Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Powiedzcie mi, jak łowić takimi mikro jigami w małych rzeczkach, prowadzimy je z prądem rzeki, nadajemy im jakiś ruch, jak jest spowolnienie nurtu i jakiś większy dołek to z opadu na napiętej żyłce? Powolutku rzeka wchodzi w stan ożywienia i napływają już piękne płcie, klenie i jazie z pobliskiego jeziora więc pasowałoby coś połowić na mikrusy.

• 0

Ja ostatnimi czasy katuję XUL Drop Shot. Na kołowrotku Nanofil 0,04, przypon strzałowy 0,10mm ok. 1 metra, ciężarek 2g 30cm poniżej haczyka, haczyk 12, a na haczyku sztuczna ochotka. Nie mam zbytniego doświadczenia z połowem białorybu na mikrojigi, gdyż na moim łowisku nigdy nie udało mi się ich jakoś przechytrzyć. Na dropa w ciągu 4 wypadów złowiłem ok. 100 jazgarzy, kilka okonków palczaków, jedną płotkę i dzisiaj pod wieczór takiego jegomościa. Wydaje mi się, że to krąp, bo jakiś taki zdziwiony, chociaż miał sporo śluzu. Nie mierzyłem, tylko jedną fotkę strzeliłem i do wody.

post-58705-0-10489700-1459192057_thumb.jpg

• Like 8

• 0

Henri, gratki :)

A dzięki, w sumie pierwsza większa rybka na ochotkę.

A tak ogólnie to zanabyłem ostatnio wędkę Quantuum Felchen 180cm 1-8g i ją rozpracowuję na razie z dropsem. Nie jest ze mnie jakiś super wędkarz, ale moim zdaniem bardzo czuła wklejka, ładnie gnie się w parabolę, do dolnika, przesztywnienia nie ma. Posiada dwie wymienne szczytówki o różnej sztywności, chociaż różnica jest niewielka. Mam wklejkę Mikado Sapphire 7g 220cm i to są dwa różne światy, mimo że Mikado ma mniejsze CW. Mikado to typowa sztywna wklejka, a tutaj kijek zachowuje się jak pełen blank. Jak znajdę chwilę to wrzucę fotki z ugięciem obu kijków dla porównania.

• Like 1

• 0

Powiedzcie mi, jak łowić takimi mikro jigami w małych rzeczkach, prowadzimy je z prądem rzeki, nadajemy im jakiś ruch, jak jest spowolnienie nurtu i jakiś większy dołek to z opadu na napiętej żyłce? Powolutku rzeka wchodzi w stan ożywienia i napływają już piękne płcie, klenie i jazie z pobliskiego jeziora więc pasowałoby coś połowić na mikrusy.

Dokładnie tak jak napisał Kuba...najlepiej przy wczesno-wiosennych stosować jak najlżejsze jigi,tak aby nurt unosił je jak najdłużej w ''połowie'' wody,rybki są jeszcze ospałe i nie bardzo mają ochotę wychodzić do zbyt szybko opadających przynęt.Ogólnie namierzać wzrokowo i puszczać na napietej lince przed nosem :D .

• Like 2

• 0

Zależy co rozumiesz poprzez małe przynęty? Jeśli mikrojigi, to moim zdaniem Lexus w ogóle się nie nadaje. Wędka jest bardzo sztywna i nie naładuje się przy wyrzucie, czucia mikrusków też nie ma żadnego. Nie da rady ładnie poprowadzić mikruska wprowadzając wędkę w drgania. Jeśli chodzi o większe gramatury, to nie pomogę niestety, gdyż praktycznie do niczego jej nie wykorzystywałem i leżała w kącie. Po prostu czeka na swój czas...

Tylko tak jak już pisałem, nie mam zbytniego doświadczenia jeśli chodzi o mikrojigi, a na przykład tutaj we wątku ktoś pisał, że łowi mikruskami na potężniejsze wędki i daje radę. Więc może kwestia doświadczenia odgrywa tutaj rolę. Ja w każdym razie na Lexusa nic na mikrojiga nie złowiłem i jeśli chodzi o pracę w porównaniu do quantuuma, to jak dwie inne bajki.

