Skocz do zawartości

Czy wolno łowić w parkach?

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Proste, trzeba sprawdzić kto jest właścicielem nieruchomośi(gruntu) i jego zapytać.W Starostwie Powiatowym Wydział Geodezji ustal właściciela.

Panowie, pytanie. Czy w parku, jesli jest w nim staw, mozna w nim łowić, jeśli nie ma tabliczki o zakazie połowu? I gdzie sie tego dowiedziec, urzad miasta?
Pozdrawiam.

Edytowane przez Jozi

Koledze raczej nie chodzi o to czy woda jest PZW bo pewnie już to wie, ale czy jeśli staw jest zrobiony dla ozdoby i ryby w nim pływające same się zalęgły to czy ktoś może zabronić je łowić? Jedni lubią karmić kaczki i to nie jest zabronione inni (my) lubią łowić ryby . Jak to się ma do sie ? :)

W Łodzi zgodnie z zarządzeniem Sz.P. prezydent można łowić na niektórych stawach parkowych, posiadając tylko kartę wędkarską. Ale jest bardzo dużo ograniczeń - jedna wędka, tylko spławik lub grunt, za dnia, wszystko trzeba wypuszczać no i tylko nieliczne zbiorniki.

Parki miejskie zazwyczaj mają regulamin przy wejściu i w nim jest jasno określone, czy wolno łowić

• Like 1

Mój klient łowił kiedyś w dzikim stawie w lesie, podszedł leśniczy i kazał mu się zwinąć , na stwierdzenie ,, dlaczego przecież to woda niczyja ",leśniczy stwierdził i chyba słusznie, że w naszym pięknym kraju nie ma wód niczyich i każdorazowo należy zapytać o zgodę właściciela ,w w/w przypadku Lasy Państwowe.

Przypomniało mi się, ze jak byłem w Kudowie Zdrój to tam w parku był staw. Pływało w nim setki karasi. Można je było karmić chlebem. Rzucały się na kromki chleba jak piranie. W tym stawie nie wolno było łowić. Były wokoło rozstawione tablice zakazujące.

Pewnie w każdym mieście są inne zwyczaje.

Może być tak że ryby można łowić ale jest zakaz spiningowania. Swego czasu byłem członkiem stowarzyszenia wędkarskiego które dzierżawiło staw w parku miejskim. Zarządowi stowarzyszenia z wielkim trudem udało się wywalczyć możliwość spiningowania w stawie.