Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Literówka,w tym przypadku bardziej cyfrówka.Będziemy się czepiać? ;) :)

Apsolutnie nie, napisałem tak tylko dla żartu, też łowię tym Varivasem.

Każdy może się pomylić, jeśli przeczyta wpis i to zobaczy co napisał - może jeszcze poprawić.

A może lepiej pójść na białoryb, jakiś zastój w tym wątku ostatnio.

• 0

Cisza w wątku, więc wrzucam pierwsze płotki złowione w tym roku, oczywiście na spinning. Większa miała 30 z małym +.

post-64466-0-28910500-1584955939_thumb.jpg post-64466-0-39738800-1584955930_thumb.jpg

post-64466-0-59119700-1584955920_thumb.jpg

Dodam, że każda mocno wychodzona. Średnia z 3 wypadów po 2-3 godz. to jedna sztuka. Miałem jeszcze jedną 30+, ale trzymając ją nad wodą, nie zdążyłem pstryknąć zdjęcia i zrobiła plum ;).

Przynęty jak w tamtym roku, sztuczna ochotka na wolframowej główce 3,5 mm, drago worm i pijawki od forumowego kolegi i 1" tanta. Próbowałem, kombinowałem na powyższe przynęty i jak na razie wielkościowo jest nieźle, ale ilościowo słabiej niż w tamtym roku. Jest zimno i dosyć mocno wieje, na wodzie 0 oznak spławiania się jakichkolwiek ryb. Za kilka dni ma się robić cieplej, to może coś się ruszy.

• Like 11

• 0

Ładnie fajne rybki , dobrze ze to napisałes w tym okresie naprawde trzeba  sie za rybkami  nachodzić  , sam dopadlem w weekend  jazia i płotke  ,a to jakies   2 godziny biczowania wody .

Puki nie zrobi sie jeszcze  cieplej to bedzie test dla naszej  pasji , charakteru czy tez zawziętości tak ze gratuluje :D

• 0

Ładnie fajne rybki , dobrze ze to napisałes w tym okresie naprawde trzeba  sie za rybkami  nachodzić  , sam dopadlem w weekend  jazia i płotke  ,a to jakies   2 godziny biczowania wody .

Puki nie zrobi sie jeszcze  cieplej to bedzie test dla naszej  pasji , charakteru czy tez zawziętości tak ze gratuluje :D

Dzięki i Tobie również gratuluję, że coś wydłubałeś ;)

Białorybem wypełniam lukę, żeby przetrwać do końca kwietnia. W ubiegłym sezonie sporo złowiłem płotek 30, 30+ (największa 36) w okresie właśnie marzec-kwiecień. Teraz jest na nie świetny czas, ale potrzeba, żeby się trochę ociepliło i tak nie piździło ;p

• 0

W zeszłą sobotę wybrałem się nad inną wodę niż zawsze, w celu sprawdzenia, czy białoryb już się obudził z zimowego letargu.

Po przyjeździe nad wodę, przy powierzchni było bardzo dużo uklei, co dobrze zwiastowało. Brań było mnóstwo, od uklejek, po krąpie, małe leszcze, płotki i okonie. Tak dużej ilości brań i ryb złowionych na micro jiga chyba wcześniej nie miałem, w każdym razie nie pamiętam. Najwięcej było płotek w przedziale od około 15 do 20-kilku cm. Największa z nich miała ok. 30 cm. Poniżej kilka zdjęć z tego połowu.

post-64466-0-06839700-1585916283_thumb.jpg post-64466-0-70867400-1585916295_thumb.jpg

post-64466-0-72461200-1585916307_thumb.jpg post-64466-0-17944600-1585916316_thumb.jpg

Poprzednie wypady nad inne jezioro, dawały mi nieco większe ryby (płotki), ale tak jak pisałem, jedną na 2-3 godz. chodzenia. Także w tym przypadku ilość brań była bardzo zadowalająca i po 3 godzinach miałem już dość i zawinąłem się do domu :D

• Like 10

• 0

Chłopaki potrzebuje haki z oczkiem oraz koniecznie z zadziorem do sklejenia małych koralików wolframowych do łowienia w/w. rybek. Oczywiście koraliki o podłużnym nacięciu z jednej strony np slotted tungsten. Rozmiarówka to 12,14. Dlaczego szukam? Bo z reguły te klasyczne haki mają malutkie oczka które przechodza przez nacięcie i nie da się skleić :( podrzućcie jak coś macie ciekawego. Pozdrawiam wszystkim dłubiących :D

• 0

Też polecam nie zawracać sobie głowy zadziorowymi. Przy miękkich wędkach do białorybu to na prawdę trzeba się strasznie postarać, żeby cokolwiek się spięło, a wyhaczanie ryb jak głębiej zassie to jest bułka z masłem, praktycznie samo wypada po zluzowaniu linki. 

• Like 2

• 0

Po dłuższej przerwie, ponownie wybrałem się nad "moje" małe jeziorko na spacer z wędką i mikro jigami. Kilka ryb się zameldowało, w większości małe. Płotki mają wysypkę tarłową. Pod koniec połowu udało mi się sprowokować do brania na sztuczną przynętę, pierwszego w życiu lina :D. Widać na zdjęciu, że jest po przejściach, drapieżnik go tak urządził, albo uciekł z sieci ? (kilka poprzecznych pręgów ma wzdłuż ciała)

post-64466-0-35880400-1587720683_thumb.jpg post-64466-0-90482000-1587720691_thumb.jpg

post-64466-0-49417900-1587720701_thumb.jpg

• Like 9

• 0

Nie mogłem dostać wolframu w sklepie więc użyłem tego co miałem.

Do pomalowania użyłem lakieru uv do paznokci który pożyczyłem od swojej dziewczyny. Powinno zdać egzamin.

Waga splitshotów od 0.68 do 1.5g, haki to Ahrex Dry Fly barbless rozmiar 10

461f5081ba8db3db8401adcfbfa7e60f.jpg

8851ab45468227b9f62cb43a8d4a0b8e.jpg

d93bd040b9ca977eb69227fe473a94bf.jpg

970f929fc7ac50143518cdf1d3294e5c.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 4

• 0

Jak małe to dlaczego nie ? Wszystko zależy od tego co jest celem. Wzdręgi łowię na micro jigi ale kiedyś zdarzało się je łowić na obrotówki nr 1. Dla leszcza w niektórych porach roku (okres tarła i jesień) 10 cm guma też będzie ok. Łowiłem leszcze w maju i czerwcu jako przyłów na kopyta 4 L, kumpel łowił na drop shot i 10 cm jaskółki , jesienią na obrotówki long 3, więc przynęty o których piszesz dla leszcza za duże nie będą. Jednak chcąc celowo łowić białoryb na spina, stosuj przynęty małe, imitujące larwy (ochotkę, chruścika czy białego robaka) oraz imitujące kiełże, małe dżdżownice czy inne "mięsko" zjadane zazwyczaj przez białoryb. Możesz też kombinować z przynętami imitującymi owady, biedronki, stonki, chrząszcze itp.
Najważniejsze w tym wszystkim będzie znalezienie łowiska z odpowiednim pogłowiem ryb, które są w stanie te przynęty zaatakować a o to jest w naszych wodach coraz trudniej. Jeśli masz takie łowisko, to proste przynęty jak ze zdjęć powyżej wystarczą, ważne żeby ryb nie spłoszyć i odpowiednio je poprowadzić. 

• Like 1