Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja skorzystałem z podpowiedzi kolegi wilczybilet (dzięki ????) i zrobiłem sobie jigi z wykorzystaniem ochotki berkleya. Zbroję to na hakach muchowych 12, 14, koralik 3,5, 3,8, 4,0 mm. Potwierdzam skuteczność, rybki lubią to zakąsić????. Podaję te drobiazgi tetonem do 4 g, żyłka 0,12. Odległości wystarczające. Jeszcze jakieś przykładowe foty.post-52757-0-90570000-1559030946_thumb.jpgpost-52757-0-34661000-1559030970_thumb.jpgpost-52757-0-35844200-1559030984_thumb.jpg

• Like 9

• 0

Spoko, ważne, że działają ;) . Oprócz podobnych do Twoich jw. robiłem i łowiłem na "hybrydę" robali od Berkleya. Ochotka połączona z innym robakiem (nazwy teraz nie pamiętam) i na taką kombinację złowiłem moją rekordową płoć 36 cm :). Możliwości jest wiele i czasami, żeby coś wydłubać, szczególnie przy niesprzyjających warunkach nad wodą, trzeba kombinować. 

• Like 1

• 0

Ja skorzystałem z podpowiedzi kolegi wilczybilet (dzięki ) i zrobiłem sobie jigi z wykorzystaniem ochotki berkleya. Zbroję to na hakach muchowych 12, 14, koralik 3,5, 3,8, 4,0 mm. Potwierdzam skuteczność, rybki lubią to zakąsić. Podaję te drobiazgi tetonem do 4 g, żyłka 0,12. Odległości wystarczające.

Też kombinowałem z ochotką berkleya ale nie domyśliłem się, że można ochotkę nabijać w poprzek ;).

Proste i myślę sobie, że dzięki temu mamy wolniejszy opad.

Powiedz proszę jak prowadzisz taką przynętę? Szuranie po dnie/ lekkie podnoszenie?

• 0

To zbrojenie kawałkami ochotki w poprzek też dzięki podpowiedzi wspomnianego kolegi. Właśnie w celu spowolnienia opadu i to działa. Ja dopiero zaczynam zabawę także jestem raczej zielony w temacie. Jedyne co mogę powiedzieć to prowadzenie najwolniejsze, powolny ruch wędki do góry, potem opad. Tak próbowałem łowić na stojącej wodzie, ale to były pojedyncze próby, częściej bawiłem się na płynącej i tam pozwalałem by prąd robił swoje. Rzuty prostopadle do nurtu, ewentualnie trochę lekko w dół bądź w górę i prowadzenie praktycznie bez udziału kołowrotka, tylko wybranie luzu. No i raz na jakiś czas jakieś uniesienie wędki czy zatrzymanie żeby wywołać uniesienie przynęty z dna. Generalnie na płynącej jakoś fajniej mi się łowilo.

• Like 2

• 0

Mam w zasięgu spaceru z psem od domu, niewielki ok. 1ha, staw w którym są ładne karasie. Ostatnio spacerowałem wokół niego i zobaczyłem jak przepiękne karasie żerowały na kijankach, których przy brzegu było multum.

Na drugi dzień udałem się nad tą wodę z UL i próbowałem wszystkiego, czarne i motoroil twisterki, ciemne 3cm. ripperki, mini obrotówki itp. Totalna klęska... Kilogramowe karasie żarły kijanki i totalnie mnie olały. Co im podrzucić? Ma ktoś jakąś koncepcję?

Edytowane przez HighRider

• 0

Wyjazd jak zawsze polega na namierzaniu ryb które są bardzo płochliwe nie ma opcji aby połowić dłużej w jednym miejscu ,mimo tego ilość zamówionych ryb na przyzwoitym poziomie max 35 cm

f7732ef25971f44bd6fcddb62ad2f563.jpgbfb7f57d366b9c63f8e94b14ce3c9c9e.jpgc4dcff60ad16d59604c37574b07de5c7.jpgbe75ba6767d4c248a2f8bac03e50361e.jpg7b6f9ace42a44fdc1d35ad6bee117666.jpge1becafe8d8e8388da46cefd3ee133b2.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Like 9

• 0

Nieetyczne łowienie i używanie żywych przynęt z gatunków chronionych nie będzie wspierane na tym forum.

Darku @HighRider, nie łów w ten sposób i nie czekaj na oklaski, Proszę o zamilknięcie w temacie.

Pozostałym Kolegom sugeruję szybsze zgłaszanie tego typu wypowiedzi moderacji.

• Like 2

• 0

Płotki na Shimano Zodias 3-10g, przyneta to berkley blood worm czyli ochotka na haku bez obciążeni.

O dziwo na ten sam zestaw tego samego dnia , tylko inna przyneta wyholowałem 110cm szczupaka

392bc78f3c9a82b352e400ea29ceca6f.jpg

d0fad58dd4ac32e0e0facbd6c08238b0.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 2

• 0

Płotki na Shimano Zodias 3-10g, przyneta to berkley blood worm czyli ochotka na haku bez obciążeni.

O dziwo na ten sam zestaw tego samego dnia , tylko inna przyneta wyholowałem 110cm szczupaka

392bc78f3c9a82b352e400ea29ceca6f.jpg

d0fad58dd4ac32e0e0facbd6c08238b0.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mam pytanie, jakiej linki używasz, techniki rzutu i na jaką odległość rzucasz tą nieważką przynętą?

Pytam, gdyż wiem na podstawie mojego doświadczenia, że kijem, którego cw. kończy się a nie zaczyna na 3g, przynętą o masie poniżej 0,2g rzuca się na odległość równą ok. 2,5 długości wędziska. Dotyczy to kija o długości ok. 2,0m.

Jednak aby mieć szansę łowić przyzwoite ryby, należy rzucać przynajmniej ok. 8m.

• 0

Przypon ma swoją wagę i agrafka także więc wyglada to jak rzut muchówką, z wiatrem leci to na 10-15m

Linka to plecionka 0.10 a fluorocarbon to 0.30, wędka to moja okoniowka 193cm

Edytowane przez Darek Koralewski
  • Like 1

• 0

Dodam tylko, że warto wypuścić przypon z fluorocarbonu za przelotki, przy takiej wadze przynęty nawet malutki węzeł zderzakowym zatrzymuje cały zestaw lub wylatuje na 2-3m. Ja używam przyponu o długości około 70-80cm, do tego kretlik z agrafka w rozmiarze 16. Bialoryb łowie okazjonalnie, zestaw złożony pod szwedzkie okonie na lekko. Jakiś czas temu próbowałem rzucać ze śruciną ołowiana 1g-1.5g zaciśniętej na fluorocarbonie w miejscu wiązania z plecionką, w rzece powoduje to (tak mi się przynajmniej wydaje), że ołów opada na dno a przyneta wciąż sobie z prądem delikatnie pracuje. Złapałem na to kilka okoni 7-10cm i 2 wzdręgi. Teraz zamówiłem haki Gamakatsu C12 z obciążeniem, zobaczymy jak się to sprawdzi. Dam oczywiście znać.

• Like 1

• 0

Do takiego zastosowania ja stosuję nanofil 0.04mm, w połączeniu z przerobionym konger elvis 2.2 leci napewno na wystarczający dystans. Jedyne co trzeba zrobić to zastosować przypon z żyłki przy dużej ilości zaczepów.

Przy microjigu takim 0.3gr leci wystarczająco daleko, żeby podejść do stad wzdręg na odległość rzutu.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk