Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Odnośnie węzłów. 

Jak mi się spieszy to stosuje reverse albright bo jest mało skomplikowany, jak mam chwilę czasu i jest ciepło to motam FG Knot. Wg mnie mają podobną wytrzymałość, ale przy bardzo cienkich FC lub żyłce może mieć to znaczenie jaki węzeł wykonamy. Łowię z łodzi więc zaczepów mam niewiele. 

• 0

Warto poćwiczyć w domu wiązanie FG knot. Uważam że przy prawidłowym zawiązaniu nie ma innego bardziej wytrzymałego i jednocześnie tak gładko przechodzącego przez przelotki węzła. Ale fakt, jest czasochłonny. Coś za coś. Jeśli zależy Ci na rwaniu przy samej przynęcie to z FG zaoszczędzisz czas na ponowne wiązanie do plecionki.

• 0

Odnośnie węzłów.

Jak mi się spieszy to stosuje reverse albright bo jest mało skomplikowany, jak mam chwilę czasu i jest ciepło to motam FG Knot. Wg mnie mają podobną wytrzymałość, ale przy bardzo cienkich FC lub żyłce może mieć to znaczenie jaki węzeł wykonamy. Łowię z łodzi więc zaczepów mam niewiele.

Testowałem różne węzły przy użyciu wagi i FG był jedynym który miał wytrzymałość zbliżoną do linowej wytrzymałości plecionki. Pozostałe osiągały w najlepszym przypadku 80% tej wytrzymałości a częściej było to 50-60%. Dodatkowo FG miał najbardziej powtarzalne wyniki.

• 0

Panowie, do pełni szczęścia pozostało mi nabyć mikrojigi, znalazłem kilku specjalistów na Allegro, ale chciałbym poznać i Wasze zdanie: kogo możecie polecić? Tylko proszę, nie piszcie, bym sam się wziął za kręcenie, bo niezawodnie brak mi talentu, nie wspominając czasie. :)

Edytowane przez Dawido
  • Like 1

• 0

Co Ty powiesz? :)  Miałem wczoraj w dłoniach Sklep Rapa Pruszków, ale kupiłem oczko mocniejszą. Mają sprzedaż internetową.

Żyłka Varivas Mebaru Gate 100m 0,117mm 2LB (rapa-sklep.pl)

Kupiłem tą 2lb kilka dni temu.

Jakby nie udało wam się jej kupić dajcie znać, może pomogę.

Na próbę wziąłem też 2,1lb super ester. Jest cięższa od standardowej żyłki, a więc szybciej tonie i mniej rozciągliwa, czyli lepiej przekazuje co dzieję się z przynętą.

• 0

Konczę się rychtować do zabawy na poważnie z holenderskim białorybem. Po zakupie mikrogumek od Fishchasera w zeszłym tygodniu przyszły skarby od Kolegi Acho.

Pozostało czekać na kołowrotek, który nazajutrz zapuka do drzwi i na wędkę. Fishing Art niedawno zaprezentował kij na wybranym przeze mnie blanku, na noctissie do 4g:

https://m.facebook.com/story/graphql_permalink/?graphql_id=UzpfSTY3NTQyMzg3NTg3OTI3MjozNzg2MjQzODYxNDYzOTA5

A czy ktoś z Was jest jego szczęśliwym, jak mniemam, posiadaczem?

post-49884-0-01252100-1616101542_thumb.jpg

post-49884-0-90486800-1616101553_thumb.jpg

post-49884-0-78548900-1616101566_thumb.jpg

post-49884-0-83171300-1616101577_thumb.jpg

post-49884-0-12458000-1616101586_thumb.jpg

Edytowane przez Dawido
  • Like 2

• 0

Gdzie kupowałeś tą "super ester" ? Ciekawa alternatywa. Ja kupiłem 12stkę Varivasa i zastanawiam się co nawinąć na drugą szpulę.

Jakbyś chciał kupić odezwij się do #Sparling i zapytaj o tą linkę, czy ma jeszcze na stanie. Jedną i drugą, o której wspomniałem wyżej kupiłem od tej osoby

• Like 1