Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Praavo, jak wklejales wklejke, na spigot? 

Tak,zrobiłem coś w stylu spigota,wiem że to dosyć ryzykowne,ale blank i wklejka mają w miejscu łączenia i idealnie dobraną ''sprężystość'',nie zaburzając całego ugięcia.Podnosiłem na tym blanku ponad 200g (pęłna parabola do rękojeści) podszarpując i nic się nie działo,pozatym w miejscu łączenia wypada przelotka,która dodatkowo wzmocni połączenie.Zdaje sobię sprawę,że na szybszym blanku z takim rozwiązaniem nie było by już kolorowo.

• 0

To i ja się pochwalę...a co tam...Może nie jest to made i dżapan,ale pewnie niewiele odstaje.Kijek ''kuca'' przy pustej 3g główce,czyli c.w max tak jak wydumałem główka 2,5g + gumka 2'',akcja fast do 50g obciążenia,później leci już w pełną parabolę do uchwytu :).Jak na razie rzucałem z balkonu :D śruciną AAA i jest lepiej niż dobrze,chociaż przelotka otwierająca jest rozmiaru 12.Korci aby już testować nad wodą,ale jeszcze trzeba lakier na omotki nałożyć... :unsure: .

post-54673-0-04511900-1434991045_thumb.jpg

post-54673-0-01661000-1434990990_thumb.jpg

Tak też sobie pomyślałem,że pora też zmienić kręciołek ,bo mój najcześciej używany  3 letni Shimano Nasci C2000 już nie kręci jak na początku.Mam już na oku zastępcę Shimano Saros 1000FA.

Edytowane przez Paavo
  • Like 4

• 0

Jak na razie rzucałem śruciną AAA (0,81g) tak na próbę bo miejsca mało na balkonie :D,bez wysiłku dorzuciłem do samochodów na parkingu (+- 25m).Myślę że przy normalnym wymachu,da radę robić 20-25m i z 0,5g.Dzisiaj położe jedną warstwę lakieru i pewnie rano pobiegnę nad jezioro.

• 0

Startowałeś od 12? Nie blokuje linki?

Tzn...przelotki są a'la match na wysokich stopkach,nie robiłem typowego stożka jak w np.KR,bo i nie było jak i z czego.Miało być jak najlżej i z tego co mi zostało z demontażu różnorakiego ''chrustu''.

• Like 1