Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Taki mi się dzisiaj cudak sprawdzał, ok. 1,5cm (zdjęcie lipne, bo ciemno, a z lampą świeci się jak żarówka):

Capture.png

Niezbyt to ładne, ale własne, więc tym bardziej cieszy, że dla niektórych ryb okazał się atrakcyjny. Co ciekawe tylko różowy wariant cieszył się zainteresowaniem.

Ale też uczciwie przyznać muszę, że czasami ryby bardziej interesowały się śrutem niż przynętą ;) I jak tu ich nie kochać.

Rożne "brązki" są dość uniwersalne - lubią je wzdręgi, płotki, okonie - dobre na rozpoznanie łowiska bo atakują je wszyscy. Dobrze jest mieć kilka odcieni, coś z delikatnym brokatem, czasem mała różnica a ukręcisz prawdziwego "killera".

• 0

I mi udało się otworzyć sezon ;) Pogoda nie rozpieszczała, wiało dość mocno. Udało się złowić 4 całkiem fajne karasie, bardzo dużo wzdręg, ale rozmiarowo bez szału, sporo okoni i trochę płoci.

Fajnie połowiłeś Maciek...ja byłem dopiero na pierwszym rekonesansie i na zero...co nie znaczy ,że nie widziałem ryb.Od kilku dni temp. skoczyła z 4-12 stopni (noc-dzień) na 10-20 stopni. i nad moim jeziorem białorybne amory na całego.Przy brzegu snują się czarne ''chmury'' płoci,na rozlewiskach (w tym roku stan wody w jeziorze na +70-80cm) powoli grupują się leszcze wygrzewając się leniwie w słońcu,widziałem też kilkanaście  sporych jazi...okonia czy nawet okonków jak w roku poprzednim ni widu ni słychu.Próbowałem trochę na dropshota (ciężarek 2g,przypon z 0,12 i hak 12) z niewielką pływającą ''glizdą'' i rzucałem rybom (leszczom) praktycznie na ''łep'',ale kończyło się to totalną olewką.Trzeba jeszcze chwilkę poczekać,aż zgłodnieją po tarle.

• 0

Wczoraj będąc na spacerze z pieskiem nad miejską glinianką wypatrzyłem spore stada wzdręg w wielu miejscach przy trzcinach. Grzały się pod powierzchnią. W domu szybka zmiana żyłki na najcieńszą (0,12 mm), do pudełka jakieś jigi, mini obrotówki, typowe nimfy z główkami i jazda z powrotem. Rybki dopiero na nimfę zareagowały, obrotówka ich wabiła ale nie atakowały, jig opadał za szybko. Rzuty nimfą bliskie - ok 5 m - ale kilka rybek się skusiło. Takie dłoniaczki :)

post-57898-0-95319700-1462704080_thumb.jpg

post-57898-0-21434700-1462704097_thumb.jpg

• Like 2

• 0

No, sezon ladnie otwarty na powaznie! Rybki sie tra, chyba drobne plotki lub mieszaniec z jaziem, bo zwykle grube plocie bez wysypki. Rybki niezdecydowane, lub zbyt maly wybor jigow, czesto startowaly i cm przed przyneta tracily zainteresowanie, glownie opad powodowal atak. Widzialem pieknego karasia :) sprzetowo brazka na 14, zylka trabucco 0,10 mm i kijek z polnocy :)

Ruszam jutro o 5 przed praca, zobaczymy co to da.

