Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Prócz przynęt silikonowych dobrze  jest kupić sobie imadełko i samemu ukręcić trochę przynęt. Nie wszystko co żyje w wodzie ma swój odpowiednik w silikonie, np kiełże , larwy chruścika możesz sobie zrobić sam, ochotkę można kupić nawet zapachową. 

• Like 1

• 0

Tanta, w szczególności 1" jest bardzo dobra na wszelki białoryb. Te główki, które zrobiłeś j/w powinny być ok, ale haki mogłyby być nieco mniejsze. Dla 1" tanty hak nr 14 jest odpowiedni. Im mniejszy hak dla tego typu przynęt, oczywiście z zachowaniem proporcji,  tym lepiej pracuje i faluje.

• 0

Wybitnie nie chciał być odpięty bez panierki, ale zwróciłem mu wolność i wypłukałem z tego piachu. Skubnął czerwoną muszkę na haku 14 ze złotą wolframową główką 3.5mm. Do tego kilka wzdręg i kupa okonków, ale bardzo mikrych.
Pytanie do obecnych tutaj i łowiących regularnie tak lekko - kojarzycie kije do max 5g (a najlepiej do 2-3g) z bardzo krótkim dolnikiem i za rozsądne pieniądze? W moim kiju do 8g dolnik ma 25cm i jest to zdecydowanie za dużo, a i bardziej kluskowaty na XUL/SUL powinien być przy tej gramaturze. W sieci w miarę dostępne (nie za 60dni z aliexpress) i nie za miliony znalazłem tylko Flagman Areata do 3.5g.
Bardzo mi się podobają i leżą w ręku:
-teton do 3g (odpada, bo chcę kupić szybko, a Chin będzie pod koniec wakacji, a u nas janushe krzyczą za to chore pieniądze)
-Azura Olivia -za droga (o tym za chwilę)
-Abu Garcia Mass Beat Extreme MES-602UL

Ostatnich propozycji nie zamierzam nabywać bo a koniec roku planuję wędkę z pracowni i nie chcę mrozić kapitału. Ten Flagman wydaje się ciekawą opcją na przeczekanie, ale nie potrafię ustalić długości dolnika - ktoś kojarzy ten sprzęt i mógłby się wypowiedzieć?

• 0

Nowy kijek super się sprawuje. Około 150 okoni od 10 do 25cm, płocie i ukleje.

5bc6febd84177a8b7c027ae0e07060f5.jpg

Sprzęt:

Crazy fish Nano zero 0.2-1.5g 172cm

Shimano Stradic CI4+ 1000hg

Fluorocarbon 0.10mm

Kijek można przeciążyć do 2.5g główki i Keitecha 2 cale więc super dla mnie.

Czekam na Momoi Oshikage 0.064mm jako linke główną i do tego będę używał fluo 0.10mm jako przypon.

Wiem, że to mało popularna wędka dlatego pytajcie śmiało

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 2

• 0

Nie chcę się wymądrzać, ale myślę, że Siglon Sunline #0,3 od @Psulka wcale nie byłaby gorsza. Jest cieniutka jak włosek i bardzo mocna, a niemal połowę tańsza od Oshikage.

Lub np. Kamatsu Techron w rozmiarze j/w też powinna dać radę, ale każdy kupuje co uważa i pod swój budżet ;)

P.S Od siebie dodam, że jak nas stać na drogą plecionkę do łowienia białorybu, to i zapewne na fc również, dlatego ja tam bym się w łączenie nie bawił i kupił jako linkę główną dobrej jakości fc i wtedy bez brędzlowania się w łączenie z plecionką itd ;). Sama wygoda.

Poprzedni sezon i ten obecny jadę na tej samej lince (zapomniałem nazwy), hybryda żyłki i fc 2,5 lb i super mi się to sprawdza.

Edytowane przez wilczybilet
  • Like 1

• 0

(…) P.S Od siebie dodam, że jak nas stać na drogą plecionkę do łowienia białorybu, to i zapewne na fc również, dlatego ja tam bym się w łączenie nie bawił i kupił jako linkę główną dobrej jakości fc i wtedy bez brędzlowania się w łączenie z plecionką itd ;). Sama wygoda.(…)

Masz rację, ale niestety, nie sprawdza się w multiplikatorze. Brody nie do opanowania.  :(

• Like 1

• 0

Fluorocarbon jest od plecionki znacznie cięższy, co przekłada się na masę szpulki multiplikatora. Poza tym znacznie szybciej tonie, a to niekoniecznie może pozytywnie wpływać na prezentacje przynęty.

Edit. Grubość linki to sprawa czysto indywidualna, bo masa przynęty i białorybu może być różna.

Edytowane przez HaDe
  • Like 1

• 0

(…) I fakt przy na prawdę małych wabikach i lekkich plecionka ma znaczenie oraz jej ilość na szpulce multika też.

