Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

MARIUSZ 69, jesteś prawdziwy mistrzem od łowienia białorybu na spinning

Powiedz mi skąd Ty jesteś? Bo nie wiem dlaczego, ale zdaje mi się że z górnego śląska?

Bez przesady ,czasami coś tam się trafi  ;) ,co do lokalizacji to nie trafiłeś ,woj.Lubelskie 

• 0

Mam miejsce nad rzeką gdzie tych plaskaczy jest pełno. Muszę spróbować tam z mikrojigami, ale nie wiem jak miałbym zaprezentować mikrojiga o wadze 1g w dość wolnym, ale stałym nurcie. Kilka już się złowiło na małe gumki podczas poszukiwań okoni, ale niestety były to ryby podhaczone. Wszystkie te leszcze miały już wysypkę tarłową. Co proponujesz? Dodam że rzeczka wygląda podobnie jak u Ciebie????

Edytowane przez fish28

• 0

Mam miejsce nad rzeką gdzie tych plaskaczy jest pełno. Muszę spróbować tam z mikrojigami, ale nie wiem jak miałbym zaprezentować mikrojiga o wadze 1g w dość wolnym, ale stałym nurcie. Kilka już się złowiło na małe gumki podczas poszukiwań okoni, ale niestety były to ryby podhaczone. Wszystkie te leszcze miały już wysypkę tarłową. Co proponujesz? Dodam że rzeczka wygląda podobnie jak u Ciebie

Tak na odległość to trudno coś zaproponować ,to jest rzeka i wiele zmiennych w sensie głębokość ,nurt ,ukształtowanie dna i najważniejsze ryby muszą być chętne do współpracy ,nie zawsze jak jestem to współpracują ,czasem co trzeci czwarty wyjazd ,trzeba poznać ich zachowanie przyzwyczajenia i porę żerowania ,co wymaga niekiedy spędzenia całego dnia nad wodą :huh:  ,trzeba być upartym i zdeterminowanym  :) ,kolor przynęty jest ważny ,to też trzeba dobrać do łowiska ,to co  się sprawdza u mnie nie koniecznie sprawdzi się u Ciebie  ;) ,bardzo ale to bardzo anemiczne prowadzenie przynęty ,trzeba kombinować z animacją wabika .

Edytowane przez MARIUSZ 69
  • Like 4

• 0

Dzięki, liczyłem że dasz mi gotowy przepis na rybę????, ale trochę wskazówek już mam od Ciebie i będę starał się do nich zastosować lub poprzez eliminację weryfikować pewne rzeczy.

Szkoda że nie mieszkasz bliżej. Nie wiem co mi się tak w głowie ubzdurało że jesteś z mojej okolicy????

Edytowane przez fish28
  • Like 1

• 0

Dzięki, liczyłem że dasz mi gotowy przepis na rybę, ale trochę wskazówek już mam od Ciebie i będę starał się do nich zastosować lub poprzez eliminację weryfikować pewne rzeczy.

Szkoda że nie mieszkasz bliżej. Nie wiem co mi się tak w głowie ubzdurało że jesteś z mojej okolicy

''Nie wiem co mi się tak w głowie ubzdurało że jesteś z mojej okolicy''  może przez to  ''Mam miejsce nad rzeką gdzie tych plaskaczy jest pełno'' :) ,trzeba próbować aż w końcu się do nich dobierzesz . 

• 0

Parę razy byłem i rybki nie były aktywne ,dzisiaj sytuacja uległa zmianie i są efekty ,z ciekawości wziąłem wagę aby sprawdzić ile ważą te największe, Max 2.1 kg ,ilościowo też bardzo dobrze ,wyjazd można uznać za udany .Lubię je łowić w rzece są bardziej waleczne od tych jeziorowych ,nurt rzeki im w tym pomaga w pewnym stopniu .Chwilę trwa taki hol ,szczególnie jak leszcz ustawi się w nurcie ,wykorzystując prąd rzeki

3f47a3f1af858b5027c1adff724dcd4b.jpgecd9185f4c82918f2c336d2c4d98361a.jpg61b06d276030431be8b9d97afb2b6598.jpgb5e6b65a3a561ca966d846c7c1a65d20.jpgfa1f33e353f76214d6ebbb0d9e42fb9c.jpg3c7e24850b4fcb995bd2d532d8e16012.jpg5fdd704b1782a3a61ca9f65a7af241da.jpg49398ab160d52c9f58434f0e57ed8579.jpgcd23b3472b366455865438cbede79b94.jpg2de95b1eef99a2ef5b3c86f80c98cefb.jpg2466a1175edf565a070c02945986a4bc.jpg00ef6199448c7fd3aca70caa7036f0af.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Like 9

• 0

Dzięki, Łowię finezzą lub Matagim jak są większe sztuki i miejsce tego wymaga ,bo bywało że xul nie bardzo się sprawdzał ,rzeka spora ryba w nurcie i zaczepy wymaga czasami mocniejszego sprzętu.Łowię na swoje robale ,a miejsce wolałbym zatrzymać dla siebie

• 0

Udało wyrwać się nad wodę, myślami to już od kilku dni tam byłem i w końcu jestem na miejscu strasznie ciekawy czy będą wyniki ,musiałem się naprawdę wyśilić aby coś złowić ,choć spodziewałem się że tak może być, im ciężej ryba wypracowa tym bardziej cieszy

2be0fd2ad128040c6c2555969087d265.jpgd1ca1b7c006bea0927d657044bb12116.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Like 11

• 0

Często są problemy przy odróżnieniu tych gatunków, nie wiem czy ktoś wcześniej nie zamieścił fotek (bo różnice w budowie już kila razy sam podawałem w różnych tematach ) najwyżej będzie tak dla przypomnienia.

https://wedkuje.pl/foto_news/1-_jaz,ploc_,_jelec,_wzdrega.jpg