Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Byłem dzisiaj. Wzdręg nie było pogoda też nie dopisywała (wiało) Kilka okonków i obcinka jakiegoś pistoleta. Gekonki okonki niefotogeniczne. Brały na czerwonego streamero-jiga

ZDJĘCIE NIE SPEŁNIA REGULAMINU FORUM. 
c44d3966373e3cdc5ed019d05af1e9c1.jpg Bardzo zaczepowa miejscówka ale po za tym bajka

Edytowane przez Kacper.K

• 0

Ja też byłem wczoraj dosłownie godzinkę po południu na swoim ciurku.Pogoda nie sprzyjająca bo deko się oziębiło i...padało co w połączeniu małe przelotki i super-cieniutka plecionka = mordęga z klejeniem się jej do blanku.Nie mniej coś się działo,ale w pośpiechu nie zabrałem nawet telefonu do robienia zdjęć.Trafiłem pierwszego leszcza + - 40cm,lekko zdziwony bo ''tarlaka'' zsypanego na fest w dotyku przypominającego papier 60.Zdziwienie,bo nidy nie były zainteresowane przynętami w czasie ''amorów''.Hol był trochę nerwowy,bo nie jestem jeszcze przyzwyczajony do kijka i 2 razy dokręcałem hamulec,aby przytrzymać rybę w niewielkim nurcie,ale po zabetonowaniu prawie hamulca kij zrobił za mnie robotę i może po minutce leszcz dał się na ''flaka'' doholować do brzegu.Troszkę poniżej miejsca połowu leszcza,miałem ''zbórkę'' nimfy najprawdopodobniej przez sporego (jak na warunki) jazia,niestety rybka nie była wcięta tak jak trzeba i wypluła przynete po krótkim holu.Trafiło się też kilka płoteczek nie powalajacych rozmiarowo,jurto wybiorę się się troszkę dłużej nad ciurek.

• 0

Dwa środkowe rzędy, to wcinały Kuba ;)

25914180532_883693e120.jpg

Radku pozamiatałeś ładnie z tymi linkami. Gratulacje ! Miałem jeden fajny odjazd, ale nie dowiem się co to było ;) Są tam liny więc możliwe, ze jakiś się skusił na sierściucha.

Fajniutkie te widelnice,na lipionki i pstrążki bomba...miałem sporo rybek na podobne (nie tak ładne :P ),na red tagi na jigu niestety nic nigdy nie złapałem,na a'la ochotki też miałem trochę rybek,ale tylko przy ''brudnej'' wodzie.U mnie dalej nr.1 to marabutowe pijawki (wieksze jigi) i ''brązki'' z bażanta (mniejsze).

• Like 1

• 0

A widzisz Pawle, a u mnie zaczęło się właśnie od "red tagów". Na tego typu przynęty złowiłem najwięcej ryb. W moim pudełku jest to najbardziej uniwersalny sierściuch. Łowiłem na niego pstrągi i lipienie na Sanie, a w jeziorkach piękne krasne, karasie, jazie, linki i inne rybki. Sporo godzin spędzonych nad wodą nauczyło mnie, ze warto mieć różne gramatury tych przynęt. Pamiętam jak na taga na główce 4,0 i 3,8 (najczęściej takich używam) miałem bardzo słabe brania, wygrzebałem gdzieś takiego samego na 3,5 mosiężnej i woda się kapitalnie otworzyła ... . Na pijaweczki również sporo połowiłem, bardzo dobra przynęta :) Brązki sprawdzają mi się fajnie na płociach (rozm. #12-14). A te zielonkawe ze zdjęciach w tym sezonie dały już kilka ładnych karasi. Wiadome, że co woda to może być inna bajka, ale jakiś wspólny mianownik zawsze jest :) Ciągła kombinacja przynosi czasami fajne wyniki ;)

• 0

Ja wczoraj testowałem po raz pierwszy nowy zestaw Matagi Big Pond + Vanquish 1000S + Techron 0.03. Łowiskiem był jeden z żuławskich kanałów, wpadających do Martwej Wisły. Jest tam dość dużo wzdręgi (małej i średniej), leszczy (średnich) i karasi (dużych). Są też okonie i szczupaki.

Jako, że miałem niestety bardzo mało czasu (ok 2h tylko), to nie testowałem patyka pod kątem rzutowym. Łowiłem tylko i wyłącznie na główkę 1.5g na haku 8, zmieniając tylko kolor twisterków. Najlepsze efekty były na fioleciki i czerwienie. Używałem też jigów i nimf o masie 1-1.5g. Z racji wiatru nie schodziłem poniżej tych gramatur, większych też nie trzeba było w tych warunkach stosować.

Białoryb nie dopisał niestety, padło jedynie ok 10szt okonków 15-22cm i to też pod sam koniec łowów, praktycznie z jednego miejsca. Liczę, że w najbliższy weekend będzie trochę więcej czasu i wybiorę się na dłuższy rekonesans na ten kanał, w poszukiwaniu karasi i wzdręg.

Edytowane przez Żbiku

• 0

Kij szybki jak na swoją moc, zdecydowanie szybszy od mojego poprzedniego - MC Trapary. Bardzo szybko gaśnie po rzucie i nie rezonansuje.

