Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przemku, kiedyś próbowałem Nanofil, ale nie zdał egzaminu, plątał się, rwał gorzej od zleżałej żyłki. FC też nie używam, wiążę krętlik z agrafką bezpośrednio do żyłki. Cienki FC i tak nie zabezpieczy przed "obcinką", a gruby jest zbyt sztywny do mikrojigów i owadopodobnych.

Sławomir, nie bardzo rozumiem czemu walisz się w czoło? To taka masochistyczna gra wstępna? :lol:  :lol:  :lol:

Edytowane przez Alexspin
  • Like 2

• 0

Przemku, kiedyś próbowałem Nanofil, ale nie zdał egzaminu, plątał się, rwał gorzej od zleżałej żyłki. FC też nie używam, wiążę krętlik z agrafką bezpośrednio do żyłki. Cienki FC i tak nie zabezpieczy przed "obcinką", a gruby jest zbyt sztywny do mikrojigów i owadopodobnych.

Sławomir, nie bardzo rozumiem czemu walisz się w czoło? To taka masochistyczna gra wstępna? [emoji38] [emoji38] [emoji38]

Mam dokładnie to samo odczucie względem nanofilu jednak co do FC to jest jednak bardzo bardzo dobra sprawa :) przed uśmiechem szczupaka nie uratuje ale łowiąc wzdregi w zielsku żyłka się niszczy z prędkością światła. Po kilku godzinach trzeba sporo ciąć. Natomiast FC nie tnie się na zielu, nie traci wytrzymałości i nie martwię się o to, że stracę fajna rybkę :)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 0

Dzięki, mógłby być lepsze ale staram się aby zbyt wiele nie było widać, z tego zbiornika wywieźli już wszystko jeszcze tylko wzdręgi zostały ,ale już się i za nie biorą ,zostanie tylko ziele i woda.

To nie pokazuj, nie pokazuj za wiele ;), ludzie są jak hieny i nawet jak chcą zabrać rybę, to ponad to co potrzebują, a później narzekanie, że nie ma ryby i że nie zarybiają...

Ja u siebie, jak tubylcy pytają o wyniki, przeważnie mówię, że "nic" nie było...

• Like 2

• 0

Dzięki, mógłby być lepsze ale staram się aby zbyt wiele nie było widać, z tego zbiornika wywieźli już wszystko jeszcze tylko wzdręgi zostały ,ale już się i za nie biorą ,zostanie tylko ziele i woda.

Takie łowisko to skarb i trzeba je chronić . :)

Piszesz że do łowienia używasz dwóch różnych wędzisk :o  ( obie bardzo zacne :))

Ciekawi mnie z czego to wynika , czy jedną obsługujesz woblery , a drugą inne przynęty ? Czy może powód jest inny?

• Like 1

• 0

''Ciekawi mnie z czego to wynika , czy jedną obsługujesz woblery , a drugą inne przynęty ?

Dokładnie ,jedna jest pod wobka druga pod jiga ,sa czasami tak szybkie akcje że nie ma czasu na zmianę przynęty no i może się coś przytrafić w sensie np.splątania ,czasem podczas rzutu przynęta zaczepia się o zarośla wtedy stajesz przed wyborem odzyskania przynęty albo wypłoszenia ryb podpływając aby ją uwolnić .W takim przypadku odkładam wędkę i biorę drugą.A może po prostu żal się jednej pozbyć  ;) bo nie wiedziałbym której :D .Jeszcze jest trzecia ,w poprzednim sezonie też okazała sie rewelacyjna  :) ale na RAZIE  ;) mam dwa kołowrotki. W przypadku tych dwóch kijków Finezza jest z lekkim wskazaniem na jiga .

Edytowane przez MARIUSZ 69
  • Like 2

• 0

''Ciekawi mnie z czego to wynika , czy jedną obsługujesz woblery , a drugą inne przynęty ?