Możesz rozwinąć? Cały czas zdobywam wiedzę w zakresie Casting UL, więc ciekawi mnie każdy pogląd, każde doświadczenie. :)

• 0

Mam mikre doświadczenie i nie wiem czy coś to wniesie ale z moich prób wynika,że:

Zestawem jakim operuję w omawianym przypadku jest aldebaran 12 z tuningową lekką szpulką i magnetycznym hamulcem i wędka o c.w. 1,5-3,5g o akcji kluchowatej, która skutecznie gasi rzuty to po zmianie plecionki będę tu operował "średnicami" plecionki z kairiki 0,8 na konger streeto ultra Tiny 0,03, ,zdażyło mi się kilkukrotnie, że plecionka weszła między rant obudowy a krawędź szpulki i owinęła się wokół ośki.Docisk szpulki mam ustawiony na minimalny ale wyczuwalny luz. Wcześniej z żadną plecionką mi się to nie zdarzyło ale też nie używałem tak cienkiej linki. Co do ilości nawiniętej linki to nie ma co przesadzać ja nawijam plus minus 50m zdaje to w zupełności egzamin, bo szpula z plecionką jest wystarczająco lekką a jak wiadomo w Cast UL ma to znaczenie. Poza tym kairiki była 8-mio splotowa i strasznie kleiła się do przelotek z kongerem nie mam takiego problemu, a odległość rzutu wzrosła znacząco mimo iż nawinąłem całą szpulkę czyli 150m. Zestawem tym rzucam przynętami o łącznej wadze ok 3g a i to już wędeczka klęka. Jest na forum wielu chłopaków mających dużo większe doświadczenie, umiejętności i sprzęty zacniejszy także wal śmiało na pewno pomogą. Kolega Andan, HaDe czy Paweł J to wysokiej klasy spece w tej dziedzinie. A tak poza tym to nie przejmuj się markami sprzętu tylko tym aby było Ci przyjemnie i satysfakcjonująco w trakcie wędkowania. Metki i firmy nie mają znaczenia liczy się efekt końcowy. Pozdro!

Wbij na wątek casting UL

Edytowane przez vastus
  • Like 1

• 0

Dzięki. :clappinghands:  Nie jestem aż taki początkujący, już 4-ty rok castinguję, ale zawsze można dowiedzieć się czegoś ciekawego od drugiego castingowca. :)  

Mam genialnego UL-a 1-4g spod ręki @Mekamila, do niego Tatulę CT 100 ze szpulą 5,6g i z plecionką Siglon #0,3 od @Psulka. Chodzi wszystko jak by było dla siebie stworzone. W pełnym komforcie obsługuje przynęty 3-4g, <3g trochę trudniej, ale na wszystko jest sposób, w ostateczności owadopodobne >1,7g spławiam z nurtem. W górę ogarnia 5-gramówki, ale już z pewnym ryzykiem, bo kijek - witka wierzbowa.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

• 0

Na płytkich wodach zwłaszcza stojących rzadko kiedy można wejść z przynętą na poziom 1 gram lub więcej ... Piszę o przynętach wolno tonących. Pływaki to inna bajka. I dlatego łowienie castem białorybu to naprawdę duże wyzwanie. Zarówno pod względem sprzętowym i chodzi tu też o finanse jak i technicznym. Na moich wodach najlepsze wyniki mam na przynęty poniżej 1 grama i w tej kwestii postawiłem na spinning. Alex jak chcesz zejść niżej to zbieraj pieniądz albo sprzedaj tatule z tą szpulą i kup sobie revo alc bf 7. Przy dobrym kiju ogarnie w granicach 1,5 grama, a nawet można próbować się pobawić i zejść odrobinę niżej. Był okres, że można je było kupić za około 800 zł. Niestety jak to w życiu bywa miałem inne wydatki.

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 2

• 0

Zacytuję mojego Guru (apropos alc bf7): "Na standardowej szpuli opędzi lotne przynęty ok. od 3.5 grama. Chińska szpulka pozwoli zejść do 3 g. Komfort rzutowy nie najgorszy. Ale nie ma co zbyt nisko ustawiać hamulca"

I pod tym się podpisuję.

• Like 1

• 0

Mam pytanie: a czy ktoś na forum świadomo i celowo nastawia się na łowienie białorybu na zestaw castingowy? Jeśli tak, to jakie przynęty są stosowane (waga i rodzaj) oraz jaki sprzęt jest w użyciu?  

@HaDe rybki powyżej były świadomie poławane, czy też są to przyłowy? Jaki jest wagomiar przynęt?

Edytowane przez pointman

• 0

Taki, robal jest stosunkowo ciężki. Schody zaczynają się poniżej grama. Moje ulubione mikroji ważą 0,6gr, próbowałem nimi łowić, w sprzyjających warunkach, nawet z niewielkimi sukcesami, ale to mordęga granicząca z niemożliwoscią.

Edytowane przez pointman
  • Like 3

• 0

Taki, robal jest stosunkowo ciężki. Schody zaczynają się poniżej grama. Moje ulubione mikroji ważą 0,6gr, próbowałem nimi łowić, w sprzyjających warunkach, nawet z niewielkimi sukcesami, ale to mordęga granicząca z niemożliwoscią.

I dlatego wiele lat temu zrezygnowałem z UL Casta, niekończąca się walka.

Dzisiaj nie ma nic dla przyjemniejszego niż UL w spinie :)