Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Schodzi lód i się zacznie :) Microlarvae mayfly- jętka Dłuość 27 mm, Microlarvae Caddis - chruścik - Długośc 24mm. Modele zbudowane pod mikro główki jigowe/ czeburaszki na haczykach 14-16. Białoryb będzie w opałach ;)

Czyja to produkcja?

Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka

• 0

Schodzi lód i się zacznie :) Microlarvae mayfly- jętka Dłuość 27 mm,  Microlarvae Caddis - chruścik - Długośc 24mm. Modele zbudowane pod mikro główki jigowe/ czeburaszki na haczykach 14-16. Białoryb będzie w opałach  ;)

Jaka waga czeburaszki? Jakich haczyków używasz?

• 0

Na czeburaszkę łowiłem tylko prototypami tych gumek. Haczyk 12, jakiś ownerek to był, Czeburaszki max 1,5g stosowałem na Wiśle (oczywiście nie w dużym nurcie). Najlepiej mimo wszystko chyba na główeczkach ok 0,5g

Czy możesz napisać jakim zestawem łowisz oraz jaki zasięg rzutu można osiągnąć z taką przynętą na główce 0,5g?

Dzięki

• 0

Mam 2 kijaszki mniej lub bardziej popularne :) SG Parabellum do 7g I phoenix white crow podobnie opisany, ale to delikatniejsza wędeczka. Łowię nanowilem 0,04 z przyponem żyłkowym. Nie chce szacować zasięgu bo to sie zmienia w zależności od przynęty i innych czynników, cudów nie ma bo to maleństwa są, ale dają radę. Jętka może lecieć ciut krócej niż chruścik, bo stawia wiekszy opór w powietrzu, ale analogicznie zachowuje sie w opadzie... :) Zreszta, w ogóle, spróbuję nakręcić filmik jak to pracuje w szklance wody. Jest dobrze :)

• Like 4

• 0

W sklepach z materiałami muchowymi kupisz wszystko.Dobre haki b.z.wszystkie rozmiary ,główki wolframowe slotted.5mm wazą ok 1gr.No i jest masa kolorów.

Nie musisz motać nitka jak muszkarz,można skleić koralik z haczykiem.Aha sklepy! Salar Gawlik -dobry towar i ceny przystępne.

Pozdrawiam.

• Like 1

• 0

Witam,

W ostatni weekend miałem całkiem udany debiut,jeżeli chodzi o łowienie białorybu na spinning.

W ciągu dwóch dni około 14 wzdręg,dwa mikro boleniki,jedna płoć około 27cm oraz oto taki krąp:

post-64478-0-14431600-1523263028_thumb.jpg

Większość rybek skusiła się plemnika relaxa na haczyku kiełżowym nr 12 na koraliku wolframowym 4,0 mm

• Like 2

• 0

Nie taki rzadki gatunek na spina. Ale mimo wszystko dla cierpliwych, cichych i upartych. U siebie specjalnie chodziłem wiosną za linem z zestawem UL. Niestety przeszłość. Moje PZW uszczęśliwiło okręg zakazem spinningowania od początku marca do końca kwietnia. Łatwiej zakazać niż pilnować żeby szczupaka nie tłukli. :angry: Paradoksalnie teraz dopiero kłusole mają raj. Dużo mniej świadków i pilnujących oczu.

• 0

To się zgadza. W tym roku, miesiąc temu zacząłem przygodę z białorybem na ul i przez ostatnie dwa tygodnie kilkukrotnie spotkałem się z " panie ja tylko na okonia" , "na małe nie chcą, a na większe skubię okonie". A na końcu przyponu stalowego 10 cm lub większe kopyto