• 0

Ja ostatnimi czasy katuję XUL Drop Shot. Na kołowrotku Nanofil 0,04, przypon strzałowy 0,10mm ok. 1 metra, ciężarek 2g 30cm poniżej haczyka, haczyk 12, a na haczyku sztuczna ochotka. Nie mam zbytniego doświadczenia z połowem białorybu na mikrojigi, gdyż na moim łowisku nigdy nie udało mi się ich jakoś przechytrzyć. Na dropa w ciągu 4 wypadów złowiłem ok. 100 jazgarzy, kilka okonków palczaków, jedną płotkę i dzisiaj pod wieczór takiego jegomościa. Wydaje mi się, że to krąp, bo jakiś taki zdziwiony, chociaż miał sporo śluzu. Nie mierzyłem, tylko jedną fotkę strzeliłem i do wody.

attachicon.gifDSCF1627.JPG

NIgdy nie lowilem bialorybu na boczny trok , moze to tez jest metoda, trzeba spróbować :D 

• 0

Boczny trok to nie tylko micro przynęty.

Woblery, kopyta 3", błyski, streamery.

Nie wiem skąd przekonanie o tym, że to tylko guma w rozmiarze micro.

Ja też nie wiem skąd przekonanie, że trok to tylko gumy. Są przecież i obrotówki bez korpusu do troka, można i sztuczne robactwo na hak nabić. A łowienie malutkimi wobkami, na troku to już w niektórych rejonach/miejscówkach standard.

A poza tematem łowienia białorybu: często sięgam po "grubego" troka na kilku specyficznych miejscówkach, gdzie guma na ciężarku 15-30g, z dobrze schowanym ostrzem na haku offsetowym, czyni "cuda" :)

• Like 1

• 0

Ponownie wieczorny wypad na drop shocik. Znów jakieś 20 jazgarzy połakomiło się na ochotkę i na koniec jedna płotka.

post-58705-0-14692600-1459545102_thumb.jpg

post-58705-0-55115600-1459545133_thumb.jpg

post-58705-0-92225800-1459545156_thumb.jpg

Trafił się również jeden prawdziwy XUL potwór- dosłownie wielkości małego palca

post-58705-0-49176300-1459545274_thumb.jpg

Mam pytanko... U Was też jest tyle jazgarzy? Ja w kilka wypadów złowiłem ich ponad 100, a innej ryby tyle co na palcach policzę. Procentowo wyjdzie ponad 90% jazgarza w parę dni łowienia.....

• Like 3

• 0

Mnie na początku jazgaczyki nawet cieszyły, nie spodziewałem się że można je regularnie łowić na spina. Po pewnym czasie mam ich już dość, ładne rybki ale na większości wyjazdów uniemożliwiają mi dobranie się do płotek czy leszczy... są szybsze w wyścigu do sztucznej ochotki :)

• Like 2

• 0

U mnie tej uroczej rybki niestety nie ma... Chyba że ktoś mnie oświeci gdzie w okolicy Koszalina pływają. Tak samo z sumikiem karłowatym, gdzieniegdzie plaga ale.... Nie u mnie. :P

Możemy się zamienić na miejscówki... Oddam Ci moje jazgarze, w zamian za Twoje klenie, jazie i płocie ;)

Mnie na początku jazgaczyki nawet cieszyły, nie spodziewałem się że można je regularnie łowić na spina. Po pewnym czasie mam ich już dość, ładne rybki ale na większości wyjazdów uniemożliwiają mi dobranie się do płotek czy leszczy... są szybsze w wyścigu do sztucznej ochotki :)

Mnie też zaczynają pomału denerwować, poza tym już chyba wiem dlaczego nie miałem do tej pory wyników z połowem białorybu na klasyczny mikrospinning. Edytowane przez Henri