Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja mam dość białorybu..

Wcięło mi drapieżniki, nawet kajtki.

Dziś udało się złapać szczupaka 45 cm, powiecie przecież złapałeś...

6 godzin łowienia 2 ryby...

Szczupak i karp ~68cm

To już nie fajne...

attachicon.gifIMAG0656_1.jpg

Taka mała mleczna ''krówka'' ;) .

• Like 1

• 0

:o jak wrażenia z holu? chyba nie na UL?

Kij paladin River Raid 2-14g

Przynęta — nimfa z pomarańczową główką i złotym grzbietem, hak 8.

Niestety podczas podbierania wypiąłem hak z pyska.

Tak jest z bezzadziorowymi hakami, a ja nie lubię kuć ryby dla foty.

Hol... Trzeba było biegać :)

10 minut zabawy

Odjazd był niesamowity, hamulec luzowałem po 2sek.

Polecam takie przygody

• 0

Co jest?

Wszyscy poszli na urlop i nikt nie łowi?

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Cześć Marcin

Właśnie zacząłem przeglądać ten wątek bo jestem tak zdesperowany że chyba będzie trzeba zainteresować się łowieniem białorybu :)

Za kilka dni myślę że będę miał do tego odpowiedni sprzęt. Pamiętam jak łowiłeś tym kijkiem na Turawie, z pomostu małe okonki, kojarzysz? :)

Mam takie pytanko, do takich mikro jigów stosujecie jakieś agrafki, czy bezpośrednio wiążecie?

• 0

Agrafka jest ciężka więc daje dalszy rzut ale sprowadza szybciej przynętę na dno.

Jeżeli jest szczupak w łowisku stosuje przypon wolframowy 1,5-2,5kg

Dużo też zależy czym łowisz, przy małych hakach nie założysz agrafki.

Najczęściej stosuje jednak węzeł davy.

Szybki i pewny.

http://www.animatedknots.com/doubledavy/

• Like 2

• 0

Właśnie miałem pytać co to za cisza :P 

Ja ostatnie kilka dni miałem zajęte, wypady na ryby po godzince niecałej to i nie ma czym się chwalić za bardzo. Kręcić nie kręcę bo pudełko pełne więc tylko czekać do weekendu - może uda się wyskoczyć nad rzekę tym razem.

• Like 2

• 0

Ja trenuje nowe wzory matuka, MM minnow, zacząłem nawet jakiegoś suchara dłubać, ale kot ogryzł hak z piórek jak paliłem więc robię piankowca.

Później robię zamówienia bo trochę wpadło.

Jest tak gorąco, że ciurek u mnie wyschnął :(

• 0

Właśnie miałem pytać co to za cisza :P

Ja ostatnie kilka dni miałem zajęte, wypady na ryby po godzince niecałej to i nie ma czym się chwalić za bardzo. Kręcić nie kręcę bo pudełko pełne więc tylko czekać do weekendu - może uda się wyskoczyć nad rzekę tym razem.

U mnie koniec z białorybem na jigi, miejscówki ''zaorane'', leszcz wpierdziela zielsko ,płoć i wzdręga przestawiła się na krótkie rójki małej jętki,okoń ugania się za narybkiem no i pogoda zwiastuje szybką jesień.

• Like 1