post-53106-0-75333500-1462739302_thumb.jpg

post-53106-0-45373400-1462739357_thumb.jpg

post-53106-0-45891600-1462739370_thumb.jpg

post-53106-0-41963800-1462739385_thumb.jpg

post-53106-0-28814700-1462739400_thumb.jpg

Edytowane przez Kuballa44
  • Like 7

• 0

Ja też dzisiaj byłem na rybkach tyle,że głęboko w krzakach na moim 2-3m ciurku.Jak na razie woda wysoka i mało klarowna,przy ujściu strumaczka z jeziora lipa tylko drobnica (ukleja) i jakieś niewielkie wzdręgi raczej nie zainteresowane jigami.w głębi strumyczka tylko dość drobna płoć ustawiona na bystrzach,większe sztuki przy dnie na końcach warkoczy.Łowienie to typowa krótka spin-nimfa,czyli najlżejsze jigi (0,3-0,4g),rzuty lekko górę nurtu i ''spławianie'' jiga na napiętej lince.Złapałem około 15 szt.,ale bez zdjęć bo nie ma się czym chwalić...wszystkie miały 18-20cm.Najbardziej zadowolony jestem z kijka który ukręciłem w zimie,rzutowo spisuje się naprawdę elegancko,a czułość...przepaść do tego co miałem wcześniej.Połowa rybek siadła bez zacinania (te które były bardziej energiczne),ot pstryknięcie w jiga,przygięcie szczytówki i resztę robił sam kijek... ;) .Reszta sprzętu bez zmian czyli Shimano Saros 1000FA,Sufix Nano Braid 5lb ,przypon z matchowej 0,12 i jigi a'la brązka na haku 14.

post-54673-0-89763500-1462818161_thumb.jpgpost-54673-0-58384400-1462818165_thumb.jpg

• Like 3

• 0

Dzisiaj przy łowieniu wzdręg i płotek trafiłem taki bardzo dynamiczny przyłów ;) Zrobił tyle świec, że łącznie więcej czasu spędził chyba w powietrzu niż w wodzie. Miarka pokazała równe 40cm. Zapięty na słowo honoru za samą skórkę ;) Hol był mocno defensywny, bo na kołowrotku miałem żyłeczkę 0,10, kijek Daiwa exceler do 10g.

post-62163-0-34207900-1463047981_thumb.png

post-62163-0-19706600-1463048015_thumb.png

Edytowane przez aldebaran
  • Like 8

• 0

Dzisiaj przy łowieniu wzdręg i płotek trafiłem taki bardzo dynamiczny przyłów ;) Zrobił tyle świec, że łącznie więcej czasu spędził chyba w powietrzu niż w wodzie. Miarka pokazała równe 40cm. Zapięty na słowo honoru za samą skórkę ;) Hol był mocno defensywny, bo na kołowrotku miałem żyłeczkę 0,10, kijek Daiwa exceler do 10g.

Jakiegoś lotnika trafiłeś [emoji1]

• 0

Na przydomowym jeziorze czasami trafiam na te rybki,tylko najczęściej ciutkę wiekszych rozmiarów i 50% tych spotkań kończy się zdemolowaniem delikatnego zestawu :wacko: ...także gratuluję,zdziczały tęczak to naprawdę super sportowa rybka.

• Like 1

• 0

Dzięki, karaski dość fajnie reagują, ale drobna wzdręga i okonki dość mocno przeszkadzają. Z wody można by było się do nich lepiej dobrać. Z brzegu niestety jest ciężkie łowienie bo lubi zassać. Może niebawem odpalę pływadło. Co do wizury to latem jest gorzej, ale woda generalnie przez cały sezon jest w miarę ok :)

• 0

Łowię na mikrojigi od zeszłego roku (kiedy to sprowadziłem je do mojego sklepu) używam starego kijka Millenium cw.1-7gr(nabyłem go w komisie, długo szukałem)cieniutka plecionka i przypon fluorocarbonowy(widoczność)i powiem Wam że radocha niemiłosierna.Brania są super widowiskowe jeżeli branie nastąpi tuż po zarzucie(pod powierzchnią)oprócz tych drobin stosuję aszychminki mikrskopijnych rozmiarów. Byłem z sukcesami kilka razy na pstrągach, łapię białoryb, nie zawsze można przewidzieć co się trafi(trafiłem już dwukrotnie karpia!) Okonie pięknie współpracują wieczorem (tu obrotóweczka) Biorąc pod uwagę delikatność sprzętu adrenalina gwarantowana.Dla mnie to najczystsza forma spiningu sportowego.Ot.... tak sobie myślę.Pozdrawiam ;)

• Like 2

• 0

Lepiej pokaż swoje cudenka co im zapodajesz, rybki piekne a i na przynetach tez warto zawiesic oko. :)

Dwa środkowe rzędy, to wcinały Kuba ;)

25914180532_883693e120.jpg

Radku pozamiatałeś ładnie z tymi linkami. Gratulacje ! Miałem jeden fajny odjazd, ale nie dowiem się co to było ;) Są tam liny więc możliwe, ze jakiś się skusił na sierściucha.

• Like 5