Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Koledzy tak siedzę i czytam posty i oglądam wasze zdobycze i aż bym teraz nad wodę poszedł. Niestety w tym roku nie dane mi było jeszcze łowić. Coraz bardziej patrzę i zaciekawia mnie kwestia UL. Czy SG parabellum 1,90 to dobry wybór na początek zabawy z mikrojigami czy mogę wykorzystać moją daiwę exceler do 10gr żeby na razie nie pogrążać się z kosztami? Ewentualnie od czego i jak zacząć zabawę z białorybem bo wędek i różnych konfiguracji jest mnóstwo? Zaznaczę, że chciałbym łowić w większości z brzegu.

mam Parabelke do 7g i daje radę

• Like 1

• 0

Koledzy tak siedzę i czytam posty i oglądam wasze zdobycze i aż bym teraz nad wodę poszedł. Niestety w tym roku nie dane mi było jeszcze łowić. Coraz bardziej patrzę i zaciekawia mnie kwestia UL. Czy SG parabellum 1,90 to dobry wybór na początek zabawy z mikrojigami czy mogę wykorzystać moją daiwę exceler do 10gr żeby na razie nie pogrążać się z kosztami? Ewentualnie od czego i jak zacząć zabawę z białorybem bo wędek i różnych konfiguracji jest mnóstwo? Zaznaczę, że chciałbym łowić w większości z brzegu.

Wystarczy i ta daiwa spokojnie. Ja mam sg lrf 2.44 o c.w. 1 - 10 i daje radę bez żadnego problemu. Nie mierzylem długości rzutów, ale obrotowka 0 została na drugim brzegu przez nie uwage ????

• 0

Wystarczy i ta daiwa spokojnie. Ja mam sg lrf 2.44 o c.w. 1 - 10 i daje radę bez żadnego problemu. Nie mierzylem długości rzutów, ale obrotowka 0 została na drugim brzegu przez nie uwage

:P Ale czego...? Wisły czy rowu melioracyjnego?

Wesołych Świat !

• 0

Wystarczy i ta daiwa spokojnie. Ja mam sg lrf 2.44 o c.w. 1 - 10 i daje radę bez żadnego problemu. Nie mierzylem długości rzutów, ale obrotowka 0 została na drugim brzegu przez nie uwage

Nie chcę się czepiać ale obrotówka 0 a mikrojig 0,5 gr to jednak trochę inne parametry lotności i waga  ...

Edytowane przez Robert Crocker
  • Like 3

• 0

:P Ale czego...? Wisły czy rowu melioracyjnego?

Wesołych Świat !

Rowu melioracyjnego bo jak wiadomo Wisła to królowa i przez lubelskie nie płynie.

Nie chcę się czepiać ale obrotówka 0 a mikrojig 0,5 gr to jednak trochę inne parametry lotności i waga  ...

I tu rację masz, dlatego zainwestowałem w kilka maluchów i dam znać po testach.

• Like 1

• 0
  • 0

W końcu udało mi się posklejać wzdręgowy materiał. Koledzy gratuluje ładnych wyników :) Sezon zaczyna nabierać rumieńców.

Maciek jak zawsze świetny materiał z super klimatem :-) przyjemnie się oglądało :-)

Wysłane z mojego Sony Xperia za pomocą Taptalka

Edytowane przez Qcyk
  • Like 2

• 0

Rzeczywiście filmik i same główne bohaterki fantastyczne!!! Miałem kiedys przyjemność zrobić sobie odskocznie i zamiast szczupaków łowionych na fińskich wodach przerzucilismy sie na jazie i wzdręgi. O kurcze te kabanoski miały po czterdzieści centów, a jakie waleczne :P

• Like 1

• 0

Sam lowie daiwa exceler do 10g. Ogolnie przy cienkiej zylce (0,10) jig 0,5g da rade rzucic, ale bez szalu - do ok. 10m przy dobrych wiatrach. Ja lowiac bialoryb stosuje po prostu dociazenie ze sruciny na zylce w zaleznosci od tego jak daleko potrzebuje rzucac. Dzieki temu moge sobie zawiazac nawet praktycznie nic nie wazaca mokra muche i jakos te ryby w ten sposob lowie

• Like 3

• 0

Sam lowie daiwa exceler do 10g. Ogolnie przy cienkiej zylce (0,10) jig 0,5g da rade rzucic, ale bez szalu - do ok. 10m przy dobrych wiatrach. Ja lowiac bialoryb stosuje po prostu dociazenie ze sruciny na zylce w zaleznosci od tego jak daleko potrzebuje rzucac. Dzieki temu moge sobie zawiazac nawet praktycznie nic nie wazaca mokra muche i jakos te ryby w ten sposob lowie

Dzięki za odpowiedź. W takim razie na razie pozostanę przy mojej daiwie i zobaczymy jak to będzie szło. Wciągnę się to będę inwestować,

• 0

Panowie a odnośnie tych mikrojigów to gdzie zaopatrujecie się w kulki dociążające (te bodajże wolframowe)? Jak patrzyłem na alle... to jakoś tak niezbyt korzystnie cenowo one wychodziły :-)

I jeszcze jakiej wielkości (średnicy) kulki najczęściej używacie (do haczyków 10-12)?

Edytowane przez G_rzegorz

• 0

Przerzucielm kilka, moze kilkanascie stron i nie znalazlem opisu jak sie takimi micro jigami lowi. Moglby ktorys z kolegow podpowiedziec? Mam wedke, mam kolowrotek i mam micro jigi oraz duzo ploci w kanale obok. Szkoda nie wykorzytac szansy :) 

Dodam tylko ze bylem raz i nici. Moze dlatego, ze mialem malutka agrafke-kretlik doczepiona na koncu linki?