Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Taki złoty białoryb  się trafił  :)  . Trochę powyginał wędzisko. Wziął na maleńkiego twistera .

Piękny lin, ile miał cm ? W planie miałem polowanie ze spinem na lina, ale nie miałem kiedy tak naprawdę, a od maja zacznie się polowanie za szczupakami ;). Kto wie, być może spróbuję zaatakować w cieplejszych miesiącach

• Like 1

• 0

Chciałem dzisiaj cieszyć się chwilą ciszy i spokoju na pobliskim leśnym stawie. Niestety liczba spławików zywcowych zniechęciła mnie do połowów na tym zbiorniku. W tym roku byłem tam po raz ostatni. Po niewymiarowych szczupaczkach na brzegu pozostają tylko skrzela... ????

Jedna wzdręgę skusiłem do brania.

post-55580-0-35704100-1556819789_thumb.jpg

Edytowane przez TomekSudety
  • Like 7

• 0

Panowie, czy kiedykolwiek udało wam się złowić karpia lub amura na małego woblera, imitację jakiegoś robactwa lub kleniowego smużka? Zastanawiam się czy jest sens próbować kusić w ten sposób ryby stojące pod wierzchem?

Na małą gumę złowiłem dużego karpia. Podjął ją z dna, gdzie czekała sobie, aż skończę rozmawiać przez telefon. :)

• 0

Zniechęcony Narwiańską mizerotą skoczyłem na pobliską gliniankę. Poniżej największa jak się trafiła.

Sprzętowo: Trapara, Shimano Aernos 1000 i wygrzebany z czeluści pudełek microjig wykonania, jak się nie mylę kolegi Okonhel. Brań było całkiem sporo, ale po godzinie wygoniła mnie zbliżająca się burza.

post-54847-0-92367900-1558693888_thumb.jpg

post-54847-0-86047600-1558693907_thumb.jpg

Edytowane przez ŁYSY0312
  • Like 9

• 0

Czy kij 3-10g fast nada się do białorybu? Chciałbym popróbować ale nie chce kupować nowego kija

Za łatwo to takim kijem 1 gramowej albo lżejszej przynęty nie podasz zapewne, ale dasz radę. Jak Ci się spodoba to kupisz kolejnego patyka :D

• Like 1

• 0

Kołowrotek ze stałą szpulą, Shimano Zodias 3-10g i Mitchell Mag Pro R 3000 z plecionką 0.06mm Spider Wire

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Extra klasa. Ja mam jaxona zx 200 :) Jak już napisałem dasz radę, a skąd widziałem ? Fotki panie to i wiadomo czym kto łowi przynajmniej teoretycznie :) 

• Like 1

• 0

Tak glowka jigowa 0,8 lub 1 gram i ratowalo dupsko ,  zeby nie zejsc o kiju , z tym ze wielkosc rybek nie powala .

• Like 1

• 0

Tak glowka jigowa 0,8 lub 1 gram i ratowalo dupsko ,  zeby nie zejsc o kiju , z tym ze wielkosc rybek nie powala .

Dzięki za podpowiedź. :good:

Niestety z moim UL-castem muszę odpuścić, tak nisko nie dam rady zejść. :(

• 0

Dzięki za podpowiedź. :good:

Niestety z moim UL-castem muszę odpuścić, tak nisko nie dam rady zejść. :(

I dlatego ja do gramatur mniejszych od 1,3 grama (to jeszcze zależy od odległości jakie muszę osiągnąć) mam spina bo prawdę powiedziawszy nie mam kasy aby z wiatrakami walczyć :(

• Like 2