Skocz do zawartości

Opony do fury. 175/70R14 lub 185/65R14 kupie :) (LETNIE)

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Oponeo.pl - dobry sklep, tam kupuję i jestem kontent. Zimówki w tym roku też będę brał od nich.

Jeśli będzie to ten sam model/ rocznik/ stan zużycia to: przy 185tkach, teoretycznie, będziesz miał lepszą trakcję (przyspieszanie, hamowanie, zakręty), ale i większe spalanie. Przy słabym silniku taka opona może nieznacznie zamulić auto (tak, że raczej tego bez racelogica nie wyłapiesz ;) ). Do tego przy mokrej nawierzchni, znów teoretycznie, szersze opony będą sprawowały się gorzej od węższych. Z kolei węższe opony (nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego, jak 177) to mniejsze spalanie, nieco żwawsze auto, ale i gorsza trakcja (j.w.). Aha, na moje niewprawne oko 185 będą też ciut wygodniejsze, z uwagi na minimalnie wyższy profil (wbrew temu, co dyktuje niższa liczba ;) ).

185/65R14, lepsza przyczepność, lepsza stabilność auta w zakrętach, skuteczniejsze hamowanie, lepsze przyspieszenie na mokrej nawierzchni, tak ogólnie. A jakie to auto? Proile 65, 70 ro raczej terenówki z tym, że szerokość jakaś dziwna, Co ty tam nakupowałeś Quada? :D

Na 185/65 Limuzyn lekko się usztywni, będziesz mógł popylać na zakrętach 15km/h więcej :) Trakcja będzie nieco lepsza ale może być gorzej w koleinach z racji wąskiego rozstawu osi. Miałem w Volvo s60 225/45/16 i nie dało się jeździć, na dziurach dojeżdżając do skrzyżowania musiałem mocno trzymać kierownicę, w koleinach to samo. Zmieniłem na 215/55/16 i sytuacja zupełnie inna, niby zmiana nieznaczna ale w jeździe ogromna.

Zawsze kosztem komfortu i oszczędności zawieszenia na polskich piknych drogach wybieram opony o większym profilu. Nie wygląda to najlepiej ale "cóś za cóś". Nie to żebym się mądrował strasznie ale od dziecka razem z ojcem prowadzę warsztat samochodowy i zawsze się śmieje jak klient podjeżdża na profilu np 45 i pyta "gdzie tu panie dobrze felgi prostują"  :lol:  :lol:  :lol: . Co do wyboru dla twojej asterki to różnicy nie odczujesz większej, jak jeździsz dużo po jakiś wertlach to lepsze będą wyższe.

Pewnie, to dobry wybór na nasze dukty - ja w lecie śmigam na 225/45 R 17. Felgi całe, bo to Extra Load, ale komfortowo jest tylko na nawierzchni pozbawionej dziur, czy bardzo rzadko :angry: .

Czyli jednak bierzesz te węższe a wyższe? Bo zrozumiałem, że wchodzisz w "niskie" 65 ;)

chodzi o to, że OGÓLNIE jestem zwolennikiem wyższych (jako takich) oponek. Do tej pory miałem 70tki ale ciągle mnie kusi 185/65R14

skonczy sie pewnie na tym ze kupie to co będzie akurat w lepszej ofercie - bo jak sami zauwazyliście przy moim bolidzie róznica jako taka będzie odczuwalna pewnie w laboratorium w warunkach sterylnych i scisle okreslonych niz w praktyce :)