Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ostatnio chciałem podejść białoryb ze spinningiem. Patyk phoenix white crow 1-7 grubości plecionki nie znam ale jest włos. Na pierwszą próbę poszły brązki. Zamach i.... Przynęta spada prawie pod nogami. Teraz pytanie co nie tak. Czy brązka była za lekka i trzeba mieć te jigi cięższe, czy jednak pod białoryb delikatniejszy patyk. Czy poprostu nie oczekiwać odległości a miejsca typować w odległości kilku metrów.

Co do patyków nie lubie wklejek ale może inaczej nie da rady. Poszukałem i wygrzebałem coś o patyku Quantum centex opisany jako 1-8g.

Co byście poradzili ? A może jakiś inny patyk na początek nie za miliony ?

Dzięki z góry za pomoc

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

• 0

Ostatnio chciałem podejść białoryb ze spinningiem. Patyk phoenix white crow 1-7 grubości plecionki nie znam ale jest włos. Na pierwszą próbę poszły brązki. Zamach i.... Przynęta spada prawie pod nogami. Teraz pytanie co nie tak. Czy brązka była za lekka i trzeba mieć te jigi cięższe, czy jednak pod białoryb delikatniejszy patyk. Czy poprostu nie oczekiwać odległości a miejsca typować w odległości kilku metrów.

Co do patyków nie lubie wklejek ale może inaczej nie da rady. Poszukałem i wygrzebałem coś o patyku Quantum centex opisany jako 1-8g.

Co byście poradzili ? A może jakiś inny patyk na początek nie za miliony ?

Dzięki z góry za pomoc

Plecionkę masz nawiniętą pod rant szpuli? Nie zakleszczyły Ci się zwoje? Jaki masz kołowrotek? Spróbuj wypuścić kilkanaście metrów plecionki luźno na wodę, zwiń i spróbuj rzucić, 

• 0

Shimano Exage 1000 zrobie jak mówisz i może dowine plecionki.

Mam ten młynek z nawiniętą plecionką techrona 0,04 przy river runnerze do 5g. Ładnie nawija linkę, nawiniętą mam prawie pod rant szpuli (0,5 mm luzu zostawiłem). Przy przynętach 2-3g jest ok, poniżej 1,5-2g rzucając pod wiatr trzeba uważać żeby nie było brody po kilku rzutach, nie często ale się zdarza (wiatr temu pomaga)

• 0

Nie trzeba. Skuteczne rzuty, dalekie zapewnila mi swojego czasu muchowka z doczepionym reargripem i zdartym korkiem, z muchowymi przelotkami. Klasa 4. Rzuty byly sporo dłuższe niz kumpla lrf do 5g. Dalej sądzę ze w tej metodzie 240 cm to fajna sprawa dająca zasieg przy zylce 0.10. Kolowrotek byl potwornie ciezki, ale dosc szeroka szpulka pozwalala na dalekie rzuty. Dragon viper rozmiar 20.

• 0

I zmień tego Techrona na żyłkę 0,10 - 0,11. Zobaczysz różnicę... Na Techronie to tu tylko jednemu lata poniżej grama...  :ph34r:

Jeśli chodzi o mnie do białorybu od dłuższego czasu już używam żyłki i Mikrosa, river runner w połączeniu z Techronem łowi okonie ;)

• 0

Jeżeli chodzi o główki wolframowe to od 3.8 do 4.5 mm .Bynajmniej Ja takich używam i jakieś tam wyniki są.Im większą główka tym mniej można nawinąć lamety ołowianej a co za tym idzie jig wygląda fajniej.

Dzięki Tymon ,ale jestem po imprezie z okazji ileś tam lecia zdania matury koledzy z całego świata przybyli; nad ranem dotarłem do domu i wiem ze nie powinienem nic pisać

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MARIUSZ 69

• 0

Jeżeli chodzi o główki wolframowe to od #8 do #12 .Bynajmniej Ja takich używam i jakieś tam wyniki są.Jeżeli spodziewasz się brań mniejszych ryb to wiadomo że im mniejszy hak tym lepszy ,moim zdaniem najbardziej uniwersalny jest hak #10

Mariusz, kolega pyta o główki a nie hak :) 

• Like 1

• 0

Dzięki Tymon ,ale jestem po imprezie z okazji ileś tam lecia zdania matury koledzy z całego świata przybyli; nad ranem dotarłem do domu i wiem ze nie powinienem nic pisać

Szanuje za poświęcenie ! [emoji16]

Dzięki za odpowiedź. Wiem w jaki przedział celować, i główek i haków :)

Pozdrawiam.

• 0

Właśnie zapewniłeś Mi dobry humor na początek dnia :D  :good: ,a jestem w pracy  :( dziś wzdręgi mają spokój  ;) ,ale jak zobaczyłem to drugi raz no może jeszcze na resztę dnia

Tekst z kartki  0,17 s   :D

Edytowane przez MARIUSZ 69
  • Like 3

• 0

I zmień tego Techrona na żyłkę 0,10 - 0,11. Zobaczysz różnicę... Na Techronie to tu tylko jednemu lata poniżej grama...  :ph34r:

Bardzo słuszna uwaga. Do UL-a na wzdręgi tylko żyłka, ale może być również Techron, tyle że nie plecionka, a żyłka Soft Nylon 0,10-0,12. Wypada rozróżniać plecionki Techron od żyłek Techron. Jedne i drugie polecam, tyle że służą do odmiennego łowienia i innych rybek. ;)

• 0

Wczoraj polowałem na okonie z UL. Brały szczupaki (wrzucę słowo i foty do wątku UL) ...no i takie cóś ;)  :D

Przywaliła z siedmiu metrów w chwili poderwania blaszki z dna. Nie mierzyłem jej ale chyba 22-25cm? :)

Blaszka Roberta Taszarka :good:

post-52107-0-37156200-1531403313_thumb.jpg

Edytowane przez BOB1
  • Like 7