Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolego Kubala kijek wywarł na mnie ogromne wrażenie pomimo swej długości, taka troszkę kluseczka nie jest to wklejka, krótki dolnik, fajnie leży w ręce, na moje oko wabikami +/- 1g będzie miotać daleko, wykonanie kija- wg mnie nie ma się do czego przyczepić za tą cenę-320 złociszy  jak już wspomniałem łowię spinem na blanku muchowym jak i na samą muchę więc jak najbardziej odpowiada mi akcja tego kija. teraz chcę sprzedać swój kij i zamawiam tego Pezona  a dostępny jest w centrum wędkarstwa

• Like 1

• 0

Mi się wydaje (po doświadczeniach),że najlepszym rozwiązaniem w kwesti wydłużenia rzutów i łowienia w głębszych partiach wody,jest nie lubiany boczny trok w wersji micro.Obciążenie max. 2-2,5g (może być oliwka,ja wolę kilka śrucin) i na końcu koniecznie pływający microjig lub mucha,prowadzenie najlepiej skokami ,bez szurania ciężakiem o dno (miałem sytuacje,że to płoszyło ryby).

• 0

Może pytanie już padło, ale ciężko tak spasiony temat przeczytać.

Używacie agrafek przy łowieniu białorybu, czy wiążecie jigi? Mam maleńkie agrafki, na tyle małe, że nie powinny wpływać na prezentację nawet bardzo niewielkich przynęt, ale jednak przy jigu długości 1cm staje się ona "widoczna". Pytanie, czy nie przeszkadza to w jakiś sposób rybom? Z jednej strony myślę, że może je to zastanawiać i wpływać na skuteczność, ale z drugiej, zdarzało się że wzdręgi biły w puste haczyki czy śruciny, więc nie są chyba aż tak podejrzliwe.

• 0

Czasem stosuje, szczególnie jak nie chce mi się wiązać non stop.

Czasem nawet daje wolfram 1,5kg

Często szczupak obcina nimfy.

Ale tak jak napisał brig ma to wpływ na pracę.

Nie polecam kiedy białoryb siedzi na powierzchni i wskazany powolny opad.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Ja podobnie jak koledzy wyżej nie używam agrafek do mikrojigów, nawet tych najcięższych które ciągam jedynie po dnie ;) Tym bardziej jakiś przyponów wolframowych i nie zdarzyła mi się na szczęście żadna obcinka, choć kilka szczupaczków miało ochotę na robaka :D

Jeśli agrafki są malutkie, ja najmniejsze mam chyba 24 i mają one po 0.5cm, to możesz założyć. Jeśli zobaczysz, że ma to wpływ na brania to utniesz i przywiążesz bezpośrednio. Nie zajmie to wiele czasu ale będziesz miał pewność.