Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

sprawdziłem - 0,5-6 g.

Jak wspomniałem - nie łowiłem na microjigi, więc na ten temat się nie wypowiem, ale do pstrągowych przynęt też się nadaje

Pisałeś, że do mikro przynęt "może być za twardy", dla tego zwątpiłem, że to Micron, a teraz piszesz, że nie próbowałeś. Mój - jak pisałem - bez problemów obsługuje mini żuczki, jigi i muchy już od 0,8g. Być może stosujesz zbyt grubą linkę, żeby skutecznie używać tego wędziska, trzeba się przełamać i uwierzyć w żyłkę 0,10-012... ;)

Moim zdaniem, to nie jest wędzisko do łowienia pstrągów, choć pewnie też dałoby radę. To typowy sprzęt do połowu wzdręg, okonków, płoci a nawet uklei i nie dostrzegłem żeby był zbyt twardy.

Edytowane przez Alexspin

• 0

Słusznie zacytowałeś - napisałem że "może być za twardy" - bo spodziewałem się większej 'kluski'.

Ja pstrągi łowię lekko lub bardzo lekko, w małych siurkach  - i do tego jak najbardziej się nadaje.

Miałem plecionkę 0,08. Mam jeszcze nienawiniętą 0,04, ale to już na wiosnę będę testował :)

Ogólnie kijek bardzo mi się podoba.

• Like 1

• 0

Moim zdaniem 0,08 jest trochę za gruba, nadawałaby się do techniki drop shota, ale do mikro przynęt to już sznurek, zwłaszcza biorąc pod uwagę przegrubienie w stosunku do parametrów deklarowanych przez dystrybutorów. Uważam, że 0,04 to max.

• 0

Ja używam 0.075 Momoi i jest ok .Fakt że jest cienka i to bardzo.Bardzo dobrze mi się spisywała do wzdręg jak i okoni ,praktycznie jednym kijaszkiem załatwiłałem dwa tematy.Po dłuższym używaniu przecierał się początkowy odcinek i musiałem go odcinać.

• Like 1

• 0

Kolekcja bardzo ładna, ale zimno, owadów już prawie nie uświadczysz, czy rybki dadzą się zwieść, że jakieś spóźnione żuczki i muchówki jeszcze fruwają? :(

Edytowane przez Alexspin

• 0

Hej, macie może jakieś rady odnośnie łowienia białorybu o tej porze roku? Mam niedaleko zbiornik (Zalew Zemborzycki) w którym jest sporo leszczy itp. Jak prowadzicie przynętę podczas łowienia tego typu białorybu? Co najlepiej zastosować, mormyszka ze sztuczną ochotką?

• 0

Nooo i cały misterny plan też w pizdu...

Miało być 'łowienie biaorybu na spining'  od samej wiosny, kupiony sprzęt, przynęty, ponton i...

już za parę miesięcy znów się zacznie sezon...

Ale mam przyjemność obcowania ze wzdręgami i uklejkami na co dzień, bo mam małe stadka w akwarium :)

Z obserwacji żerowania w toni i z powierzchni trudno wyciągnąć jakieś wnioski :)

https://youtu.be/2RzhWLpTnpY

https://youtu.be/NxcyLuRepZQ

https://youtu.be/vmtNV5YhxyI

• Like 2

• 0

Hej, macie może jakieś rady odnośnie łowienia białorybu o tej porze roku? Mam niedaleko zbiornik (Zalew Zemborzycki) w którym jest sporo leszczy itp. Jak prowadzicie przynętę podczas łowienia tego typu białorybu? Co najlepiej zastosować, mormyszka ze sztuczną ochotką?

.

Na Zalewie teraz to nie koniecznie ,lepszym miejscem jest dolny odcinek Bystrzycy poniżej zapory, mormyszka ze sztuczną ochotką jest ok,ogonki paprochów założone na mormyszkę ,prowadzenie przynęty to bardzo wolne wleczenie po dnie ,lekkie podszarpywanie ,wszystko jest dozwolone , tak napradę po pierwszym braniu będziesz już wiedział jak prowadzić przynętę.

• Like 2

• 0

Był jeszcze wcześniej 1-3 chyba ale już go nie widzę.

A jakie przynęty nim łowisz?

Czyżby już tak źle w naszych wodach było, że przynęty trzeba łowić zamiast ryb? :-)

Edytowane przez G_rzegorz
  • Like 1