Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Serwus. Cisza w wątku nadal..., więc coś na odświeżenie.

W niedzielę plan był prosty -  niewielka rzeczka i japończyki, reszta to przyłów. Niestety, znowu mocno wiało i musiałem szukać miejsc osłoniętych od wiatru, tak aby była możliwość precyzyjnie podać moje mikruski 0,2-0,4gr. Mimo dużych ograniczeń przez wiatr, udało się namierzyć i trafić dwa japończyki - jeden już namieszał ????. Przyłowów w postaci kleni, jazi, płoci i okoni również było kilkanaście. Japończyki wybrały dzisiaj brudne kolory cukierków, reszta ferajny gustowała w ciemniejszej czerwieni. 

post-47718-0-14576800-1576098297_thumb.jpg

post-47718-0-29077900-1576098312_thumb.jpg

• Like 12

• 0

Ostatnie kilka dni poświęciłem na łowienie japońcy. Złowiłem kilkanaście sztuk, ale wszystkie rocznika jak zdjęcia powyżej. Nic większego nie mogłem trafić, aczkolwiek wiedziałem, że muszą gdzieś być większe sztuki. Mając już rozeznanie gdzie mniej więcej mogą przebywać, zająłem się odpowiednim doborem cukierków - kombinacji z kolorem, wielkością i gramaturą nie było końca. Aż w końcu dobrałem się do konkretniejszych japońców, które były nie lada wyzwaniem dla japońca, którym wyciągałem te dorodne sztukasy  :). Wszystkie japończyki wyjeżdżały dość sprawnie i lądowały w podbieraku - tego ze zdjęcia trzy razy próbowałem zmieścić, dopiero za czwartym razem udało się jakoś upchać w podbieraku  :) . Był jak zawsze inny białoryb (płoć, kleń, wzdręga) i szczupaki do czterech dyszek. Jeden z tych pistoletów odciął mi najskuteczniejszego mikro jiga w dniu dzisiejszym, więc teraz trzeba odwzorować sampla i ukręcić ich kilkanaście - aby znowu nie było zaskoczenia  :) .

post-47718-0-86729300-1576592937_thumb.jpg

• Like 7

• 0

Tylko jednego ładnego udało się wyholować, miały być leszcze i kilka było ale niezbyt okazowe ,trafiłem na ciekawą miejscówkę pierwszy spadł nawet nie wiedziałem co to było aż w końcu udało się kilka (a dokładnie to 3 )wyciągnąć.A to największy

2246855cac6ea5fc1414e61111ad43e0.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MARIUSZ 69
  • Like 23

• 0

Acho co tam masz nawiniete na szpuli? Gratki umiejętności dobrania sie do tego gatunku. Coś więcej o metodzie połowu? Na jakiej głębokości braly? Zbiornik? Rzeka?

Na szpuli żyłka 0,10mm. Łowiłem w niewielkim kanale/rzeczce o głębokości maksymalnie 1m. Co do metody połowu - głównie opad, ale najwolniejszy jak tylko się da  :) . Brania japończyków są teraz dosyć ciężkie do zacięcia - czasami wygląda to jak zaczep niewielkiej rośliny. Aczkolwiek typowe "puk" też się trafia. Takie łowienie pod "zimnego" japończyka. Jeśli chodzi o inne białe ryby, to skuteczne było bardzo wolne stukanie maleńkimi skokami po dnie z częstymi przerwami na 2/3 sekundy. 

• Like 1

• 0

Szukam podpowiedzi w sprawie wyboru żyłki w przedziale 0,10 - 0,12 mm. Pomożecie? W zeszłym roku trochę się bawiłem takim leciutkim łowieniem, czyli haki 12 - 14 i koralik wolframowy 3 do 4 mm. Używałem, tak po taniości żyłki Mikado sensei perch 0,12. Ogólnie w porządku tylko wiadomo że przegrubiona a cieńszej nie mają w ofercie. Teraz szukam czegoś co rzeczywiście będzie trzymać podaną średnicę. Co byście polecili?

• 0

Szukam podpowiedzi w sprawie wyboru żyłki w przedziale 0,10 - 0,12 mm. Pomożecie? W zeszłym roku trochę się bawiłem takim leciutkim łowieniem, czyli haki 12 - 14 i koralik wolframowy 3 do 4 mm. Używałem, tak po taniości żyłki Mikado sensei perch 0,12. Ogólnie w porządku tylko wiadomo że przegrubiona a cieńszej nie mają w ofercie. Teraz szukam czegoś co rzeczywiście będzie trzymać podaną średnicę. Co byście polecili?

Przyjrzyj ofertę varivas na team rapa.

Ewentualnie towar kolegi psułka, jakiś p-line.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Poprzedni sezon przełowiłem na Varivas Mebaru Gate 2,5 lb i było dobrze. 

Ja od kilku sezonow uzywalem też tego Varivasa  z tym ze  0,117mm  2lb  swietnie sie sprawdzala  ,  lowie z lodki .

W ty roku tez zastanawiam sie nad jakąś plecką  i z zainteresowaniem sledze temat :D

• 0

Od 2014 roku łowię na Varivasa Avani Light Game PE 0,02. W tym roku przyszedł czas na kolejną nowość od Varivasa High Finesse X8. 

O takim przekroju jak podajesz nikt na świecie jeszcze plecionki nie wyprodukował, zwłaszcza ośmiosplotowej.

Nie było by jej widać gołym okiem.

• Like 2