Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Boshhh już nie pamiętam co komu dałem [emoji14]

Teraz u mnie kiełże były na topie, muszę coś bogumiłowi zrobić na świnie...

Marcin, chyba się nie zrozumieliśmy.

Ja bym chciał na Twoje wynalazki dopiero połowić, oczywiście jak będziesz chciał mi coś ukręcić :P

• Like 1

• 0

No oglądałem, podziwiałem, ale nic nie nabyłem.

Jak ja miałbym takim mikrusem rzucić z casta, z tym to by sobie nawet T3 Air chyba nie poradziła :)

Fakt, nie piłem za dużo bo myślałem że jak będę często nad wodą to zostanie mi to wynagrodzone. A jak było to wiesz :D

To jak ukręcisz mi co nieco? :)

• Like 1

• 0

Cisza tutaj, na dworze upał to i już wędkowania zaczyna mi brakować. Miałem pojechać o 5:00 nad wodę ale wyszło inaczej :(

Jutro choćby wody w zbiorniku było po kostki to jadę! A dziś znalazłem wolne 15min i ukręciłem kilka sztuk z nudów. Będzie czym kusić ^_^

b6b92729df56.jpg

ee0786a41779.jpg

1956d5234707.jpg

356018aade1e.jpg

Niestety, foto robione telefonem i nie widać "smaczków" ukrytych w dubbingu :rolleyes:

• Like 2

• 0

Sprzęt skompletowany i dzisiaj przetestowany.

Kurde, nigdy nie łowiłem przynętami o takiej wadze.

Główka jigowa 0,8g na haku nr.8 i najmniejsze paproszki, efekt 73 okonki, największe takie po 25cm.

Dawno się tak nie bawiłem :)

Okoń 25 cm przyginał kija tak jak bym miał nie wiadomo jakiego zwierza na końcu :D

Teraz czekam na mikro jigi od Marcina i zabieram się za białoryb.

• Like 4

• 0

Super trout.

27g :)

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Nieźle 12g komponenty i 15g blank.Mój Matagi też się nieźle wygina,ale rzuty jedną ręką aby uzyskać maksymalną odległość rzutu to jakaś abstrakcja,chociaż łowię na muchę.

• 0

Nie bój się.

Kij daje radę.

20m latało.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Ja wiem że wszystko się da,ale dalej nie mogę sobie wyobrazić enegicznego "strzału" przynęta o masie poniżej 1g na +20m np. w miejscu z nawisem gałęzi od góry i do tego celnie,używając jednej ręki.Musiałbym to zobaczyć na żywo.

• 0

Łaziłem kilka lat za pstrągami po krzakach na rzeczkach, więc "czaje" wszystkie "cudowane" rzuty,ale co innego rzucić 3-5g wobkiem na 15-25m pod krzaki czy w "dziuplę" z zwalonych drzew,niż wystrzelić pierzaka 0,8g na 20m w oczko grażeli,jak nie masz zbyt dużo ruchu kijem ma boki i do góry.