Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ten sam ciurek co ostatnio. Była horda okonków "palczaków" ;), pojedyncze płotki, wzdręgi, kilka uklejek i oczywiście sporo krąpi. Poniżej wrzucam zdjęcie największego z tej płytkiej rzeczki.

post-64466-0-38776900-1595247801_thumb.jpg

Ku mojemu zdziwieniu, kilka/kilkanaście metrów od mety z krąpiami, również w nieco głębszej rynnie (woda może po pas) zameldowały się dwie złote rybki. Od lat tu łowię, ale nigdy wcześniej nie złowiłem tu lina ;).

post-64466-0-34392100-1595247811_thumb.jpg post-64466-0-11492200-1595247819_thumb.jpg

• Like 6

• 0

W porównaniu nawet z tymi największymi krąpiami, różnica była, kilka razy hamulec się odezwał. Brzeg tam jest stromy i musiałem ręką je podebrać, co w przypadku lina nie jest łatwe ;). Co do kolorów, to lin jest jedną z najładniejszych ryb, a chyba najładniejszą wśród białorybu.

• Like 3

• 0

Wczoraj poszedłem w górę rzeczki, aż do ujścia z jeziora. Brań miałem mnóstwo, kilkadziesiąt ryb złowiłem i wypuściłem oczywiście. Obrzucałem też okolice trzcin jeziora, z którego wypływa rzeczka i połowiłem sporo wzdręg. 90% to były maluchy, ale trafiłem też 2-3 sztuki fajne. Nie wiem ile miała największa z nich, bo nie mierzyłem, ale fajnie powalczyła i załapała się na zdjęcie ;).

post-64466-0-27608800-1595327122_thumb.jpg

• Like 9

• 0

Panowie chciałbym zacząć przygodę z łowieniem białorybu na spinning i zastanawiam się nad wyborem linki. Co wybrać żyłkę, plecionkę czy może nanofil? I stosować do tego przypominam z fluo?

Nanofil w interesujących nas średnicach jest nie do zdobycia, a 0.10mm nie leci tak jak pletka 0.03.

U mnie sprawdza się półmetrowy przypon z fluorocarbonu 0.12mm i zamiennie konger streeto ultratiny 0.03mm oraz varivas light game PE 0.2

Ostatnio widziałem nad wodą plecionkę (moja woda mieści się niecały kilometr od siedziby Mikado) Mikado 0.035mm i też mi się spodobała, a koszt około 60zł.

• 0

Nanofil w interesujących nas średnicach jest nie do zdobycia, a 0.10mm nie leci tak jak pletka 0.03.

U mnie sprawdza się półmetrowy przypon z fluorocarbonu 0.12mm i zamiennie konger streeto ultratiny 0.03mm oraz varivas light game PE 0.2

Ostatnio widziałem nad wodą plecionkę (moja woda mieści się niecały kilometr od siedziby Mikado) Mikado 0.035mm i też mi się spodobała, a koszt około 60zł.

Właśnie myślałem nad tą plecionką mikado. Niestety widziałem nanofil tylko po 50m w małych średnicach. Więc wybór pada na plecionkę. :)

• 0

Powinna być ok. Porównywałem do mojej od kongera, którą lubię i mikado miała bardziej okrągły przekrój. Rzucało się porównywalnie (różne kije i kołowrotki, więc u mnie leciało dalej, bo miałem zestaw do max 2g). Pamiętać należy tylko, że przypon 50cm to rozsądne minimum. Dłuższy jest znowu kłopotliwy przy wędkach typowo pod białoryb, bo one z reguły nie mają 2 metrów. 
Jestem z Twojego powiatu, to możemy się kiedyś umówić nad wodą- ja w zasadzie tylko tak łowię z braku czasu, a XUL pozwala na kontakt z rybą praktycznie na każdej wyprawie. Gorzej z emocjami -> czasami czepia się tylko drobiazg niezdolny do wygięcia nawet kija do 2g :)

• Like 1

• 0

Nabyłem z ciekawości Fireline Crystal 1lb. Na tę chwile mój nr1 na okonie, Coś jak nanofil, chyba sztywniejsza, nie jestem pewien bo dawno nanofila nie miałem w rękach. Jeden kolega  na forum takie sprzedawał i pewnie jeszcze coś tam ma.

No i wbrew opisowi to moc ma sporą.

Myślę, że warto spróbować zwłaszcza że cena zupełnie śmieszna.

• Like 2

• 0

Nabyłem z ciekawości Fireline Crystal 1lb. Na tę chwile mój nr1 na okonie, Coś jak nanofil, chyba sztywniejsza, nie jestem pewien bo dawno nanofila nie miałem w rękach. Jeden kolega  na forum takie sprzedawał i pewnie jeszcze coś tam ma.

No i wbrew opisowi to moc ma sporą.

Myślę, że warto spróbować zwłaszcza że cena zupełnie śmieszna.

Zgadzam się z powyższym. Używam 1 lb do ultralight, używałem też wersję 2 lb. Za nieduże pieniądze naprawdę fajna linka. Jedyny minus - dość szybko mi się strzępi (może wina przelotek w mocno budżetowym kijku?) choć nie zauważyłem przy tym spadku wytrzymałości. 

• 0

Zgadzam się z powyższym. Używam 1 lb do ultralight, używałem też wersję 2 lb. Za nieduże pieniądze naprawdę fajna linka. Jedyny minus - dość szybko mi się strzępi (może wina przelotek w mocno budżetowym kijku?) choć nie zauważyłem przy tym spadku wytrzymałości. 

Jaką to ma grubość? 

Jeśli w okolicach varivasa 0.02 to chętnie nabędę.

• Like 1

• 0

Jaką to ma grubość? 

Jeśli w okolicach varivasa 0.02 to chętnie nabędę.

Nie wiem ile ma ten Varivas ale F.Crystal nie jest taką niteczką jak cieniutkie plecionki ale z powodu pewnej sztywności i tego, że sie "nie leje" na przelotkach to lata na nim bardzo daleko a moc pozwala na wydobycie paru przynęt z zaczepów.

Zmierzyłem właśnie suwmiarką i wyszło 0,10 ze wskazaniem lekko w górę. Nie potrafię powiedzieć czy jest okrągła ale pomiary są powtarzalne w różnych miejscach.

• Like 1

• 0

To nie o  tej plecionce była mowa. Na forum kolega sprzedaje Berkley fireline Crystal Competition 1lb. Dokładnie taką https://www.ebay.co.uk/itm/Berkley-fireline-Crystal-Competition-125yd-1lb-0-5kg-/362612234720

Wytrzymałość większa niż opisana, dosyć sztywna. Kupiłem również na forum i za tę kasę na początek do UL/XUL sprawdziła się zadowalająco.

Od tego sezonu przesiadłem się na Varivas light game pe 0.2.

• Like 1

• 0

Od pewnego czasu, bawię się z białorybem na małej rzeczce. Przez praktycznie brak opadów jest bardzo płytka, w niektórych miejscach po kamieniach można przejść ją w poprzek. Są na szczęście też miejsca głębsze "dołki", gdzie woda ma ok. metr głębokości, czasami nieco więcej i są to moje ulubione miejscówki gdzie łowię krąpie - mój ulubiony białoryb łowiony na spinning. Oczywiście najwięcej trafia się małych okonków, często ukleje i sporadycznie płotki oraz wzdręgi, ale z premedytacją w jednym miejscu, najgłębszym poławiam krąpie ;). Z braniami jest różnie, czasami weźmie delikatnie i wyczuwalny jest narastający opór, jak zaczep, ale większość brań to takie ala "sandaczowe strzały". Nie są to olbrzymy, ale to największe osobniki z tej wody ;).

attachicon.gif 20200629_172732_Easy-Resize.com.jpg attachicon.gif 20200704_203446_Easy-Resize.com.jpg

attachicon.gif 20200710_183421_Easy-Resize.com.jpg

Trochę odbiegając od tematu, nad rzeczką odwiedziła mnie taka ruda koleżanka ;). Zbliżyła się na odległość 2-3 metrów, po czym jak się poruszyłem, z dużą zwinnością uciekła w koronę drzewa. Jak ktoś myśli, że kot jest zwinny i sprytny, musiałby zobaczyć taką koleżankę z bliska w akcji. Przy niej kot rusza się jak mucha w smole. W kilka sekund skacząc po gałęziach z drzewa na drzewo, znalazła się po drugiej stronie rzeczki i piła wodę ;)

attachicon.gif 20200703_171947_Easy-Resize.com.jpg

:good:

Można mieć frajdę z łowienia niewielkich ryb... z wody, którą się przerzuca kilkunastogramową przynętą.post-55546-0-96312400-1597611044_thumb.jpg

post-55546-0-02636800-1597610744_thumb.jpg

Edytowane przez HaDe
  • Like 5