Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Robert, kusząca propozycja i mile łechtająca moją próżność :) , ale póki co nie zrobię tego choćby dlatego, że:

1. Swoje doświadczenia i umiejętności w tej dziedzinie uważam jeszcze za zbyt małe i niewystarczające do pisania poradników. Moje wypociny zapewne wyrządziły by więcej szkody, niż pożytku ludziom zaczynającym dopiero przygodę z takim łowieniem i szukających na tym portalu konkretnych, rzetelnych informacji i recept na sukces.

2. Nie mam "parcia na szkło" i wewnętrznej potrzeby kreowania się na autorytet w dziedzinie, której sam jeszcze wciąż się uczę (co niestety niektórym kolegom się tu czasami zdarza). Tych kilka, czy kilkanaście ładniejszych ryb, to chyba wciąż za mało, aby udzielać komuś porad. Po prostu szkoda komuś mieszać w głowie. Są lepsi, bardziej kompetentni i doświadczeni.

3. To oczywiście banał, ale w zasadzie każda woda jest inna i rządzi się swoimi prawami i regułami. To, co skuteczne tam gdzie łowię, wcale nie musi być dobre (i zazwyczaj faktycznie nie jest) już na sąsiednim zbiorniku. Próbowałem sam zaadaptować doświadczenia eksperta w takim łowieniu, za jakiego uważam Adama Kozłowskiego. Opisuje on bardzo obszernie na swoim blogu łowienie na mikrojigi i mikroprzynęty. Niestety, większość z tego nie sprawdzała się tam, gdzie łowiłem (albo ja po prostu nie potrafiłem tego powtórzyć). W moim przypadku bardziej przydatne okazały się za to wieloletnie obserwacje i praktyka z łowienia białorybu na spławik, oraz dobra znajomość miejsc połowu (to uważam za jeden z kluczowych elementów).

4. Sprzęt którym się posługuję jest raczej "passe" dla sporej części użytkowników tego forum. Nie chciałbym się narażać na posądzenia, że lansuję tu jakiś "tani shit", którym, jak ogólnie wiadomo, łowić się najnormalniej w świecie nie da... ;) :)

Pozdrawiam wszystkich miłośników UL i ULX :)

• Like 8

• 0

4. Sprzęt którym się posługuję jest raczej "passe" dla sporej części użytkowników tego forum. Nie chciałbym się narażać na posądzenia, że lansuję tu jakiś "tani shit", którym, jak ogólnie wiadomo, łowić się najnormalniej w świecie nie da... ;) :)

Pozdrawiam wszystkich miłośników UL i ULX :)

wrzuć na luz i pisz, sam sprzęt nie łowi, zobacz czym ludzie łowią i nie wstydzą się pisać http://jerkbait.pl/topic/45510-m%C3%B3j-ul-sprz%C4%99t-w%C4%99dka-ko%C5%82owrotek-plecionki-%C5%BCy%C5%82ki/, dla wielu młodych stażem adeptów potrzebne są wpisy, że da się łowić na przysłowiowy kij leszczynowy i żyłkę

nie każdy ma stellę czy vanquisha podpiętego pod Matagi, Mirage, Grafitleadera czy inny kijek JDM lub z pracowni- nie dajmy się omamić ogarniającemu konsumpcjonizmowi tak dobrze podsycanemu przez producentów sprzętu

Edytowane przez wuran
  • Like 4

• 0

Super film ,gratuluje rybek i fajnego łowiska.Miałem w ubiegłym roku kilka ładnych rybek a w szczególności jedną ,z którą niestety przegrałem ,lecz może będzie Mi dane się z nią spotkać ponownie w tym roku.Używam do połowu wzdręg mikro jigów ale także mikro woblerków, sprawdzają Mi się te przynęty. A tak na marginesie jakich wędek używałeś?

Edytowane przez MARIUSZ 69

• 0

Brawo świetny film profesjonalnie zrobiony , ujęcie z pod wody rewelacyjne mogłoby  być w zwolnionym tempie .świetne rejony wędkarskie masz w okolicy ,woda lazur cud miód i orzeszki  :) pozdr  i czekam na następny może z okoniami pewno jest tam ich sporo

Tak poza tematem kto wykonuje na forum microjigi ? chciałbym coś kupić .

Edytowane przez uups

• 0

Dzisiaj rano, dopijając kawę, zastanawiałem się czy wyskoczyć z micro jigami, czy też nie. Miałem chwilę wolnego czasu, ale pogoda była fatalna: padało, wiało i było zimno. Ale skoro wstałem, to już pojechałem ; ) Wziąłem pierwszy raz od dłuższego ze sobą na ryby rękawiczki ; ) Przez godzinę nic się nie działo, a gdy urwałem jedną z przynęt, przywiązałem najlżejszego jiga jakiego miałem w pudełku (wolfram 3,5mm) i na koniec nasunąłem nieskuteczną do tej pory tantę od Fish Up'a. Od razu strzał i ładna płotka 31 centów, potem dwa moje nowe gatunki spinningowe, wzdręga i krąp, a na deser już wytarty okonek trydziestaczek ; )

Trzeci rasowy wypad ze spinnem na białoryb i znowu na plus 1f609.png ;) 
mam nadzieję, że będzie cały czas równie dobrze ; )

post-56517-0-70378700-1492092526_thumb.jpg

post-56517-0-47259800-1492092551_thumb.jpg

post-56517-0-44680200-1492092573_thumb.jpg

post-56517-0-73669800-1492092591_thumb.jpg

post-56517-0-58609900-1492092617_thumb.jpg

• Like 7

• 0

Dzisiaj rano, dopijając kawę, zastanawiałem się czy wyskoczyć z micro jigami, czy też nie. Miałem chwilę wolnego czasu, ale pogoda była fatalna: padało, wiało i było zimno. Ale skoro wstałem, to już pojechałem ; ) Wziąłem pierwszy raz od dłuższego ze sobą na ryby rękawiczki ; ) Przez godzinę nic się nie działo, a gdy urwałem jedną z przynęt, przywiązałem najlżejszego jiga jakiego miałem w pudełku (wolfram 3,5mm) i na koniec nasunąłem nieskuteczną do tej pory tantę od Fish Up'a. Od razu strzał i ładna płotka 31 centów, potem dwa moje nowe gatunki spinningowe, wzdręga i krąp, a na deser już wytarty okonek trydziestaczek ; )

Trzeci rasowy wypad ze spinnem na białoryb i znowu na plus 1f609.png ;) 

mam nadzieję, że będzie cały czas równie dobrze ; )

Teraz to już smaku narobiłeś, zamawiam microjigi i czekam na przesyłkę. :)

• Like 1

• 0

Koledzy tak siedzę i czytam posty i oglądam wasze zdobycze i aż bym teraz nad wodę poszedł. Niestety w tym roku nie dane mi było jeszcze łowić. Coraz bardziej patrzę i zaciekawia mnie kwestia UL. Czy SG parabellum 1,90 to dobry wybór na początek zabawy z mikrojigami czy mogę wykorzystać moją daiwę exceler do 10gr żeby na razie nie pogrążać się z kosztami? Ewentualnie od czego i jak zacząć zabawę z białorybem bo wędek i różnych konfiguracji jest mnóstwo? Zaznaczę, że chciałbym łowić w większości z brzegu.

Edytowane przez KrzyObr