadko . Czyli jednak bierzesz te węższe a wyższe? Bo zrozumiałem, że wchodzisz w "niskie" 65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 chodzi o to, że OGÓLNIE jestem zwolennikiem wyższych (jako takich) oponek. Do tej pory miałem 70tki ale ciągle mnie kusi 185/65R14 skonczy sie pewnie na tym ze kupie to co będzie akurat w lepszej ofercie - bo jak sami zauwazyliście przy moim bolidzie róznica jako taka będzie odczuwalna pewnie w laboratorium w warunkach sterylnych i scisle okreslonych niz w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Mifek, na lato kupuj szersze. 175 to straszna szytka. Bardziej do roweru się nadaje. Na szerszym laćku fura lepiej wygląda. Ja śmigam na 225 i jest git. Tylko koleiny już się wyraźnie wyczuwa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) 175 to straszna szytka. Bardziej do roweru się nadaje.I to do damki :lol: Edytowane 3 Października 2013 przez Dienekes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi