Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Głównie mikrojigi, ale i różne rzeczy lądują w wodzie, mikrowahadłówki, obrotóweczki, małe gumki.

Zawsze używam 50-100cm fluorocarbonu, najczęściej 0.13, 0.16, 0.18 i do tego łączę bezpośrednio przynęty, lub czasami jak szukam przynęty dobrej na danej wodzie to daję mikroagrafki (np. od Manduli z Chełma).

Edytowane przez nyny

• 0

jaki najmniejszy haczyk idzie zaczepić do takiej agrafki? U mnie najmniejsze to #18 od Gawlika - fluo 0.18 wymaga gimnastyki, żeby przecisnąć przez oczko.

Wiesz doskonale, że najlepsza "agrafka", to malutka pętelka od Rapali - oczywiście pod mikro jigi  ;) . Zdaję sobie sprawę, że czasami jest to kłopotliwe i się nie chce..., ale ta droga pozwala częściej odcinać dobre kupony  :) .

• Like 3

• 0

Wiesz doskonale, że najlepsza "agrafka", to malutka pętelka od Rapali - oczywiście pod mikro jigi  ;) . Zdaję sobie sprawę, że czasami jest to kłopotliwe i się nie chce..., ale ta droga pozwala częściej odcinać dobre kupony  :) .

Mam inny pomysł - portfel na przypony i  od razu zawiązane muszki będę woził. Za to przypony będę czepiał do agrafki/krętlika

• Like 2

• 0

jaki najmniejszy haczyk idzie zaczepić do takiej agrafki? U mnie najmniejsze to #18 od Gawlika - fluo 0.18 wymaga gimnastyki, żeby przecisnąć przez oczko.

Praktycznie kazdy, nie miałem przypadku że któraś z moich mikroprzynęt nie dała się wpiąć.

• Like 1

• 0

Używam tego węzła i lepszego do mikro jigów nie znam.

Mam inny pomysł - portfel na przypony i  od razu zawiązane muszki będę woził. Za to przypony będę czepiał do agrafki/krętlika

Przywiązywanie lub przyczepianie gotowych przyponów z przynętą do krętlika lub agrafki to jednak już nie to. Szczególnie zmienia się praca i prowadzenie tych najlżejszych i inaczej zachowują się w wodzie. Jeśli chcemy uzyskać jak najwolniejszy opad, to krętliki i agrafki odpadają, wtedy najlepiej wiązać bezpośrednio przynętę węzłem, o którym wspomniał @Acho. Tak zawiązany mikro jig zachowuje się naturalnie i ma pełną swobodę ruchów. Zresztą ten węzeł nadaje się nie tylko do mikrusów, do większych jigów również.

• Like 3

• 0

Używam tego węzła i lepszego do mikro jigów nie znam.

(…)

Zresztą ten węzeł nadaje się nie tylko do mikrusów, do większych jigów również.

Jeśli piszecie o węźle

07560448b277f76f80372bdf193f838c.jpg

Jest to uniwersalny węzeł nadający się do każdej przynęty. Pozostawia całkowitą swobodę ruchów przynęty, eliminuje dodatkowy, metalowy element zestawu, nie obciąża dodatkowo przynęty. Ma jednak dwie wady:

- primo nie da się go zastosować gdy musimy posiłkować się przyponem szczupakowym,

- secundo nieco wydłuża czynność wymiany przynęty.

Stosuję go od lat, gdy zagrożenie spotkania ze szczupakiem jest marginalne, do wiązania wszystkich przynęt. Niestety, już kilkakrotnie zdarzały się "obcinki" mimo, że byłem przekonany o braku szczupaków w łowisku.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 2

• 0

Pierwszy wyjazd na wzdręgi w tym roku ,ryby bardzo ostrożne wręcz "nieśmiałe " nie specjalnie też pokazują się na powieżchni, na szczęście wiem gdzie ich szukać, niestety po kilka sztuk z jednej miejscówki można wydłubać i trzeba szukać ponownie

b4ded7a2e7d4de8b0c506515b4cb6a20.jpgaea6a8924b17d77e0d29238d691322d6.jpg

Edytowane przez MARIUSZ 69
  • Like 7

• 0

Od pewnego czasu, bawię się z białorybem na małej rzeczce. Przez praktycznie brak opadów jest bardzo płytka, w niektórych miejscach po kamieniach można przejść ją w poprzek. Są na szczęście też miejsca głębsze "dołki", gdzie woda ma ok. metr głębokości, czasami nieco więcej i są to moje ulubione miejscówki gdzie łowię krąpie - mój ulubiony białoryb łowiony na spinning. Oczywiście najwięcej trafia się małych okonków, często ukleje i sporadycznie płotki oraz wzdręgi, ale z premedytacją w jednym miejscu, najgłębszym poławiam krąpie ;). Z braniami jest różnie, czasami weźmie delikatnie i wyczuwalny jest narastający opór, jak zaczep, ale większość brań to takie ala "sandaczowe strzały". Nie są to olbrzymy, ale to największe osobniki z tej wody ;).

post-64466-0-94579000-1594489523_thumb.jpg post-64466-0-43279600-1594489533_thumb.jpg 

post-64466-0-68574400-1594489542_thumb.jpg

Trochę odbiegając od tematu, nad rzeczką odwiedziła mnie taka ruda koleżanka ;). Zbliżyła się na odległość 2-3 metrów, po czym jak się poruszyłem, z dużą zwinnością uciekła w koronę drzewa. Jak ktoś myśli, że kot jest zwinny i sprytny, musiałby zobaczyć taką koleżankę z bliska w akcji. Przy niej kot rusza się jak mucha w smole. W kilka sekund skacząc po gałęziach z drzewa na drzewo, znalazła się po drugiej stronie rzeczki i piła wodę ;)

post-64466-0-51315000-1594489549_thumb.jpg

• Like 6

• 0

Dzisiaj od 7 rano do około 10-tej i bliski byłem rozpaczy. Liczne spławy, oczkowanie, a mnie maluszki tylko odprowadzały przynętę pod nogi. Dopiero pod sam koniec wyratowałem się przed zerem zmieniając taktykę: przynęta ciągnięta pod powierzchnią powierzchnią z jednoczesnym pukaniem w blank. Okoń na xul przestał brać zupełnie, a białoryb bardzo chimeryczny

• 0

Zdecydowanie wzdręga, po układzie płetw, reszta mało widoczna. [emoji6]

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Spójrz na post #3402 i #3413, tam masz 100% wzdręgi. Następnie porównaj sobie ryby z tamtych postów z płocią  #3419, o której napisałeś, że jest wzdręgą ;)

• 0

Spójrz na post #3402 i #3413, tam masz 100% wzdręgi. Następnie porównaj sobie ryby z tamtych postów z płocią #3419, o której napisałeś, że jest wzdręgą ;)

Plan powinna mieć płetwę grzbiet ową nad brzusznymi a tu jest zdecydowanie przesunięta do tyłu jak u wzdręgi. [emoji57] emoji6]

Edytowane przez jacekp29
  • Like 1

• 0

Plan powinna mieć płetwę grzbiet ową nad brzusznymi a tu jest zdecydowanie przesunięta do tyłu jak u wzdręgi. [emoji57] emoji6]

post #3311 dolne lewe zdjęcie. Wrzuciłem jakiś czas temu zdjęcie płoci. Spójrz na nie i napisz co to za ryba według Ciebie. Płetwa grzbietowa odchylona do tyłu "jak u wzdręgi"