Czucie opadu i prowadzenia przynety na bardzo wysokim poziomie. Wprawdzie z racji krótkiego czasu nie miałem okazji potestować go rzutowo i lowilem głownie na główkę 1.5g na haku 8 z twisterkiem 3cm oraz jigami 1.2-1.5g ale rzuca sie nimi (ok 20-22m przy lekkim wietrze bocznym) i prowadzi bardzo komfortowo. Wg mnie przy całkowicie bezwietrznej pogodzie 1g główka bedzie latała naprawdę daleko.

Brania super wyczuwalne, zarówno przytrzymania jak i pstryknięcia okoniowe, hol przyjemny, kij dobrze amortyzuje szarpnięcia rybki (choć niewielkie były jedynie). Myśle, ze spokojnie poradzi sobie z okoniami 30-35cm czy bialorybem leszczowo-karasiowym.

Edytowane przez Żbiku

• 0

U mnie bida dalej zimno, siąpi i wieje...jezioro martwe,a na ciurku niewiele się dzieje,jak coś łowię to tylko sztuki konserwowej wielkośći (płotki).Większa ryba dalej siedzi na jeziorze w głębszych partiach wody...no cóż takie uroki spóźnionej znowu o 1,5 miesiąca wiosny.

...takie największe ryby ostatnio padły :wacko: ...na mikroby na hakach 12-14...na wieksze nawet puknięcia...

post-54673-0-34320300-1463654597_thumb.jpgpost-54673-0-06014900-1463654600_thumb.jpgpost-54673-0-84739100-1463654602_thumb.jpg

...a tu trochę dla osłody ukręciłem kilka superlaitów (0,3g) na hakach 12...

post-54673-0-63203600-1463654621_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Porobiłem trochę gumowych robaczków i się będę bawił   :) Wzdręgi łowię tylko w upały.Inne drapieżniki są wtedy nieaktywne.Niedługo wstawię małe dżdżownice silikonowe.Długo szukałem barwnika i mam.Jak żywe.Przy naciąganiu robala pojawiają się na gumie żółte paseczki.Całość jest w formie spirali.Przy podbiciu robal się prostuje,potem się sam zwija itd.

Edytowane przez Tomy
  • Like 2

• 0

Ja na "bzdręgi" chętnie bym się wybrał ale jakiś vajrus zmusza mnie do... częstych "posiedzeń zarządu" wiec jestem przykuty do tronu. No chyba że tron wezmę ze sobą [emoji23]. Za tydzień też nie połowie bo w piątek ksw i urodziny kolegi, w sobote kac, a w niedziele ktoś tam ma komunię [emoji107]

Edytowane przez nick

• 0

Za tydzień też nie połowie bo w piątek ksw i urodziny kolegi, w sobote kac, a w niedziele ktoś tam ma komunię emoji107.png

A tam. W łowieniu wzdręg najlepsze jak dla mnie jest to, że na dobrą sprawę nawet na 30 minut można wyskoczyć - jak biorą to kilka się uwiesi. A jak nie biorą, to siedzenie przez kilka godzin też by nie miało sensu ;)

• Like 1

• 0

Łoooo Panowie ale dzisiaj połowiłem  :D A dzień dziecka dopiero w środę... B) To był chyba ten jeden dzień w roku  ;)

Czasu było niewiele raptem 4h, ale mówię sobie.. jadę! Co będę w taką pogodę w domu siedział.. Opłaciło się ojj.. opłaciło  ^_^ 
Pogodowo: Bardzo mocne słońce, lekki wiaterek , małe fale ( co chyba ułatwiło sprawę bo rybki jakby mniej ostrożne i bardziej aktywne )
W sumie padło koło 35-40 wzdręg, 20-25 okoni i 2 liny  :wub: największa aktywność  12:00-16:00

Mimo tego, że połowiłem pięknie to lekcję pokory dostałem jeszcze większą  :P 
Miałem dwie baaardzo przyjemne rybki , niestety żadnej z nich nie zobaczyłem :(  prawdopodobnie karpie.. 
Hol trwa już z 5 min, (byłem pewny że jest idealnie wpięty) myślę sobie, przetestujemy ile można wyciągnąć z tej wędki i plecionki, jak nie teraz to kiedy!? Dokręcam hamulec, spróbujemy bardziej na siłę. Niestety.. długo to nie trwało, po chwili bezczelnie wypluł haczyk bez przynęty..
Nie minęły dwie godziny, powtórka z rozrywki.. tylko ten jakby trochę większy.. dałem mu trochę więcej czasu i przestrzeni żeby się wyhasał.. był już tuż tuż, i wtedy! Wpadłem na geeenialny pomysł, żeby cyknąć mu jakąś sweet focie jak się pokaże.. :rolleyes:  skończyło się na tym, że schylając się po telefon i biorąc go do ręki poczułem luz ..

Ty głupcze myślę! Zachciało Ci się.. ehh  :angry:

Więcej szacunku dla przeciwnika, walka trwa póki ryba w wodzie.

Dzisiaj się tego nauczyłem..

post-55213-0-96247700-1464628941_thumb.jpg

post-55213-0-62790000-1464628948_thumb.jpg

Edytowane przez Jammaey
  • Like 11