Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Piękne rzeczy pokazuje cie. W dziecinstwie lowilem na Mazurach wzdregi z łódki na suchą muchę. Teraz juz na muchę nie lowie, ale bym chętnie pobawić się ultra lekkim spiningiem. A w Kraku są bajora, gdzie wzdregi na pewno są. W jakim miesiącu najlepiej się je łowi?

• 0

Wiosna wcale nie ustępuje ;) ryby są agresywne i bardzo żwawe.

Jeśli chodzi o miejsca z brzegu to ideałem jest piaszczyste dno i trzcina. Ryby stoją tam wygrzewajac się, a jednocześnie mają bezpieczne miejsce gdzie ukryja się w razie ataku.

Łowiąc z łodzi szukaj miejsc zarosnietych, podwodnych łąk i gęstego ziela z oczkami :)wzdregi lubią stać pod zielem i uderzyć jak tylko jig wpada do wody. Brania są rewelacyjne - silne i zdecydowane. Ryba od razu próbuje wbić się w zielsko dlatego trzeba ją od razu wyhamować. Jak się nie uda to musisz wpłynąć w ich stanowisko i masz spaloną miejscówkę

• Like 3

• 0

Ja się ustawiałem łódką niedaleko trzcin i lowilem przy trzcinach. Uwzględniając wiatr. Wzdregi brały dopóki nie przyplynela lawica uklei. Dzisiaj to już nie problem (niestety), bo takich ławic uklei juz nie ma.

Edytowane przez pezet
  • Like 1

• 0

Trudno napisać coś o zachowaniu się wędziska jeśli nie było holu ryby. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, w ogóle nie odczuwa się, że to "wklejanka". Co prawda szczytówka niezwykle czuła, bardzo delikatnie ale zauważalnie wibruje nawet przy pracującym twisterku. Kilka zaczepów dość grubych zeszłorocznych łodyg pokazało ugięcie w piękny, regularny łuk na długości 2/3 wędziska, trudno dostrzec w którym miejscu jest łączenie ze szczytówką. Na żyłce KAMATSU Techron 0,10mm przynęty 1-3g bez problemów miota na ponad 20m. Trochę gorzej z lżejszymi przynętami, imitacjami żuczka 0,7g i osy 0,5g udało mi się rzucić na niespełna 15m ale dodatkową przeszkodą był boczny wiatr, dość silny w porywach.

Jeśli sprawdzi się podczas holowania rybek, to będzie spełnieniem moich oczekiwań. :)