Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie jestem pewien na 100%, ale podejrzewam że w razie kontroli mógłbyś mieć problemy stosując jakiś przypon szczupakowy. Trwa okres ochronny szczupaka, a stosując przypon nastawiasz się na łowienie tego gatunku. I nie ma znaczenia, że później zamierzasz rybę wypuścić.

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

• 0

Po prostu stosuję przypon, własnej roboty. Linka Micro Plus Jaxona 3kg, mikro kretlik nr.24 i maleńka agrafka Spinwal Snaps nr.20/2kg. Nie zauważyłem zmniejszonej częstotliwości brań białorybu, obcinek brak. W zasadzie jak założę przypon, to jakoś zębate rzadziej biorą ;-)

• 0

Nie jestem pewien na 100%, ale podejrzewam że w razie kontroli mógłbyś mieć problemy stosując jakiś przypon szczupakowy. Trwa okres ochronny szczupaka, a stosując przypon nastawiasz się na łowienie tego gatunku. I nie ma znaczenia, że później zamierzasz rybę wypuścić.

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Stosując przypon zabezpieczasz się przede wszystkim przed obcinkami.RAPR-u pod tym kątem nie wertowałem ale taki zapis byłby co najmniej dziwny.

Chociaż,z drugiej strony-u nas... ;) .

• 0

Też się spotkałem z komentarzami łowiąc w marcu /kwietniu na paprochy i stosując cieniutką stalkę,, Panie jak kontrol wpadnie to odrazu mandat itd..."

Mimo wszystko wydaje mi się że to nie możliwe z resztą tak czy inaczej wolę się trochę Podyskutować niż kolczykować szczupaki.

Moim zdaniem kol. Henri nie ma jednak racji

Edytowane przez tyczkasport1
  • Like 1

• 0

Dziś białoryb nie współpracował okoń także, coś ostatnio u mnie rybki słabo gryzą no chyb że robię coś nie tak

Chyba pogoda im nie sprzyja. Byłem kilka razy z brzegu i wróciłem o kiju. Woda jeszcze zimna i rybki ospałe bynajmniej na północy.

• 0

Zazdroszczę wam łowisk...

Ja już z dziesięć razy byłem porzucać mikrusami i nic. Dla odmiany ostatnie dwa wypady zrobiłem na boczny trok, żeby chociaż rybę na kiju poczuć i co? I nic... Różne kolory 2,5cm twisterków, nawet bez ogonka, jakieś własnoręcznie ukręcone robaczki, różne długości troka, różne długości przyponów, normalnie ręce opadają.

Nie mogę się już doczekać maja, aż wskoczę w wodery i za szczupakiem połażę na innym łowisku, bo tam niestety na lekko nie ma co iść, ze względu na trudno dostępny brzeg, a teraz trochę za zimno żeby tyłka nie wymrozić.

Edit:

Ponieważ nie poddaję się łatwo planuję kupić taką Sigmę jak Kuballa, tylko AFTM #3 więc mam nadzieję, że już tym razem coś na haczyk się zawiesi.

Edytowane przez Henri

• 0

U mnie rybki pod wieczór podchodzą bliżej brzegu, spróbuj tak po 17 godzinie. :) Za dnia jak próbowałem to również ani brania :) Nie łam się kolego, efekty na pewno przyjdą. :)

Jak prowadzisz przynętę?

Różnie:

Lekkie podrygiwania szczytówką i jednostajne niezbyt szybkie zwijanie

Podrygiwanie szczytówką obrót korbką i przerwa

Poł obrotu korbką bez podrywania kijem i przerwa

Obrót korbką bez podrywania kijem i przerwa

Lekkie poderwanie, zebranie luzu i przerwa

Może jak będzie czulszy kij, to lepiej brania będę wyczuwać. Ale przecież na tyle dni wędkowania to jakiś głodomor sam się powinien zaciąć, więc nie jestem do końca przekonany, że to wina wędki.

Edit:

Przy twisterkach nawet skubania nie ma, bo guma ani razu nie była zsunięta z haka.

Edytowane przez Henri

• 0

Spróbuj jakiegoś małego czerwonego mikruska sprowadzić do dna, i wtedy pomalutku ściągąć, niech nie ma długiego ogonka, bo czasem łapią za sam ogonek, i raz na pare obrotów delikatnie go podbij, ale na prawde delikatnie. I spróbuj w okolicach trzcin, i jak mówię, pod wieczór u mnie najlepiej...
Jak sprzętowo?

• 0

Mikado Lexus 220cm 7g, tylko szczytówka była skrócona o 2,5cm i może dlatego nie widzę brań... Dlatego ostatnie dwa wypady zrobiłem na boczny trok, żeby chociaż rybę poczuć na kiju i nic. Ale przecież są dużo mniej czułe wędki i na boczny trok da się ryby łowić. Dlatego chcę kupić tą Sigmę, żeby mieć pewność że wędka delikatna i powrót do klasycznego mikrospinningu. Żyłka stroft 0,14.

Co do łowiska to zbiornik zapoorowy 12ha, równa linia brzegowa, brak plaż i trzcin, tylko krzaczki przy brzegu zostały ostatnio na brzegu powycinane, że nawet nie ma się za czym schować :)

Wędkarzy w weekend na łowisku ze 20-30 osób, w tygodniu 5-10, więc zbiornik trochę przełowiony niestety...

• 0

Jak się podepnie kołowrotek o stałej szpuli, to będzie już wersja spinningowa :) Tym bardziej, że z tego co mówił Kuballa oryginalne przelotki nie przeszkadzają w łowieniu. Ja na początek spróbuję łowić, bez żadnych przeróbek i po prostu podepnę kołowrotek, zobaczę jak będzie się łowić...