Dokładnie ,jedna jest pod wobka druga pod jiga ,sa czasami tak szybkie akcje że nie ma czasu na zmianę przynęty no i może się coś przytrafić w sensie np.splątania ,czasem podczas rzutu przynęta zaczepia się o zarośla wtedy stajesz przed wyborem odzyskania przynęty albo wypłoszenia ryb podpływając aby ją uwolnić .W takim przypadku odkładam wędkę i biorę drugą.A może po prostu żal się jednej pozbyć  ;) bo nie wiedziałbym której :D .Jeszcze jest trzecia ,w poprzednim sezonie też okazała sie rewelacyjna  :) ale na RAZIE  ;) mam dwa kołowrotki. W przypadku tych dwóch kijków Finezza jest z lekkim wskazaniem na jiga .

Z tego co napisałeś wynika , że do tematu podszedłeś perfekcyjnie. :) 

Już dawno nie łowiłem z sprzętu pływającego i trochę zapomniałem jak to jest . Ale z tym splątaniem i złapanym zaczepem , to 100% racja . :rolleyes:

• Like 1

• 0

Ja praktycznie w 100 % łowię ze sprzętów pływających i mogę sobie pozwolić na takie rozspasanie jeżeli chodzi o ilość sprzętu jak i wędek, nie muszę tego wszystkiego targać. Łowiska na które jeżdźę wymagają tego aby łowić w miejscach oddalonych od brzegu ,co wymaga wypyniecia w głąb zbiornika .Mam też dzięki temu że pływam pełne pole manewru. Wcześniej jak używałem jednej wędki i miałem zaczep to musiałem popływać i przez to miejscówka była spalona .Jak się szuka i w końcu trafia na ciekawe miejsce to szkoda to zmarnować.

• Like 4

• 0

Ten również prawidłowo zacięty, cała kotwiczka w pysku. Wziął na woblerka mojego śp kolegi Andrzeja :) zielonego groszka ok 1cm. Dał ostro popalić na Konger Elvis idąc co raz w ziele... :D gdyby nie lenistwo to pewnie były by kolejne, ale ponton został w domu a ja łowiłem z pomostu gdzie ciężko było podać przynętę i narobiłem sporo zamieszania :(

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Dzisiaj na Motławie ustanowiłem swoją nową życiówkę lina. W sumie powiem szczerze, że nie nastawiałem się konkretnie pod niego, a raczej łowiłem okonie z dopiskiem białorybu, bo na 1,5" larwy wszystko może się zameldować ; ) 

Branie przy murku, jakieś 3 metry ode mnie. Powiem szczerze, dość agresywne, podobne do małego szczupaka pistoleta. Takie szarpnięcie szczytówką, które bez zacięcia od razu przerodziło się w hol. Byłem pewien, że to szczupaczek; lin i ja byliśmy zdziwieni zaistaniałą sytuacją i gdy się zobaczyliśmy, to zrobił piękny zwrot przy powierzchni i odjechał na hamulcu tak, że musiałem z nim iść kilka metrów za spacer wzdłuż motławskiego nabrzeża. Modliłem się w myślach żeby nie spadł bo widziałem, jak słabo jest zahaczony.. Miałem sporo szczęścia.. w podbieraku się wypiął..

Sprzętowo:

Quantum Felchen Centex 2,10

Ninja 200

Kamatsu Techron 0,04 + przypon z żyłki 0,14mm

Fish Up Tanta + wolframowa czeburaszka 1gr.

Linek miał 48cm. Trudno go było objąć w karku.

post-56517-0-78052200-1526308018_thumb.jpg

post-56517-0-12410400-1526308082_thumb.jpg

post-56517-0-68327700-1526308087_thumb.jpg

Edytowane przez Bartas93
  • Like 17

• 0

Fajnie łowicie i mi chrapki narobiliście na tą metodę. Stąd do was pytanie jaki kij + kołowrotek budżetowy możecie polecić.

Mam Lexus Sapphire Spin 280 up to 13g + Ryobi Ecusima FD2000 ale pod te maluchy podejrzewam że nie zda egzaminu.

• Like 1